46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

Ieklausies, skan Rēzekne

Фото: jirmv.lv
Vai esat pārliecināti, ka zināt visu par Rēzekni? Jā, iespējams, jūs zināt daudzus kultūras objektus, to atrašanās vietas, esat vērojuši, kā tie gadu laikā ir mainījušies. Ikvienai vietai ir sava smarža, garša un arī skaņa. Vai ziniet, kā skan Rēzekne?
Mēs, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas audzēkņi un skolotāji esam apkopojuši gan izzinošu, gan izklaidējošu, gan arī muzikālu informāciju par mūsu pilsētu un apkopojuši projektā ar nosaukumu Skan Rēzekne. Pateicoties mūsu projektam, ikvienam rēzeknietim vai pilsētas viesim ir iespēja iepazīt Rēzekni caur mūzikas skaņām.
 
Ik dienu mūs pavada kādas skaņas, melodijas. Vai tā būtu mašīnas signalizācija, bērnu smiekli, suņu rejas… Bet ir skaņas, kuras savā saspringtajā ikdienā mēs nemaz nepaspējam tā īsti saklausīt, izbaudīt, novērtēt. Piemēram, vai ziniet, kā skan Rēzeknes Sv.Nikolaja vecticībnieku lūgšanas nama lielais zvans, Rēzeknes Jēzus Sirds katedrāles ērģeles, kāda skaņu burvība piemīt Sāpju Dievmātes un pareizticīgo baznīcas zvanu saspēlei? Vai – kādas melodijas varētu skanēt pie Franča Trasuna, Nikodema Rancāna vai Antona Kūkoja pieminekļiem?
 
 Tiekoties ar interesantiem cilvēkiem – mūziķiem, uzņēmējiem, gidiem, mēs uzzinājām, kas veido Zanzibāra reklāmas, kādēļ grupai Bez PVN ir tieši šāds nosaukums un kas Rēzeknē uz māju sienām ar grafiti zīmē Ausmeņa kebaba logo, vai – kura tautā iemīļota dziesma ir neofociālā Latgales himna? Un izrādās –  tās autora bērnība ir pagājusi tagadējās Lanas aptiekas ēkā! Vai zinājāt, ka 2016.gadā komponists Jānis Lūsēns sadarbībā ar dzejnieku un komponistu Guntaru Raču Rēzeknei uzdāvināja dziesmu Pilsēta ar rozi matos?
 
Nu… Vai esat ieintriģēti? Lasiet tālāk, un uzzināsiet, kā nokļūt šajā muzikālajā ceļojumā…
 
Mūsu darba rezultāti ir pat ļoti taustāmi – ikvienam interesentam ir pieejams buklets ar karti un īsām anotācijām par katru pieturas vietu. Bukleti ir atrodami Rēzeknes informācijas centrā, Latgales vēstniecībā Gors un Zaļajā sinagogā un Lūznavas muižā. Taču mūsuprāt daudz interesantāk un jautrāk apceļot Rēzekni ar viedtālruņa palīdzību, kuram ir interneta pieslēgums un lejupielādēts QR kodu lasītājs. Kā tas darbojas? Pilsētvidē pie katra apskates objekta uz soliņiem ir izvietotas metāla plāksnītes ar projekta logo un QR kodu, kuru, ieskenējot viedtālrunī, tiek atvērta projekta mājas lapa. Tajā ir lasāma visplašākā informācijas par katru apskates vietu, kā arī klausāma mūzika un skatāmi video klipi.
 
Projekta gaitā mēs, sadarbojoties ar mūziķi Eināru Lipski, izveidojām stilistiski dažādus muzikālus džinglus, kuri ir dzirdami vietējās radio stacijās – Radio Ef-Ei, Latgales radio un Latvijas radio Latgales studijā.
 
Kļūsti gids pats sev! Mūzika ir lielisks veids, kā iepazīt pilsētu no jauna!
 
Autori: Anda Šicāne, Edijs Strušels, Arnis Stepiņš, Gunta Greisle, Zigrīda Imanta Kručena, Agnija Silicka, Elīna Reinika
 
lat.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"