46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Tēriņi pirmajam septembrim - kā ietaupīt?

Фото: Gudriem.lv
Sūtot savu bērnu pirmo reizi pirmajā klasē ir kas jauns un satraucošs tāpēc bieži vien vecāki burtiski izpērk visu veikalā pieejamo skolas preču sortimentu. Noskaidrots, ka tieši pirmklasnieka laišana skolā vecākiem izmaksā visdārgāk - ap 200-250 eiro. No otras puses, šo summu iespējams samazināt. Gudriem.lv palīdzēs noskaidrot kā ietaupīt, iegādājoties skolas preces un ko nemaz nav nepieciešams pirkt bērnam skolai. 
1. Domājam par skolu jau laicīgi! 

Visizdevīgāk sarūpēt bērnam nepieciešamo, sākoties jaunajam mācību gadam, ir beidzoties iepriekšējam. Tad cenas vēl nav tik augstas, kā arī priecēs preču sortimenta dažādība. Visprātīgāk būtu sākt krāt nepieciešamo naudas summu pirkumiem skolai jau iepriekš. Vai arī visus vasaras mēnešus atlikt no algas trešdaļu kopējiem izdeviem paredzēto summu skolas pirkumiem, lai augusta beigās nepieciešamā summa būtu "uz rokas". Var, piemēram, arī ieskaitīt atsevišķā bankas kontā ikmēneša ģimenes valsts pabalstu. 

2. Konsultējieties ar skolotājiem

Lai iegādātos vien to, kas patiesi būs nepieciešams bērnam skolā, aprunājieties ar sava skolēna klases audzinātāju. Skolotājs noteikti zinās, kas un kādā apjomā būs nepieciešams jaunajā mācību gadā. Visticamāk tādas lietas kā cirkulis, lekāls un rasēšanas piederumi diez vai būs nepieciešami pirmklasniekam. Sliktākajā gadījumā labāk tos iegādāties pēc tam nekā pārmaksāt par lietām, kas nav nepieciešamas. 

3. Izmantojam veco

Ja bērns dosies skolā ne pirmo gadu tad visticamāk, jums mājās ir palikuši kancelejas piederumu krājumi no iepriekšējā gada. Ja jaunās burtnīcas vai pildspalvas tikušas izlietotas tikai daļēji, neizmetiet tās laukā. Tās noderēs mājasdarbu pildīšanā vai melnrakstiem. 

4. Ducis ir letāk

Kancelejas preces var iegādāties vairumā. Par to var iepriekš vienoties pirms skolas sapulcē vai pašiem noorganizēt vecāku tikšanos ārpus skolas. Pasūtīt burtnīcas vairumā 20 bērniem izmaksās lētāk nekā katram bērnam atsevišķie iegādāties 10 klades. 
Ko darīt, ja jums nav tāda prakse kolektīvi iegādāties skolas preces? Vērtīgs padoms - labāk nedaudz nogaidīt. Pēc dažiem mēnešiem lielais bums par kladēm, burtnīcām, pildspalvām un citām precēm būs būs norimies un jūs tās varēsiet iegādāties par pieņemamām cenām. 

5. Skolas preču gadatirdziņi

Tas ir nenovērtējams veids kā ietaupīt, jo šādos tirdziņos parasti cenas ir samazinātas par 10-20% un, kas ir ērti - visas nepieciešamās preces var dabūt vienuviet. Iespējams mierīgi salīdzināt, cik maksā gan mugursomas, gan burtnīcas, gan citas skolai nepieciešamās lietas. Samērā lēti kancelejas preces var iegādāties arī lielveikalu tīklos, kuri katru gadu pievērš īpašumu uzmanību gatavošanos skolai. 

6. Meklējiet internetā

Ja gadījumā skola nenodrošina jūsu bērnu ar kādām darba burtnīcām vai grāmatām, tad nav nepieciešams tērēt naudu jaunai literatūrai. Pirmkārt, noskaidrojiet no klases audzinātāja vai skolā nav notikusi mācību grāmatu apmaiņa starp dažādu klašu skolēniem. Ja nav, tad apspriediet par iespēju ieviest šādu praksi skolas līmenī. Meklējiet iespējas tikt pie nepieciešamajām grāmatām bibliotēkā (arī citās skolās) vai arī meklējiet laikrakstos un internetā iespējas tikt pie lietotām grāmatām. 

7. Zīmoli ir  lieki

Burtnīcas, penāļi, mugursomas un citas skolas lietas ar populāro multfilmu varoņu attēliem maksās daudz dārgāk nekā to analogi. Pirms iegādāties šādu spilgtu dienasgrāmatu vai penāli, kārtīgi apdomājiet vai nepieciešams pārmaksāt par skaistu iepakojumu, jo bērnu gaume strauji mainās no viena varoņa uz citu un viņu prieks par šādiem pirkumiem diez vai būs uz ilgu laiku. Savukārt jūsu līdzekļi būs iztērēti "pa tukšo". Turklāt, ne mazāk svarīgi, ka spilgti iepakojumi visbiežāk novērš bērna uzmanību no paša svarīgākā - mācību procesa. 

8. Iegādājieties labu skolas somu

Uz labu skolas somu taupīt nav ieteicams. Tā kā bērns to nēsās katru dienu ar noteiktus smagumu daudzumu, somai jābūt izturīgai un ērtai. Kā arī pēc dizaina vienkāršai, lai laika gaitā tā neapniktu un nešķistu pārāk bērnišķīga. 

9. Sarūpējiet ziedus

Ja ir iespēja, dārza vai pļavas ziedu pušķis nebūt nav sliktāks par veikalā pirktu. Paša rokām veidota apsveikuma kartiņa nemaksā teju neko, tomēr būs skolotājam ļoti mīļa. Lielākos apjomos puķes būs lētākas tirgū vai ziedu vairumtirdzniecības bāzēs. 

10. Meklējiet bezmaksas iespējas

Par ārpusskolas aktivitātēm un pulciņiem ne vienmēr ir jāmaksā. Iesakām interesēties par bezmaksas iespējām skolā, pašvaldībā vai internetā. 
 
Ja tomēr jums nepietiek līdzekļu, lai pilnvertīgi laistu bērnu skolā, Gudriem.lv iesaka izmantot tādu iespēju kā ātrie kredīti vai kredītlīnija. Pirms aizdevuma noformēšanas mēs iesakām uzmanīgi iepazīties ar visiem ātro kredītu piedāvājumiem un izvērtēt savas iespējas atmaksāt aizdevumu laikus.
 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"