46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Lendžos izskanēja Garīgās mūzikas svētki

Фото: rezeknesnovads.lv
Maija mēnesis visā katoliskajā pasaulē ir Dievmātes mēnesis, Latgalē gandrīz divsimt gadu sena tradīcija ir maija dziedājumi, kad ļaudis no tuvākiem un tālākiem apvidiem vakaros pulcējās pie ciemu krustiem, lai dziesmās slavētu Dievu un godinātu Dievmāti. Sekojot šai skaistajai tradīcijai, Lendžu pagastā 28. maija novakarē pirmo reizi notika garīgās mūzikas svētki, kuros piedalījās kori, solisti, folkloras dziedātāji, katoļu garīdznieki. Vairāk kā divas stundas saules sasildītajā brīvdabas estrādē skanēja brīnišķīgas melodijas, kuras saplūda kopā ar putnu balsīm un klausītāju sirds lūgšanām.
Koncertā piedalījās mūzikas kolektīvi gan no Rēzeknes un Rēzeknes novada, gan kaimiņi no Viļānu un Varakļānu novada. Garīgo mūziku izpildīja kori — Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras nama un poļu kultūras biedrības sieviešu koris “Jutrzenka” (vad. Irēna Ivanova), Maltas pagasta sieviešu koris “Madariņa” (vad. Kristīne Zeltiņa), Lendžu pagasta sieviešu vokālais ansamblis “Rūžeņa”, Varakļānu novada garīgās mūzikas koris “Reversium” (vad. Jānis Grudulis), koncertu kuplināja Viļānu baznīcas bērnu garīgās mūzikas ansamblis (vad. Inta Brence), folkloras ansamblis “Rogovka” (vad. Anna Garanča), kā arī solisti –Krāslavas un Piedrujas draudzes vikārs Rodions Doļa (kokle), Marija Adijāne (akordeons). Koncertu atklāja Maltas Mūzikas skolas audzēkne Agnija Gžibovska ar seno latgaliešu tautasdziesmu “Ūsi, ūsi, kod lopuosi…”, apliecinot to, ka Latgalē kristīgā tradīcija ir vēsturiski cieši savijusies ar seno tautas folkloras mantojumu. Šī doma izskanēja arī priestera Rodiona Doļas skaistajā stāstījumā par latgaliešu tautasdziesmas “Zynu, zynu tāva sātu..” filozofisko jēgu. Folkloras ansambļa “Rogovka” dziedātājas maija vakaros vēl joprojām iet dziedāt pie ciemu krustiem, un šajā ansamblī nav tikai sievas, bet arī jaunas meitenes.  Koncerta mākslinieciskā vadītāja, diriģente Irēna Ivanova kokles pavadībā dziedāja senu senās Marijas dziesmas, kuras pie krustiem dziedājušas mūsu vecvecmāmiņas, taču to vārdi izskanēja vēl mūsdienīgāk par dažu labu jaundarinātu dziesmu.   
 
Dievu var godināt ar taures un kokles skaņām, ar skaņām balsīm un klusām sirds lūgšanām. Maija vakaros ticīgi ļaudis kopā ar Dievmāti nostājas pie Krustā sistā Jēzus. Garīgās pārdomās ar klausītājiem dalījās garīdznieki — Kaunatas un Rozentovas draudzes prāvests Rinalds Broks, Dricānu un Pilcenes draudzes prāvests Māris Laureckis, Bērzgales un Sarkaņu draudzes prāvests Andrejs Jonāns, vikārs Rolands Abrickis. Vēstures skolotāja Nellija Smeltere stāstīja par brīnumaino Sarkaņu Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu  baznīcu, taču šī baznīca šobrīd lūdz mūsu palīdzību. Koncerta laikā tika vākti ziedojumi dievnama iekštelpu remontam.    
 
Lendžu pagasta pārvaldes vadītājs Voldemārs Deksnis izteica pateicību koncerta dalībniekiem, visiem, kas palīdzēja rīkot šos svētkus. Koncerta organizatori ir pilni apņēmības šo skaisto tradīciju — pirms Vasarsvētkiem rīkot Garīgās mūzikas svētkus — turpināt arī citus gadus.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"