46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Rēzeknē sociālo dzīvokļu iemītnieki lūdz ziedot mēbeles, sadzīves tehniku un tapetes

Фото: publicitātes foto
Aizvadītajā nedēļā sociālajā tīklā "Facebook" kādai jaunai ģimenei Rēzeknē, kam piešķirts pašvaldības dzīvoklis, tika aicināts ziedot ne vien mēbeles un sadzīves tehniku, bet pat tapetes. No ieraksta "Facebook" jāsecina – dzīvoklis piešķirts stāvoklī, kur ģimene ar diviem maziem bērniem dzīvot nevar.

Pašvaldība konkrētā dzīvokļa stāvokli nekomentē, tomēr uzsver – pašvaldības rindas kārtībā piešķirtie dzīvokļi atbilst Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem būvniecības un higiēnas prasībām.
 
Visus dzīvokļus pašvaldībai nav iespējams izremontēt, un ģimenēm tiek piedāvāti arī izvēles varianti.
 
“Lūk, tādā stāvoklī tas dzīvoklis ir. Gan šī, gan tā istaba, tualetes pods arī pagalam. Gāju uz "Namsaimnieku". Lūdzu, lai salabo, taču neviens neko. Saka, ka remontiem naudas neesot, lūdzu, lai plastikāta logus ieliek, joprojām neliek,” kādu pašvaldības piešķirto divistabu dzīvokli izrāda rēzekniete Karīna, divu mazu bērnu māte, kam piešķirts arī trūcīgās personas statuss.
 
Lai arī dzīvoklis kopumā ir pieņemamā stāvoklī, sieviete vietējai pašvaldībai pārmet to, ka dzīvoklī, pirms nodot to citiem īrniekiem, nav veikts kosmētiskais remonts.
“Te vispār ir briesmīgi. Remontu sataisīt nevar. Naudas nav,"" sūdzas Karīna, tajā pašā laikā neslēpdama – pašvaldība apskatei piedāvājusi vēl divus citus dzīvokļu. Šis ģimenei šķitis pieņemamākais variants.
 
Vēl aizvadītajā nedēļā sociālajos tīklos kādai jaunai rēzekniešu ģimenei ar diviem bērniem tika aicināts ziedot gan mēbeles, gan materiālus dzīvokļa remontam un iekārtošanai. Ziņojums liecināja - pašvaldības piešķirtais dzīvoklis nav piemērots dzīvošanai ģimenei ar maziem bērniem. Pašu ģimeni gan uzrunāt neizdevās, bet izdevās sazināties ar  labdarības akcijas organizētāju Rasmu, kas skaidro - pašvaldības dzīvokļus saņem visneaizsargātākie iedzīvotāji, kuriem pašiem nav līdzekļu remontam.
 
“Šobrīd sociālajos tīklos esam savākuši gandrīz visas nepieciešamās mēbeles un arī vācam materiālus remontam, lai varētu labiekārtot šo dzīvokli.
Bet dzīvokļa stāvoklis bija tāds, ka tur bija nelīdzena grīda, ļoti slikti logi, nav tapešu un dzīvoklī ir pat bijis neliels ugunsgrēks," sacīja Rasma Zaharenko.
 
Pati Rasma minētajā dzīvoklī gan bijusi nav, situāciju dzīvoklī novērtējusi pēc ģimenes atsūtītajām fotogrāfijām.
 
Tomēr, kā pārliecinājās Latvijas Radio, pašvaldības piešķirtie dzīvokļi Rēzeknē ir dažādā stāvoklī. Tā, piemēram, Maskavas ielā 20 mājai pirms kāda laika tika renovēta ēkas fasāde un izremontēti kopumā 65 pašvaldības dzīvokļi. Pie renovēta divistabu dzīvokļa pēc astoņu gadu gaidīšanas rindā tikusi arī Irina
 
“Kad ievācāmies dzīvoklī, bija izremontēts pilnīgi viss – nāc un dzīvo. Esmu ļoti apmierināta, vienīgais, kas nepatīk, ka pašvaldība maz uzmanības pievērš jauniešu tusiņiem, kas regulāri tiek rīkoti kāpņutelpā, bet kopumā viss labi. Apkure ļoti laba...  par to mēs maksājam pat divas reizes mazāk nekā citur pilsētā," stāsta Irina.
 
Kā Latvijas Radio skaidro Rēzeknes pilsētas Saimniecības pārvaldes pārstāve Lilija Gavare, tad piešķiramo pašvaldības dzīvokļu stāvokli nosaka normatīvie akti.
 
Tie neparedz, ka pašvaldībai pirms dzīvojamās platības piešķiršanas dzīvoklis būtu obligāti jāremontē.
“Dzīvošanai derīga ir tāda dzīvojamā telpa, kas ir apgaismota, apkurināma telpa, kas piemērota cilvēka  ilglaicīgam patvērumam un sadzīves priekšmetu izvietošanai un atbilst Ministru kabineta noteikumos paredzētajiem būvniecības un higiēnas prasībām," saka Gavare.
 
Rindā uz pašvaldības dzīvokļiem Rēzeknē šobrīd reģistrētas gandrīz 300 personas. “Pašlaik pašvaldībā ir brīvi apmēram 40 dzīvokļi. Rindai tiek piedāvāti tie dzīvokļi, kuri atzīti kā dzīvošanai derīgi,” pauž Gavare.
 
Kopumā pašvaldības dzīvokļu remontam Rēzeknes pilsētā pērn izlietoti 135 000 eiro.

lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"