46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Sveicam un lepojamies – Māra Zaļaiskalns saņems atzinības krustu

Фото: rezekne.lv
Latvijas Republikas proklamēšanas 98. gadadienas priekšvakarā Ordeņu kapituls par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķīris 62 augstākos valsts apbalvojumus. Rēzeknes Tautas teātra režisore, kultūras darbiniece un pedagoģe Māra Zaļaiskalns ir iecelta par Atzinības krusta virsnieci un saņems Atzinības krustu (IV šķiru), informē Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” reklāmas speciāliste.
Apbalvojumu pasniegšanas ceremonija tradicionāli notiks 2016. gada 18. novembrī Rīgas pilī. Apsveicam un lepojamies!
 
Māra Zaļaiskalns ir režisore, kura Rēzeknē kopj un attīsta teātra mākslas vērtības, pulcē kopā dažādas paaudzes, integrē vairākus mākslas veidus un realizē teatrāli muzikālus projektus, atklājot ļoti plašai sabiedrībai Latgales personības jaunā un spožā gaismā.
 
Māra Zaļaiskalns dzimusi 1949. gadā Cēsīs, bet no 1973. gada strādā Rēzeknē un savu radošo ieguldījumu velta Latgalei. Rēzeknes Tautas teātrī, kas 2014. gadā svinēja 55 gadu jubileju, Māras Zaļaiskalns režijā veidotas daudzas izrādes, kas guvušas atzinību gan Latvijā, gan ārzemēs. Kā nozīmīgākie pēdējo gadu iestudējumi minami J.Tette “Daudz laimes darba dienā” (2015), B.Vaļpītrs “Patentēts inteliģents” (2014, amatierteātru skates “Gada izrāde 2014” laureāte), U.Hūbs “Astoņos pie šķirsta” (2013, skates “Gada izrāde 2013” laureāte), dzejas izrāde sadarbībā ar vīru kori “Graidi” un komponisti Ilonu Rupani “Piļsātā nikod napalīk tymss” (2012, latgaliešu valodā, skates “Gada izrāde 2012” laureāte), D. Fo, F. Ramē “Brīvā laulība” (2010, amatierteātru skates “Gada izrāde 2010”) u.c.
 
Māra Zaļaiskalns kopš 2000. gada ir arī Rēzeknes starptautiskā teātra festivāla “Soli pa solim” iniciatore un rīkotāja. Festivāls ik pēc diviem gadiem pulcē dalībniekus no Latvijas teātriem, kā arī no tuvākām un tālākām valstīm – Lietuvas, Bulgārijas, Itālijas, Izraēlas u.c. M. Zaļaiskalns strādājusi arī kā docente Rēzeknes Augstskolā, Valsts robežsardzes koledžā, ir Rēzeknes pilsētas domes Kultūras komisijas locekle.
 
Kopš Rēzeknē uzcelta koncertzāle – Latgales vēstniecība GORS, tajā Māras Zaļaiskalns režijā tapuši vairāki nozīmīgi iestudējumi: uzvedums “Re: FRICS” (2016) un opera pasticcio “Māja Mītelim” (2013) starptautiskā festivāla “Baroka mūzikas dienas Rēzeknē” ietvaros, uzvedumi “Ja es būtu” (2016) un “Saule. Bērni. Rainis” (2015) ērģeļmūzikas festivāla “ORGANismi” ietvaros sadarbībā ar ērģelnieci Ivetu Apkalnu un J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu, F.Trasuna 150. dzimšanas dienai veltīts uzvedums “Francis” (2014) sadarbībā ar J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolu un deju kopu “Dziga”.
 
Līdz šim Māra Zaļaiskalns saņēmusi arī citus apbalvojumus – Latgaliešu kultūras gada balvu “Boņuks” (2015 – par uzvedumu “Saule. Bērni. Rainis”, 2014 – par iestudējumu “Francis”), LR Kultūras ministrijas prēmiju tautas mākslā par radoši spilgtu devumu tautas mākslā (1999).
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"