46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Muzejs saņēmis nozīmīgu Romeru dzimtas dāvinājumu

Фото: rezekne.lv
Otrdien, 18. oktobrī Latgales kultūrvēstures muzejs saņēma Latvijas un Latgales kultūrvēsturei nozīmīgu Romeru dzimtas dāvinājumu – vairāk kā 100 mākslinieces Annas Soltanes Romeres akvareļus un bagātīgu fotogrāfiju un rokrakstu klāstu, informē Dana Zelča, Latgales kultūrvēstures muzeja galvenā krājuma glabātāja.
Latgales kultūrvēstures muzeja direktore Anastasija Strauta 18. oktobrī Rīgā, Ārlietu ministrijā tikās ar bijušo Latvijas vēstniecības darbinieci Kanādā Sanitu Ulmani, lai personīgi saņemtu Romeru dzimtas dāvinājumu. Materiāli iegūti sadarbībā ar Romeru dzimtas pārstāvjiem, Latvijas vēstniecību Kanādā un LR Ārlietu ministriju.
Dāvinājums ietver sevī mākslinieces Annas Soltanes Romeres (Anna Sołtan Römer, 1895–1974) daiļrades dažādu posmu akvareļus, kā arī ar viņas radošo darbību saistītos materiālus un priekšmetus.
 
Pētnieciskais darbs par poļu muižnieku Romeru dzimtu, kura dzīvoja Rēzeknes novada Janapolē no 1811. līdz 1939. gadam, Latgales kultūrvēstures muzejā aizsākās pirms 10 gadiem. Sadarbība un pētniecība aizsākās, pateicoties Natālijai Talat-Kelpšai, no kuras muzeja pārstāvji ieguva informāciju par Romeru dzimtu. Sekoja Romeru dzimtas keramikas kolekcijas daļas deponēšana no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja keramikas ekspozīcijai Rēzeknē “Uguns un māla pārvērtību radīts brīnums”, drīz pēc tam – 2008. gadā Latgales kultūrvēstures muzejs krājumā ieguva Romeru dzimtas pētījumu vairākos sējumos, ko izpētījis ģenealoģijas profesors Henriks Severīns de Romers.
Romeru dzimtas pētījumā īpašu uzmanību piesaistīja Henrika Severīna de Romera mātes, muižnieka Antonija Kazimira Rommera (Antoni-Kazimierz Römer, 1889–1973) sievas Annas Soltanes Romeres mākslinieciskā darbība. 20. gs. 20.–30. gados māksliniece Anna Soltane Romere bija pazīstama gan Latvijā, gan visā Eiropā. Viņa daudz ceļoja un eksponēja savus darbus lielākajās Eiropas pilsētās.
 
Latgales kultūrvēstures muzeja darbinieki ir priecīgi par ārkārtīgi nozīmīgo un vērtīgo ieguvumu un saka milzīgu paldies Henrika Severīna de Romera kungam, viņa dēlam Andre de Romeram un Latvijas vēstniecībai Kanādā. Tas ir satraucoši un aizkustinoši, redzēt darbu oriģinālus, kurus iepriekš skatījām tikai dzimtas pētījuma “A Family History” sējumu reprodukcijās.
 
Lai gan Latgales kultūrvēstures muzeja darbiniekiem priekšā vēl izzinošs un laikietilpīgs darbs – izpētīt, iepazīt un aprakstīt katru dāvinājuma priekšmetu, tomēr jau tagad ir skaidrs, kad būs veikti visi saņemto materiālu dokumentēšanas darbi, 2018. gadā, svinot Latvijas simtgadi, arī muzeja apmeklētajiem būs iespēja aplūkot Annas Soltanes Romeres mākslas darbu kolekciju Rēzeknē.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"