46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Noslēgusies 9.starptautiskā latgalistikas konference

Фото: ru.lv
No 30. novembra līdz 1. decembrim, sagaidot Latgales kongresa (2017) un Latvijas valsts (2018) simtgadi, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) sadarbībā ar Latgaliešu kultūras biedrību, Kultūras ministriju un Latvijas Universitātes, Sanktpēterburgas Valsts universitātes un A. Mickeviča Poznaņas universitātes partneriem organizēja 9. starptautisko latgalistikas konferenci.
Atklāšanas dienā konferences apmeklētājus uzrunāja RTA rektors Edmunds Teirumnieks un Latgaliešu kultūras biedrības valdes priekšsēdētāja Līvija Plavinska, norādot uz pasākumu simboliskumu un nozīmīgumu Latvijas valsts vēstures izpratnei. Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades biroja pārstāve Jolanta Borīte savas uzrunas laikā uzsvēra, ka Latgale arī mūsdienās vieno novadus, ieskandinot Latvijas valsts simtgades pasākumus, vēl vairāk jārūpējas, lai tās sasniegumi būtu zināmi plašākai sabiedrībai.
 
Pēc konferences atklāšanas norisinājās pirmā plenārsēde, kurā A.Mickeviča Poznaņas universitātes pārstāve Nikole Naua, Latvijas Universitātes (LU) profesore Lidija Leikuma un RTA pētniece Solvita Pošeiko katra savā veidā aktualizēja latgalistikas sasniegumus, iezīmēja tēmas diskusijām un atkārtoti izsvēra, cik svarīga loma personības tapšanā ir valodas identitātei. Konferencē, kas norisinājās divas dienas, referenti prezentēja savus pētījumus valodniecībā, literatūrzinātnē, muzeoloģijā, kulturoloģijā, komunikāciju zinātnēs, demonstrējot pagātnes un mūsdienu sabiedrības un kultūras attīstības procesus Latgalē, kā arī Eiropā, starpdisciplinārā veidā risinot minēto zinātņu jomu aktuālākos problēmjautājumus. Konferences referenti demonstrēja savu valstu pieredzi (Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Polijas, Itālijas, Zviedrijas, Francijas un Vācijas), kā arī meklēja paralēles ar latgalistikā aktuālajiem procesiem.
 
Pirmās konferences dienas noslēgumā visiem konferences dalībniekiem un citiem interesentiem bija iespēja izbaudīt literāri muzikālo Andrejdienas pasākumu, kas noritēja Lūznavas muižā. 15 dalībnieki – mūziķi un dzejnieki – klātesošajiem ļāva ielūkoties savās radošajā pasaulē. Skatītāji balsojums noteica, ka šogad Andrejdienas galveno balvu – Āksta cepuri – iegūst literāts, arī RTA students Raibīs un Pleskavas Valsts universitātes docents Vadims Andrejevs, kurš apbūra skatītājus ar savu dziedātprasmi un lielisko ģitārspēli. Pasākuma laikā tika prezentēts izdevums „Aizlauztais spaits”, kas ir veltījums Francim Kempam, tā autori ir Sandras Ūdre (RTA pētniece) un pazīstamais latgaliešu dzejnieks Juoņs Ryučāns.
 
Latgalistikas konferences noslēgumā koncepcijas autore I. Šuplinska un tehniskā izpildījuma pārstāvis I. Zarembo prezentēja izglītojošu datorspēli par Latgales kultūras un sabiedriskajiem darbiniekiem "Īsapazeisim!", kas domāta skolēniem, izmantojama mācību procesā, ļaujot interaktīvā veidā iepazīt Latgalei nozīmīgus sabiedriskos darbiniekus. Spēle pieejama ikvienam interesentam: http://iepazisimies.rta.lv
 
Pasākumu finansiāli atbalstīja – Kultūras ministrija, projekts Latvijas valsts simtgadei „Latgales kongresam 100“,Izglītības un zinātnes ministrija, projekts „Novadmācība”, projektus realizē RTA, Latgaliešu kultūras biedrība, īstenojot Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programmas projektu „Franča Kempa 140 gadu atceres pasākumi“.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"