46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » AKTUĀLAS ZIŅAS

Rēzeknes novadā par teju 5 miljoniem sakārtos nelielu daļu ceļu, kas svarīgi uzņēmējiem

Фото: publicitātes foto
Rēzeknes novadā, apgūstot Eiropas finansējumu, ir iecerēts degradēto teritoriju sakārtošanas projekta ietvaros novadā atjaunot nelielu daļu ceļa posmu, kuri ir svarīgi uzņēmējiem. Projekta aktivitātēm pieteicās vairāk nekā 100 uzņēmumi, no kuriem kritērijiem atbilda vairāk nekā 20. Katram uzņēmumam maksimāli divu kilometru garumā būs iespējams sakārtot nelielu daļa no nepieciešamā ceļa, kas ir pašvaldības pārziņā.
Ceļa infrastruktūrai ir būtiska loma uzņēmējdarbības veidošanai un attīstīšana. To ļoti labi uz savas ādas izjūt pirms diviem gadiem uz Rēzeknes novadu atnākušais uzņēmums ''Irbis Technology'', kurā tiek ražotas augstas kvalitātes elektrosadalnes un automatizācijas skapji, kas ražoti pēc individuāla pasūtījuma eksportam uz Krieviju, Baltkrieviju. Līdz uzņēmumam no Rēzeknes pilsētas pa taisno ved vien grants seguma ceļš, kas ir sliktā stāvoklī.
 
“Ja mēs runājam par to ceļu, kas iet gar mūsu rūpnīcu un gar bijušo naftas bāzi un iziet uz Maskavas ielu, šis ceļš ir grants segums, viņš ir neizmantojams; ja tiek piegādāta produkcija ar lielām mašīnām vai arī ar personīgo transportu, tas ceļš praktiski nav izbraucams,” stāsta uzņēmuma izpilddirektor Aivars Tjarve.
 
Uzņēmumam iet garām arī šoseja uz Krieviju, tāpēc uz ražotni no pilsētas ir iespējams aizbraukt apkārt pa šoseju, tomēr tie ir lieki desmit kilometri. Lai situāciju mainītu, uzņēmums ir viens no tiem, kuram projekta ietvaros tiks uzlabota piebraucamā ceļa infrastruktūra.
 
“Varēs normāli piebraukt pie rūpnīcas, tā ir Eiropas līmeņa ražošana, sanāk, ka piebraukt pie Eiropas līmeņa ražošanas rūpnīcas var, nomūrējoties ar dubļiem līdz ausīm”, tā Aivars Tjarve.

Arī Rēzeknes novada viesu mājas “Zaļā sala” īpašniece Rita Tērauda zina, ka ceļa stāvoklis ietekmē uzņēmējdarbību. Uz viesu māju var aizbraukt pa grants seguma ceļu. Pluss ir tas, ka viesu māja atrodas 200 metru attālumā no šosejas, un tas nav liels attālums. Tomēr vasarā putekļi no grants seguma rada neērtības.
 
“Tas nu gan ir nepatīkami, sevišķi, kad vējš ir no pretējas puses. Ceļa otrā pusē ir liela firma, kas pārvadājumus veic, un kad viņa izbrauc un ir vējains laiks, tie visi putekļi tiek nesti uz viesu namu”, savā pieredzē dalās viesu mājas īpašniece Rita Tērauda.
 
Turklāt, ja uz viesu namu atpūtnieki brauc no pilsētas, ceļu klāj vien grants segums. Un to visā garumā ir plānots noasfaltēt.
 
“Mēs esam priecīgi, ka ceļa posmu no Jupatovkas, kas ir pusotru kilometru, ka šis posms tiks sakārtots. Noasfaltēts, ciemiņiem būs ļoti ērti,” saka Tērauda.
 
Šajā Eiropas naudas apgūšanas periodā šī ir pirmā šāda iespēja, kad pašvaldības var palīdzēt uzņēmējiem sakārtot viņiem nepieciešamo ceļu infrastruktūru. Rēzeknes novadā gribētāju piedalīties šai projektā bija daudz, vairāk nekā 100. Atbalstīti tika vien neliela daļa.
Par projekta aktivitātēm stāsta novada pašvaldības Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja Anna Jaudzema:
 
“Mūsu pašvaldības daļa ir 4,8 miljoni eiro, lai sakārtotu ceļus, kurus izmanto vairāk nekā 20 uzņēmumi, bet konkrēti mūsu projektā apmaiņā šiem uzņēmumiem ir jānodrošina jaunas darbavietas - un mūsu novada pašvaldībā tas ir diezgan liels skaits - 67 jaunas darbavietas, - un jāinvestē savos uzņēmumos vairāk nekā 4 miljoni eiro. Tas ir diezgan nopietni; ja uzņēmumi nesasniedz šos rādītājus, tad pašvaldībai būs jāatgriež finansējums.
 
Katram uzņēmumam par projekta līdzekļiem tiks sakārtoti maksimāli divi kilometri. Pašreizējais ceļu stāvoklis katrā posmā ir ļoti atšķirīgs. Ir gan grants segums, gan vietām ceļa seguma kā tāda nav. Tomēr ikvienam uzņēmumam projekta ietvaros ceļš tiks sakārtots un izveidots asfalta segums. Uzņēmumi, kuri piedalās projektā, darbojas dažādās jomās, kā metālapstrāde, kokapstrāde, ēdināšana, tūrisms, transports, lauksaimniecība. Ja viss būs veiksmīgi, plānots, ka ceļu sakārtošana varētu tiks uzsākta šā gada augustā un projekts pabeigts nākama gada nogalē.
 
lsm.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"