46.lv
Trešdiena, 2024. g. 24. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Nameda, Ritvaldis, Visvaldis/ Антип, Григорий, Яков
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

RTA atklāta Ilutas Arbidānes eņģeļu kolekcijas izstāde (foto)

Фото: M.Justs
6. janvārī, Zvaigznes dienā, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) bibliotēkas lasītavā notika izstāžu cikla „Iekrāsosim pasauli dažādās krāsās” otrās izstādes „Eņģeļu laiks kopā ar Ilutu Arbidāni” atklāšana, lai smeltos gaišumu un enerģiju Jaunajam 2016. gadam, informē RTA Sabiedrisko attiecību nodaļa.
Brīnumainas lietas, kas dažreiz notiek cilvēka dzīves gājumā, tiek skaidrotas dažādos veidos. Kāds to sauc par likteni, cits par veiksmi, nejaušību, laimi, apstākļu sakritību, intuīciju, bet kāds teiks, ka viņu ir vadījis Sargeņģelis. Iespējams, ka katrs no mums kaut kādā brīdī ir sajutis mistisku pieskārienu, zīmi no nekurienes, pārdabisku gaismu. Varbūt kāds pavisam reāli izjūt savu sargeņģeli klātesošu ikdienas gaitās.

Gan klātesošie, gan pati I. Arbidāne dalījās interesantos stāstos par eņģeļiem. Tas vēl vairāk uzbūra maģisku gaisotni visapkārt. Jebkurš no klātesošajiem, kuru interesē viss mistiskais, varēja uzzināt ko jaunu un iepriekš nedzirdētu. Eņģelīši bija izkārtoti pa grupām – mīlestības eņģeļi, sargeņģeļi, svētku eņģeļi, lidojošie u.c. I. Arbidāne atklāja, ka viņas kolekcijā varētu būt ap 400 eņģelīšu. Pirmo eņģeli viņa ieguvusi dāvanā no tuva radinieka, pēc tam sākusi tos kolekcionēt. Eņģeļi pie docētājas atceļojuši no dažādām valstīm – Spānijas, Somijas, Vācijas u.c. Vienīgā valsts, no kuras eņģeļu nav, ir Turcija. 
 
Izstādē var iepazīties arī ar grāmatām par eņģeļiem, kas arī ir I. Arbidānes kolekcijas daļa. Iluta ir izpētījusi eņģeļu lietas no dažādiem aspektiem: vēsture, eņģeļu hierarhija, numeroloģija, eņģeļu maģija.  Klātesošie tika iepazīstināti ar zinātnieku pētījumiem, kas ir veikti pasaulē, lai pierādītu eņģeļu pasaules klātesamību.
 
Iespaidos par izstādi un pārdomās par eņģeļiem dalījās RTA docētāja Sanita Lazdiņa un Lana Logina, kura seko līdzi RTA aktivitātēm.
 
Stāsta Sanita Lazdiņa: „Ļoti gaiša izstāde. Tas ir atgādinājums, ka ne visu var izskaidrot ar prātu. It sevišķi mums – zinātniekiem – tas ir atgādinājums tam, ka mēs vienmēr ticam faktiem un pierādījumiem, taču ir lietas, kuras nevar izskaidrot ar pierādījumiem, bet gan ar sajūtām. Tas ir atgādinājums, lai mēs paturam prātā šo līdzsvaru starp prātu, sirdi un dvēseli. Man kā ar valodniecību saistītam cilvēkam izteiciens „eņģeļa pieskāriens” liek ticēt, ka kaut kur viņš ir pie mums. Gribētu uzsvērt, ka ne tikai mums cilvēkiem vajag eņģeļus, bet arī eņģeļiem vajag cilvēkus. Eņģelis mums atgādina mūsu cilvēka dabu – kā būt cilvēcīgiem vienam pret otru.
 
Varbūt, ka eņģeļu nav, taču tā sajūta, ka tevi kāds sargā vai ka tie spārni, kas dažreiz paceļ, jebkuram cilvēkam ir vajadzīga, un tad ir vieglāk dzīvot, ja kam tādam tici. Pašai mājās ir daži eņģelīši, kas ir dāvināti, kā arī eņģeļu sveces, kuras nekādi neceļas roka aizdedzināt. Šīs sveces atrodas mājās jau vairāku gadu garumā. Ir situācijas dzīvē, kad šķiet, ka iestājusies bezcerība, taču pēkšņi kaut kas notiek. To var attiecināt uz eņģeli vai uz mūsu aizgājušajiem tuvajiem, kas ir kā eņģeļi un mums palīdz.”
 
Stāsta Lana Logina: „Izstāde bija ļoti sirsnīgā noskaņā veidota. Ļoti patika stāsti par to, ka eņģeļi tiešām eksistē, – es noticēju, kaut gan ticēju arī līdz šim. Ir labi ticēt kaut kam labam, kaut kam, kas mums palīdz, neskatoties ne uz mūsu raksturu, ne izskatu. Tikai ticot kam augstākam par mums, mēs paši sevi virzām uz labām domām un jaunām cerībām. Ir sajūta, ka mēs tiešām neesam vieni. Eņģeļi noteikti ir! Arī man pašai mājās ir eņģelīši. Lielākā daļa no tiem ir saņemti dāvanā no mīļajiem. Mēdzu arī Ziemassvētku eglīti rotāt ar pašdarinātiem eņģelīšiem. Pati gan kolekcionēju sveces – tas ir siltuma avots gan tiešā, gan pārnestā nozīmē.” 
Pati Iluta Arbidāne saka: „Eņģeļi mūs pavada ikdienas gaitās, sargā, ir neredzamā saite starp Zemi un Dievu. Kopš neatminamiem laikiem eņģeļi dzīvo starp mums baznīcās, pilīs, būdiņās, daudzdzīvokļu namos, skatlogos, filmās; turklāt visdažādākajos veidos: arhitektūrā, vitrāžās, audumu apdrukās, porcelāna traukos, atklātnēs, piparkūkās, rotās, T-kreklos un vēl, un vēl tik dažādos veidos. Eņģeļi dod ticību, iedrošina, nomierina, rosina, iedvesmo. Šķiet, viņi ir visur un nav nekur. Cilvēka prātu vienmēr ir nodarbinājusi mistika. Katrā mājā kādā no plauktiem dzīvo eņģeļa figūriņa. Mēs organizējam eņģeļu akcijas. Darinām eņģeļu spārnus. Mūs uzrunā šīs būtnes ar savu mistisko klātbūtni. Kas viņi ir katram no mums – Eņģeļi?”
 
Atnāciet aplūkot izstādi, kas būs apskatāma līdz 1. februārim, un atrodiet savu atbildi! Izbaudīsim eņģeļu maģiju kopā! 
 
 
lat.46.lv  
Foto


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"