46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

Koru koncerts “Es pārsviedu zelta zirni”

Фото: rezekne.lv
Sestdien, 10. februārī plkst. 16.00 trīs kori vienosies koncertā “Es pārsviedu zelta zirni” Rēzeknes kultūras namā (Brāļu Skrindu ielā 3), ieskandinot Latvijas simtgadi un Dziesmu svētkus.
Koncertā piedalās Valmieras sieviešu koris “Jumara” (diriģente Inga Zirne), Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” (diriģentes Anda Lipska un Ināra Skrule) un Rēzeknes novada jauktais koris “Ezerzeme” (diriģenti Rota Salmiņa, Anda Lipska, Ēriks Čudars). Visi trīs kori ir Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētki dalībnieki un mīl kora mūziku. Koncertā skanēs arī dziesmas no Dziesmu svētku repertuāra, ieskandinot Latviju un simboliski “pārmetot zelta zirni” no viena novada uz otru, lai saules un mūzikas gaismā iemirdzas acis un sirdis visā Latvijā.
Ieeja koncertā – brīva.
 
Visi trīs kori ir ar dziļām saknēm un bagātīgu radošo vēsturi – Valmieras sieviešu koris “Jumara” šogad svinēs 40. jubileju, Rēzeknes novada jauktajam korim “Ezerzeme” šogad – 37, bet Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” pagājušā gadā nosvinēja 50. jubileju.
 
Valmieras sieviešu koris “Jumara” dibināts 1978. gadā un kora nosaukums aizgūts no netālu esošās Gaujas pietekas – Jumaras upītes. Sākumā korī darbojās pārsvarā tikai medicīnas darbinieces, vēlāk pievienojas dāmas no tirdzniecības darbinieču pulka un koris oficiāli iegūst nosaukumu – Valmieras medicīnas un tirdzniecības darbinieku sieviešu koris “Jumara”. Ar kori strādājuši Māris Īzaks, Nellija Pagraba, Jānis Āboliņš, Ilga Radziņa, Veronika Pīlāne, Mārcis Katajs, pavisam īsu brīdi arī Jānis Šipkēvičs.
 
Kopš 2003. gada koris “Jumara” darbojas Valmieras kultūras centrā, kopš 2004. gada kora pastāvīga mākslinieciskā vadītāja un diriģente ir Inga Zirne. Viņai palīdz gan Imants Točs, gan arī Marika Rolmane, Larisa Stivriņa, Laima Krumholce, nu jau vairāku gadu garumā kora koncertmeistare ir Inese Reinfelde.
Sieviešu koris “Jumara” ik pa pieciem gadiem rīko radošus jubilejas koncertus un regulāri piedalās koru konkursos un festivālos ārzemēs, kur plūkti arī atzinības lauri – 2. vieta Starptautiskajā koru konkursā Prevezā, Grieķijā (2000), 1. vieta Starptautiskajā koru konkursā Barselonā, Spānijā (2007), 3. vieta Starptautiskajā koru konkursā Krakovā, Polijā (2016) u. c. Koris piedalījies dažādu mūzikas žanru festivālos un koncerttūrēs gan Latvijā, gan visā Eiropā – Lietuvā, Igaunijā, Vācijā, Čehijā, Somijā, Bulgārijā un Norvēģijā.
 
Rēzeknes novada jauktais koris “Ezerzeme” dibināts 1981. gadā un šo gadu laikā ir kļuvis par Latvijā zināmu augstas klases kolektīvu. Sākumā tas darbojas kā jauniešu koris, vēlāk mainījis nosaukumu uz “Trejkola” (2004) , bet 2011. gadā atguvis nosaukumu “Ezerzeme” un kļuvis par jaukto kori. Sākumā kori vadīja Vitolds Milaševičs, nu jau daudzus gadus kora diriģenti ir Rota Salmiņa, Anda Lipska un Ēriks Čudars.
 
Koris “Ezerzeme” ar spožiem panākumiem piedalījās koru konkursā Rimini, Itālijā, iegūstot zelta un sudraba medaļas (2013), tāpat ir uzvarējuši jaukto koru kategorijā 8. Pasaules koru olimpiādē (2014) u. c. Koris pēdējo gadu laikā priecē klausītājus daudzos koncertos tuvējā apkārtnē, koru skatēs, kā arī rod laiku muzikāliem izbraucieniem ārpus Latvijas – Maķedonijā, Itālijā, Polijā, Francijā, Slovēnijā, Austrijā u. c.
 
Rēzeknes sieviešu koris “Medicus” dibināts 1967. gadā Rēzeknes rajona Centrālajā slimnīcā kā medicīnas darbinieču koris. Ilgus gadus kori vadīja Emīlija Slišāne, vēlāk Biruta Vigupe (Šķirmante), Rita Pavloviča, Lolita Kovaļenko un Aija Razumovska, ar kori strādāja kormeistare Daina Tukiša, koncertmeistares Alla Maksimenko un Marianna Zvejsalniece. Šobrīd sieviešu koris “Medicus” darbojas pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” paspārnē un kora diriģentes ir Ināra Skrule un Anda Lipska.
 
Kora repertuārā ir gan latviešu klasiskās kora mūzikas pērles, gan mūsdienu latviešu kora mūzika, ik gadu tiek gatavota jauna garīgās un laicīgās mūzikas koncertprogramma. Koris ir Vispārējo Latviešu Dziesmu un deju svētku, Mūzikas dienu, Novada dienu dalībnieks, vairāku Starptautisku koru konkursu un festivālu diplomands – Starptautiskajā Adventes un Ziemassvētku dziesmu koru festivālā Krakovā, Polijā (2015) iegūts Zelta diploms un Zelta Eņģeļa statuete, 14. starptautiskajā koru konkursā Māsmehelenā, Beļģijā (2017) iegūta 4. vieta u. c. Koris koncertējis Latvijā, Vācijā, Bulgārijā, Čehijā, Austrijā, Krievijā, Polijā, Slovākijā, Ungārijā, Lietuvā, Beļģijā u. c.
 
2015. gadā izdots kora CD “Nu reiteņa caldamuos…”, kurā iekļautas 12 dziesmas – garīgās mūzikas skaņdarbi, kora mūzikas klasika, tautasdziesmu apdares un mūsdienu komponistu dziesmas sieviešu korim.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"