46.lv
Otrdiena, 2024. g. 16. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts/ Никита, Феодосия
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

Latgales vēstniecība GORS turpina Latvijas simtgades filmu izrādīšanu

Фото: rezekne.lv
Turpinot Rēzeknē piedāvāt iespēju noskatīties visus programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei” jaunos kino darbus, 1. novembrī kino mīļi tiek aicināti uz režisores Ilonas Brūveres dokumentālās spēlfilmas “Ievainotais jātnieks” seansu.
Filma “Ievainotais jātnieks” vēsta par Brīvības pieminekļa un Brāļu kapu tēlnieku, kuram 2018. gadā tiks svinēta 130 gadu jubileja, Kārli Zāli. Brīvības piemineklis ir tēlnieka dzimtenes mīlestības apliecinājums, kas pastāvēs, kamēr vien būs un paliks Latvijas valsts. Kārlis Zāle ar viņam raksturīgo monumentālo tvērienu dzīvi redz lielās, spēcīgās līnijās, tāpat kā tēlniecību, kas prasa daudz vitāla spēka un uzdrīkstēšanās. Pilnmetrāžas dokumentālā filma “Ievainotais jātnieks” balstās uz dokumentāliem Kārļa Zāles dzīves faktiem un Brīvības pieminekļa celtniecības dokumentāciju, sniedzot ieskatu laikmetam raksturīgajā politiskajā un sociālajā ainā, iepazīstinot ar izcilām kultūras un mākslas personībām un tā laika ideāliem. Īpaša uzmanība scenārijā veltīta tēlnieka Kārļa Zāles personībai, kuru filmā atveido Valmieras teātra aktieris Imants Strads.
 
Filmas scenārija autore, režisore un producente ir Ilona Brūvere, konsultante-mākslas zinātniece Ingrīda Burāne, bet komponists Ēriks Ešenvalds. Režisore ir dokumentālās spēlfilmas žanra aizsācēja Latvijā, strādājusi arī kā redaktore un žurnāliste televīzijā un presē, pazīstama arī kā sabiedrisko attiecību vadītāja. Filmas kinooperatore ir Elīna Bandēna, kura Brūveres filmām piešķir glezniecisku vizualitāti, un šis radošais tandēms par dokumentālo spēlfilmu “Tapieris” vēl nesen ieguvis 6 profesionālās nominācijas, bet “Versija Vera” saņēmusi Nacionālo kino balvu “Lielais Kristaps”. "Ievainotais jātnieks" ir filmu studijas KINOLATS un Brūveres jaunākā filma, uzņemta Rīgā un Florencē, piemērojot filmēšanas vietas tēlnieka Kārļa Zāles darbnīcu atmosfērai. Dokumentālais filmas materiāls piedāvā unikālus Brīvības pieminekļa kadrus.
 
“Ievainotais jātnieks” ir otrā filma no Nacionālā kino centra filmu programmas “Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Programmā kopā top 16 pilnmetrāžas filmas – sešas spēlfilmas, divas animācijas un astoņas dokumentālās filmas. Pirmā filma, kuras pirmizrāde notika augustā, bija Vara Braslas darbs visai ģimenei “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru”, bet vēl šajā gadā, 19. novembrī, arī Rēzeknē būs skatāma Askolda Saulīša filma “Astoņas zvaigznes”. Tāpat paralēli simtgades filmu programmai Latgales vēstniecība GORS piedāvā noskatīties arī citas Latvijā tapušās filmas, piemēram, 11. novembrī notiks režisora Jāņa Norda (“Mammu, es tevi mīlu!”, “Amatieris”) jaunākās filmas “Ar putām uz lūpām” Latgales pirmizrāde.
 
Režisores Ilonas Brūveres kino darbs “Ievainotais jātnieks”, kura Latvijas pirmizrāde notika 24. oktobrī, Latgales vēstniecībā GORS būs skatāms 1. novembrī 18.00. Citas filmas izrādīšanas reizes nav plānotas. Ieejas biļetes cena 2,50 €, GORS Kultūras vēstnieku programmas dalībniekiem 10% atlaide. Plašāk: http://latgalesgors.lv.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"