46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » IZKLAIDE

Satiec savu meistaru Ziemeļlatgalē

Фото: karsava.lv
No 1. līdz 3. aprīlim Ziemeļlatgales amatu meistari vērs durvis vaļā ne tikai uz savām saimniecībām, bet arī zināšanām un prasmēm, kas ir pārmantotas no paaudzes paaudzē, lai akcijas „Satiec savu meistaru” dalībnieki izzinātu Ziemeļlatgales kultūrvēsturisko mantojumu un tā vērtības, informē Inga Bernāne, Kārsavas novada tūrisma organizatore.
Baltinavas novada etnogrāfiskais ansamblis 1. aprīlī no plkst. 12.00 ciemos gaida tos, kuri vēlas mācīties latviešu tradicionālās rotaļdejas, pavadīt atjautīgu pēcpusdienu minot mīklas, izzinot seno latviešu dzīves ritējumu caur paražām un sakāmvārdiem. Savukārt redzēt Latvijas mazākā novada spēku ieadītu cimdu rakstos var apciemojot Baltinavu arī 2. aprīlī no plkst. 13.00, kad cimdu adītājas no Baltinavas, Balviem, Rugājiem, Rēzeknes, Viļakas un Kārsavas pulcēsies Baltinavas novada muzejā, lai mācītu adīt Ziemeļlatgales cimdus. 

Balvu novada Briežuciema pagasta tautas namā 1.aprīlī plkst. 14.00 meistars Andris Ločmelis aicina uz neierastu nodarbi- ādas apstrādes meistardarbnīcu, kur katrs varēs izmēģināt savu roku skaistumlietu radīšanā. Tilžā 1. aprīlī no plkst. 10.00 notiks meistardarbnīca “Spilvenu pasaule”, kuras laikā katrs apmeklētājs varēs sev izgatavot adītu, tamborētu vai izšūtu spilvenu, ko likt pagalvī. Kā arī būs iespēja iepazīt Lielvārdes jostas rakstu zīmes un piedalīties Lielvārdes jostas aušanā. Sestdien, 2. aprīlī, Balvu Novada muzejā no plkst. 10.00 būs iespēja gūt pieredzi cimdu adīšanā. Piedalīsies meistares no Balvu, Baltinavas, Viļakas, Rugājiem. Varēsiet gan praktiski apgūt dažādas adīšanas tehnikas, gan iepazīt Ziemeļlatgales cimdu rakstus ekspresizstādē.
 
Kārsavas novada Malnavas „Dzīļu” maiznīcā saimniece Aina Barsukova savas durvis vērs vaļā mācekļiem gan 1. un 2. aprīlī, gan arī 3. aprīlī no plkst. 10.00, lai aicinātu uz maizes degustāciju un maizes tapšanas procesa izziņu un kopīgi ceptu gardu svētku kūku. Maiznīca „Dzīles” ir kultūras zīmes „Latviskais mantojums” nesēja, kas ikdienā popularizē latviešu dzīves ziņu un tradīcijas.
 
Rugāju sieviešu biedrība „Ūdensroze” 1. aprīlī no plkst. 10.00 uzņem mācekļus, lai izzinātu cimdu adīšanas tradīcijas Latgalē, kā arī iemācītos adīt Latgales etnogrāfiskos cimdus. Savukārt Viļakas novada Medņevas pagasta folkloras kopa „Egle” 1. aprīlī no plkst. 13.00 aicina uz dikti gardu meistardarbnīcu- godu saldumu gatavošanu. Saldummīļi varēs iemācīties gatavot latgaliskos godu saldumus, tādus kā „žagariņi”, „rozītes”, „austiņas” un protams cept īstu lauku torti.
 
Vairāk informācijas par akciju „Satiec savu meistaru”, kā arī norises vietas un laikus meklē: http://www.satiecsavumeistaru.lv/ 
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"