46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Visiem iespēja bezmaksas iepazīties ar Lūznavas muižu

Фото: Aleksandrs Tolopilo
Šī gada 10. un 11. septembrī vairāk nekā 50 vietās Latvijā notiks Eiropas kultūras mantojuma dienas, kuru tematika 2016. gadā ir kultūrvēsturiskā ainava Latvijā, pasākumi. Norišu vietu vidū ir arī Lūznavas muiža, kura 10. septembrī aicina uz atvērto durvju dienu un vakara pasākumu “Lūznavas atspulgā” jeb “MŪZdienas”, lai kopā atklātu Lūznavas muižas ainaviskā parka un pašas muižas stāstus, informē Lūznavas muižas kultūras projektu vadītāja Inga Drele.
2015. gadā restaurētās un rudenī publiskai apskatei atklātās Lūznavas muižas komplekss ir viens no Rāznas nacionālā parka valsts nozīmes kultūrvēsturiskajiem pieminekļiem, kurā atrodas jūgendstila dzīvojamā ēka, vairākas saimniecības ēkas un 24 h plašs muižas parks. Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā Lūznavas muiža iekļauta 1977. gadā. 
 
Eiropas kultūras mantojuma dienas notikums Lūznavā tiks atzīmēts ar atvērto durvju dienu Lūznavas muižā:
  • No 10.00 rītā ikviens interesents bez maksas ļaujot iepazīt atjaunoto muižu. Visas dienas ilgumā katrs gribētājs varēs piedalīties fotoorientēšanās spēlē un apskatīt muižā esošās izstādes, kurās iezīmējas arī dabas tematika: V.I.V.A. “Ziedēšana”, fotoizstādes “Sikspārņi Latvijā” un “Mežs un dabas vērtības Natura 2000 teritorijās”. Līdzās esošajām izstādēm no 10. septembra Lūznavas muižā būs apskatāma arī “Zili Zaļā galerija” – Latvijas un Baltkrievijas pierobežas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju, aizsargājamo ainavu apvidus “Augšdaugava” un nacionālā parka “Браславские озёра” (Braslavas ezeri), gleznaināko ainavu un raksturīgāko dabas vērtību fotogrāfijas. 
  • 19.00 interesenti aicināti iepazīt muižu un tās parku organizētās ekskursijās vai zem parkā esošās daudzžuburu liepas, kas ir viens no muižas parka īpašajiem kokiem, zariem klausīties Lūznavas muižas un parka nostāstus un teikas. 
  • 21.00 muižā sāks dzīvot gaismu, dejas, mūzikas un vides uzvedums “Lūznavas atspulgā” jeb “MŪZdienas”, kurā horeogrāfes Lilijas Liporas vadībā laikmetīgās dejas grupa “Zvaigžņu aka” un deju kopas “Dziga” dejotāji, gaismu mākslinieks Egils Kupčs, režisors Juris Jonelis atklās stāstu par laiku, kad Lūznavas MŪZA vēl nebija dzimusi. MŪZdienas – simbolisko “mūza” un “mūsdienas” satikšanās kopīgā Lūznavas stāstā, lai 10. septembra vakarā ar dažādajām mūsdienu iespējām palīdzētu ieraudzīt citādāku Lūznavas muižu. Vakara uzvedumu, izskanot pašu sacerētai pasaules mūzikai, skanīgi rotās viesi no Lietuvas – lietuviešu mūziķis, komponists, pūšaminstrumentu virtuozs, multiinstrumentālists Sauļus Petreikis (Saulius Petreikis) ar grupu.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"