46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Ar audzēkņu dalību atjauno Rēzeknes Mākslas namu (foto, audio)

Фото: LSM.lv / Lāsma Zute
Mākslas nams Rēzeknē ir unikāla, vēsturiska ēka, kuru no posta un sabrukšanas pirms vairāk nekā 20 gadiem paglāba toreizējās Rēzeknes Mākslas koledžas pedagogi kopā ar saviem audzēkņiem. Ēkā tika ieguldīts pacietīgs un rūpīgs darbs desmit gadu garumā. 

Nama kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi iesaistās joprojām. Nupat Restaurācijas un Koka izstrādājumu un dizaina izglītības programmu audzēkņi pedagogu vadībā atjaunoja parketa grīdas.
 
Bet domājot par ēkas nākotni, ir paredzēts īstenot dažādus projektus, gan lai turpinātu sakārtot ēkas fasādi, iekštelpas, gan lai piepildītu to ar radošu saturu.  
 
Rēzeknes Mākslas nams - vienstāvu koka ēka, kas 19.gadsimta pēdējā ceturksnī celta kā tirgotāju Vorobjovu ģimenes vasarnīca. Ēkas fasādi kā smalkas mežģīnes rotā bagātīgi kokgriezumi. Pašu namu ieskauj ābeļdārzs un kalts metāla žogs. Nams, kas nu jau vairāk nekā desmitgadi tiek dēvēts par Mākslas namu, savulaik kalpojis kā Rēzeknes skolotāju institūts. Otrā pasaules kara laikā tajā bijis izvietots hospitālis, savukārt pēckara gados - kara komisariāts. Vien deviņdesmitajos gados ēkā sāk saimniekot toreizējā Rēzeknes Mākslas koledža.
 
Skolas direktors Osvalds Zvejsalnieks atminas – tolaik ēkas agrāko laiku greznums bija zudis:
 
“1994.gadā mēs pārņēmām šo ēku, toreiz var teikt graustu. Kādu laiku tas bija stāvējis pilnīgi bez saimnieka, un arī līdz tam tie saimniekotāji bija tādi, kādi bija.  Kara komisariāta laikā bija mazas telpiņas, to visu lauza ārā, ārpusē bija daudz bojātu apšuvumu dēļu, un tos taisīja no jauna. Desmit gadu garumā tas gāja.” 
 
Audzēkņi desmit gadu laikā restaurēja seno ēku, atjaunoja unikālo mozaīkveida parketu, podiņu krāsnis, griestu ornamentālos veidojumus, apgleznojumus uz sienām.

Tagadējais Rēzeknes Mākslas un dizaina skolas pedagogs Andris Anspoks pats kā audzēknis tolaik piedalījās ēkas atjaunošanā.
 
“Es zinu katru darbu, kas šeit ir darīts, kurš students, kurš kolēģis vai kursa biedrs, kurš ko ir darījis,” saka Anspoks.
Arī nupat Koka izstrādājumu dizaina  un Restaurācijas izglītības programmas audzēkņi, izejot praksi, atjaunoja Mākslas nama parketa grīdas, kuras laika gaitā sāka zaudēt savu vērtību.
 
“Parketam trūka detaļu, kuras tika protezētas, arī dažādu cēlkoku trūka - pamatā šeit osis un dažādi sarkankoki, tur vidū vēl nedaudz riekstkoka, malā ir bērza dekorējumi,” saka Anspoks.
 
 “Tā bija mūsu prakse, un mēs ieguvām labu pieredzi un, varētu teikt, mēs lepojamies ar to darbu, ko mēs esam padarījuši,” piebilst audzēknis Romāns Zvīdriņš.
Šobrīd Mākslas namā ir izvietota Latgales kultūrvēstures muzeja ekspozīcija “Latgales glezniecība”. Notiek arī dažādi pasākumi. Jau gadu ēka ir Rēzeknes pilsētas pašvaldības īpašums, kura apsaimniekošanu nodevusi Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolai.
 
“Šobrīd mēs plānojam vairākus projektus, viens no tiem ir sakārtot šī Mākslas nama apkārtējo teritoriju, tur mums atrodas metāla izstrādājumu darbnīcas, uzlabot šo darbnīcu pieejamību un sakārtot ārējo vidi, lai tad, kad pilsētā notiek simpoziji un dažādi plenēri, tas būtu vēl vairāk pieejams sabiedrībai, lai būtu stāvvietas, lai būtu vietas, kur eksponēt mākslas priekšmetus,” par nākotnes plāniem stāsta skolas pārstāve Ināra Groce.
 
Tāpat šobrīd ir nepieciešams restaurēt nama ārējo koka fasādi un nomainīt veco skārda jumtu. Bet, domājot par radošo saturu, ēkā ir iecerēts izveidot mākslas darbnīcas.
“Es domāju, ka cilvēki šobrīd ir vērsti ļoti radoši, arī bērnu vecāki daudzi vēlas iesaistīties dažādās mākslas nodarbībās, iespējams, ka tas ir saistīts ar mākslu kā terapiju, tā ir vieta, kur rast prieku. Un tas ir daudz vairāk, nekā bija iepriekš,” saka Groce.
 
Kopš 2009. gada  Mākslas nams ir ieguvis valsts nozīmes koka arhitektūras pieminekļa statusu. Tā šobrīd  ir arī unikāla ēka, kas liecina par seno koka apbūvi Rēzeknes pilsētā.
 
lsm.lv  
Foto

 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"