46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Latgales vēstniecības GORS 2016.gada attīstības tendences

Фото: Artūrs Zaremba / Facebook.com
 2016. gads Latgales vēstniecībā GORS bijis zīmīgs ar vairākiem spilgtiem kultūras notikumiem – pašmāju un ārvalstu mākslinieku viesošanos un Mākslas galerijas atklāšanu, tāpat pētījumi liecina par GORS ietekmes palielināšanos, reģionāli piesaistot lielāko apmeklētāju skaitu Latvijā. Pagājušajā gadā dažādās norisēs, kas aptver kā kultūras un lietišķus pasākumus tā arī ikdienas apmeklējumu, pulcēti vairāk nekā 181 000 apmeklētāji, kas ir par 23 000 vairāk nekā 2015. gadā.
SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” (Latgales vēstniecības GORS apsaimniekotāja) valdes locekle Diāna Zirniņa stāsta, ka arī Latvijas kultūras profesionāļu veiktajā pētījumā par Latvijas iedzīvotāju kultūras patēriņu 2016. gadā kā īpaši pozitīvs piemērs ir izcelta tieši Latgales vēstniecība GORS, kas ne tikai saglabā, bet pat palielina apmeklētāju skaitu. Saskaņā ar minētā pētījuma datiem GORS apmeklējuši 12% Latvijas iedzīvotāju, kas reģionālo koncertzāļu vidū ir augstākais rādītājs un liecina par koncertzāles būtisku nozīmi kultūrtūristu piesaistē, sociālās vides veidošanā un reģiona ekonomiskās aktivitātes izaugsmē. 
 
Apzinoties nepieciešamību veidot ciešākas attiecības ar saviem klientiem, šogad darbu sākusi klientu lojalitātes GORS Kultūras vēstnieku programma, kurā gada laikā tiks papildināts dažādu iespēju piedāvājums ne vien no Latgales vēstniecības GORS, bet arī tās sadarbības partneriem.  
 
Stabils bijis Latgales vēstniecībā GORS notiekošo kultūras pasākumu skaits – 2016. gadā te norisinājušies 157 dažādu žanru Latvijas un ārvalstu profesionālās skatuves mākslas, mūzikas, vizuālās un jauno mediju mākslas pasākumi, kā arī plašizklaides pasākumi. 56% no pasākumiem organizējusi pati SIA „Austrumlatvijas koncertzāle”. Pasākumu skaitā bijuši 52 profesionālās ievirzes notikumi (koncerti, teātra, dejas mākslas izrādes, skatuves uzvedumi u. c.), kas saskaņā ar GORS attīstības stratēģiju ir viena no būtiskākajām un svarīgākajām funkcijām. Lai nodrošinātu kino demonstrēšanas funkciju 2016. gadā, Mazā zāle tika iznomāta kino operatoram „Silverscreen”, kas saglabājusi kino demonstrēšanas intensitāti un nodrošināja vairāku kinoseansu demonstrāciju (vidēji 50 filmu seansi mēnesī). Līdzās mākslinieciskajai darbībai tiek nodrošināti arī semināri, konferences un korporatīvie pasākumi, kuru skaits 2016. gadā sasniedza 61 pasākumu un, vērtējot līdzšinējo darbību, ir stabils rādītājs. 2016. gadā pilnveidots arī darbs izstāžu jomā un ir atklāta mākslas galerija, kurā notikušas 10 foto mākslas, glezniecības, dizaina izstādes, no kurām kā spilgtākās jāmin gleznotāju Roberta Muža un Ilgvara Zalāna darbu izstādes.
 
Latgales vēstniecībā GORS notiekošie pasākumi un viesojošies mākslinieki gan bijuši nominēti, gan saņēmuši apbalvojumus Latvijas kultūrtelpā nozīmīgām balvās – „Kilograms kultūras” un Lielā mūzikas balva. Medijos regulāri Latgales vēstniecība GORS mūziķu, kultūras ekspertu un profesionāļu atsauksmēs tiek vērtēta kā labākā koncertzāle Latvijā, ko nodrošina gan izcilās akustiskās īpašības, tehniskās iespējas un sniegto pakalpojumu kvalitāte. 
 
Latgales vēstniecība GORS 2016. gadā bija viens no svarīgākajiem tūrisma galamērķiem Latgales pusē, tās iespējas bijušas mākslinieciskajā aspektā pievilcīgas gan Latvijas, gan arī  ārvalstu mūzikas kolektīviem un māksliniekiem. 2016. gadā uz GORS skatuves ir uzstājušies mūziķi no Latvijas, Krievijas, Baltkrievijas, Izraēlas, Spānijas, Francijas, Lielbritānijas, Igaunijas, Vācijas, Šveices, Itālijas, Polijas. Viņu vidū daudzi starptautisku atzinību guvuši mūziķi un kolektīvi: Valsts kamerorķestris „Sinfonietta Rīga”, Latvijas Radio koris, Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas balets, Valsts Akadēmiskais koris „Latvija”, pianists Reinis Zariņš, pianists Georgijs Osokins, ērģelniece Iveta Apkalna, dziedātājs Kristiāns Cenders, dziedātāja Kristīne Opolais un citi. Tāpat uz Latgales vēstniecības GORS skatuves uzstājušies Vairāki Krievijas mūziķi un grupas – Jeļena Vaenga, Nikolajs Baskovs, Jevģenijs Petrosjans, kā arī Latvijas skatuves mākslinieki – Intars Busulis, „Latvian voices”, „Melo M”, Raimonds Pauls u. c. Publikas iecienīta bija arī pašu Latgales mūziķu un grupu uzstāšanās visa gada garumā, bet lielu sabiedrisku un apmeklētāju interesi raisīja režisora Jāņa Streiča jubilejas koncerts, operas zvaigznes Kristīnes Opolais solokoncerts, komponista Jāņa Ivanova 110. jubilejas koncerti. 
 
2016. gadā 19 reizes dažādos pilsētas un novada pasākumos koncertēja pilsētas pūšamo instrumentu orķestris „Rēzekne”, orķestra mūziķi, kā arī orķestra struktūrā izveidotais Rēzeknes bigbends.  2016. gadā orķestris un bigbends veidoja programmu savam 25 gadu jubilejas koncertam, valsts svētku koncertiem un citiem pasākumiem. Sekmīgi attīstījās arī Rēzeknes kamerorķestra darbība diriģenta Jāņa Stafecka vadībā, tapa divas koncertprogrammas – Rēzeknes kamerorķestra, „Xylem trio” un „Latvian Voices” koncertprogramma Latgales vēstniecības GORS 3 gadu jubilejas koncertā un simfoniskās mūzikas koncerts komponista Jāņa Ivanova 110. gadadienā. Kamerorķestra darbu atzinīgi novērtējuši gan klausītāji, gan mūzikas profesionāļi.
 
Uzņēmums atbilstoši piešķirtajai pašvaldības dotācijai ir organizējis 12. Baroka mūzikas dienas Rēzeknē, Otro ērģeļmūzikas festivālu ORGANismi un Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienas Svētku koncertu. Latvijas un īpaši Latgales kultūrvidē nozīmīgs notikums bijusi astotā Latgaliešu kultūras gada balvas „Boņuks 2015” organizēšana.
 
2016. gadā veiksmīgi turpinājusies sadarbība ar VSIA „Latvijas koncerti”, VSIA „Latvijas Nacionālais Simfoniskais orķestris”, VSIA „Latvijas Nacionālā opera un balets”, VSIA „Dailes teātris”, VSIA „Jaunais Rīgas teātris”, VSIA „Liepājas teātris”, VSIA „Latvijas Leļļu teātris”, kā arī privātajām producentu kompānijām, izveidota un attīstīta starptautiskā sadarbība. Pastāvīgs SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” sadarbības partneris ir J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola. Mūzikas skolas un vidusskolas audzēkņi piedalījās visos Rēzeknes kamerorķestra koncertos, Baroka mūzikas dienu projektā, ērģeļmūzikas festivāla ORGANismi koncertizrādē „Ja es būtu”. Apmeklētāju piesaistei reģionam no citām Latvijas vietām un ārvalstīm, sekmīgi turpināta sadarbība gan ar Latgales reģiona tūrisma informācijas centriem, gan vairākiem Latvijas tūroperatoriem, masu medijiem, kā arī Latvijas Institūtu.
 
Finanšu rādītāji liecina, ka ir stabilizējies uzņēmumu ieņēmumu un izdevumu apjoms, taču tajā pašā laikā tas lielā mērā ir atkarīgs no klientu pirktspējas un piegādātāju, t. sk. mākslinieciskās programmas izmaksām, valsts nodokļu politikas. 2016. gadā SIA “Austrumlatvijas koncertzāle” ieņēmumi bija 1 475,2 tūkst. EUR, izdevumi – 1 472,9 tūkst. EUR (2015. gadā attiecīgi 1 492,2 tūkst. un 1 485,2 tūkst. EUR), uzņēmums gadu noslēdza ar 2307 EUR peļņu (6089 EUR 2015. gadā). 
 
Nodokļu veidā valsts un pašvaldību budžetos uzņēmums 2016. gadā iemaksājis 293,5 tūkst. EUR (263 tūkst. EUR 2015. gadā), augušas arī ēkas uzturēšanas izmaksas, kas galvenokārt skaidrojams ar sabiedrisko pakalpojumu sadārdzināšanos. Tajā pašā laikā ir samazinājušies izdevumi mākslinieciskās programmas veidošanai līdz 328,8 tūkst. EUR (386,9 tūkst. EUR 2015. gadā). Pozitīvi, ka arī 2016. gadā biļešu ieņēmumi GORS rīkotajiem kultūras pasākumiem pilnībā sedza pasākuma mākslinieciskās izmaksas. Uzņēmums piesaistījis arī papildu līdzekļus tā darbības nodrošināšanai dažādos projektu konkursos, no kuriem būtiskākais ir Valsts kultūrkapitāla fonda projektu konkurss profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšanai reģionos, kurā piesaistīti 174,6 tūkst. EUR (2015. gadā 159,3 tūkst. EUR).
 
2017. gadā SIA „Austrumlatvijas koncertzāle” turpinās nodrošināt daudzveidīgu kultūras pasākumu piedāvājumu gan pilsētas iedzīvotājiem, gan apmeklētājiem no citiem reģioniem, kā arī sadarbības partneriem nodrošinās augstvērtīgu norises vietu lietišķajiem pasākumiem. 
 
lat.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"