46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Ar koncertuzvedumu ieskandinās Rēzeknes Mūzikas vidusskolas Ērģeļu klases jubileju

Фото: lsm.lv
Šogad Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas ērģeļu klasei aprit 25 gadi. Par godu šim notikumam 18. februārī Latgales vēstniecībā „Gors” izskanēs koncertuzvedums “Māras zemes ērģeļu gaisma”, kurā spēlēs mūzikas vidusskolas absolventi.

Skolniece Helēna Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā fakultatīvajās nodarbībās pie skolotājas Gunas Kises reizi nedēļā apgūst ērģeļspēli. Šīs nodarbības Helēnai ieteica viņas klavierskolotāja. Ērģeļspēli Helēna mācās jau trešo gadu. Skolniece stāsta, ka ērģelnieks, no kā viņa iedvesmojas, ir novadniece Iveta Apkalna. Pagaidām Helēna vēl nav izlēmusi, kurš būs viņas instruments - klavieres vai ērģeles.
 
Ērģeļu klase Rēzeknes mūzikas vidusskolā tika izveidota 1992. gadā. Tolaik pēc Rēzeknes prāvesta Andreja Trapučkas ierosmes ērģelniece Bernadeta Everse uzņēmās šo pienākumu. Bernadeta atzīst, tas bija liels izaicinājums.
 
“Latgales baznīcas bija tukšas no ērģelniekiem, ja tur kāds kaut ko paspēlēja, tad tas bija tādā apšaubāmā līmenī un nebija kam to darīt, visi baidījās no šiem instrumentiem, un vēl jau tikko tā Atmoda svaigi sākusies. Visi baidījās no tā, kas var notikt.
 
Man pašai nebija omulīgi, kad man piedāvāja, ka ērģeļu klasi jādibina... Sākums no manas puses bija skeptisks, bet aizrāva tā ideja. Laikam tas bija no augšas,” atzīst Bernadeta Everse.
 
Šobrīd Rēzeknes Mūzikas vidusskolā ērģeļspēles skolotājas pienākumus kopš 2013.gada veic Bernadetas skolniece, ērģelniece Guna Kise. Arī viņa ir absolvējusi Rēzeknes mūzikas vidusskolas Ērģeļu klasi. Guna atzīst, ka interese jaunajiem audzēkņiem apgūt ērģeļspēli ir pietiekami liela. Pozitīvi, ka skolēniem Latvijā tiek piedāvātas iespējas arvien ātrāk iepazīties ar ērģelēm. 
 
“Ir tapušas jaunas ērģeļu klases ne tika šeit Latgalē, bet arī Pierīgā, un ir jaunie ērģelnieki, kas tiešām dodas strādāt pēc Mūzikas akadēmijas absolvēšanas un ir ieinteresēti atvērt šīs nodaļas ērģeļspēlē, tādas ir radušās Kārsavā, Bolderājā, Saldū un ceram, ka radīsies vēl daudzās citās vietās. Tāpēc es droši varu teikt, jā, interese aug,” stāsta Guna Kise.
Par godu Rēzeknes mūzikas vidusskolas Ērģeļu klases 25 gadu jubilejai 18.februārī Latgales vēstniecībā „Gor: s pirmatskaņojumu piedzīvos ērģeļmūzikas koncertuzvedums “Māras zemes ērģeļu gaisma”, kurā piedalīsies mūzikas vidusskolas absolventi. Koncertuzveduma stāsts balstīts uz Latgales dievnamu apceļošanu, rādot video materiālos katra ērģeļklases absolventa dzimto pusi, no kuras viņi devušies uz Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu. Video materiāli  ērģeļu skanējumā dievnamos savīsies ar ērģeļu skaņu koncertzālē. 
 
“Mēs redzam baznīcu, ērģelnieces baznīcā un tad ieraugām viņas uz skatuves, kā viņas šo skaņdarbu izpilda „Gorā”. Un viņām to skaistumu piedod tieši ērģeļu muzicēšana, ka tās ērģeles saplūst kopā, stabuļu saplūšana. Pašas meitenes kā stabules, kas saplūst tādā varenā ērģeļu skaņā. Tas to Māras zemi izgaismo,” stāsta koncertuzveduma režisors Uģis Brikmanis.
 
Koncertuzvedumā “Māras zemes ērģeļu gaisma” varēs dzirdēt vairākus jaundarbus, kuri speciāli  tapuši ērģeļu klases jubilejai. Būs arī unikāls jaundarbs ērģelēm četrrocīgi. Ērģeļu klases 25 gadu jubileju ievadīs Svētā Mise Rēzeknes Sāpju Dievmātes baznīcā 17. februārī, savukārt svētki izskanēs svētdien ar Gavēņa laika mūzikas koncertu Rēzeknes Jēzus Sirds katedrālē.
 
 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"