46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Rēzeknieši saņem atzinības jauno pianistu konkursā

Фото: rezekne.lv
Komponista Jāņa Ivanova 110 gadu jubilejas zīmē Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā šogad notika jau trešais jauno pianistu konkurss “Latgales skicējums”. Konkursā piedalījās 36 jaunie pianisti no 16 Latvijas Mūzikas un Mūzikas un mākslas skolām, informē Inga Čekša, projektu vadītāja.
Žūrijas darbu vadīja Latvijas Lielās mūzikas balvas par mūža ieguldījumu ieguvējs, koncertmeistars, pianists, latviešu mūzikas patriots, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors Ventis Zilberts, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas taustiņinstrumentu spēles izglītības programmas vadītāja un klavierskolotāja Irīna Kulakova, klavierskolotāja Ilga Viļuma.
 
Konkursa žūrija uzskata, ka pianistiem šis Latgales skicējuma konkurss ir labs solis savas meistarības pilnveidošanai un muzicēšanas kvalitātes attīstībai. To sekmē arī pietiekami sarežģītā konkursa programma, kura sastāv no trim daļām: romantisma laikmeta skaņdarbi, pēc 1950. gada sacerētie ārvalstu komponistu skaņdarbi un latviešu komponistu obligātie skaņdarbi. “Latgales skicējums” ir vienīgais pianistu konkurss Latvijā, kur Jāņa Ivanova skaņdarbi vienmēr iekļauti dalībnieku programmās kā obligātie, lai sniegtu iespēju muzicēt konkursā jaunāko klašu audzēkņiem un vienlaicīgi pieminēt dižā latviešu komponista pedagoģisko darbu, programmās iekļaujot arī viņa audzēkņa Jura Karlsona sacerējumus.
 
Ventis Zilberts kopumā konkursantus vērtē atzinīgi: “Esmu aicināts vērtēt arī citus konkursus, Cēsīs, kā arī Rīgā, Reitera fondā. Nesalīdzinot pirmās un otrās vietas, konkursā audzēkņi darba ziņā spēlē precīzāk, ir uzreiz pamanāms, ko pedagogs ir ieguldījis audzēknī. Mēs konkursā vienmēr meklējam tomēr arī kaut kādas mākslinieciskas izpausmes. Lai mums, žūrijas klausītājiem, būtu ieinteresētība klausīties un just, ka audzēknis muzicē. No šī viedokļa varētu vairāk vēlēties, lai jaunieši vairāk muzicē un atraisās. Jo skolotājs jau savu darbu ir padarījis. Skolotāju un audzēkņu sadarbība vēlama, vēl rūpīgāk izvērtējot repertuāru, kas tieši audzēknim vairāk piestāv konkursa situācijā. Ja neesam iedevuši pirmo vietu, tas nozīmē, ka sniegums ir bijis labs, tomēr kopējā līmenī tā īsti neviens neizcēlās. Nav bijis izteikts līderis. Vecākajā grupā mums ir izteikts līderis – no Līvāniem. Man patīk Latgales cilvēku vitalitāte, esmu apbrīnojis darba sparu, neatlaidību, kas izpaužas darbos.”
 
Konkursa laureāti un diplomandi A grupā (2./3.klašu audzēkņi): 1. vieta – Adele Stafecka, NMV Rīgas Doma Kora skolas 3. klases audzēkne, ped. Sarmīte Ārenta; 2. vieta – Annija Keita Avina, Gulbenes Mūzikas skolas 3.klases audzēkne, ped. Lidija Musajeva; 3. vieta – nav piešķirta, bet Atzinības rakstus saņēma Kirils Pavlovskis, Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas 2. klases audzēknis, ped. Ilze Rauza; Amālija Tokareva, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas 3. klases audzēkne, ped. Tatjana Tulinska; Sonora Puķīte, Balvu Mūzikas skolas 2. klases audzēkne, ped. Jevgenija Strazda.
 
B grupa (4./5. klašu audzēkņi): 1. vieta – nav piešķirta; 2. vieta – Ruslans Andrejevs, Staiceles Mūzikas un mākslas skolas 4. klases audzēknis, ped. Aira Rulle; Mārtiņš Lāpāns, Balvu Mūzikas skolas 5. klases audzēknis, ped. Lija Ivanova; 3. vieta – Aivis Trukšāns, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas 5. klases audzēknis, ped. Ilze Rauza; Atzinības raksts – Keita Keisija Gāršniece, Gulbenes Mūzikas skolas 5. klases audzēkne, ped. Inga Kalniņa; Agate Pauliņa, Krāslavas Mūzikas skolas 5. klases audzēkne, ped. Maija Steļmačenoka.
 
C grupa (6./8.klašu audzēkņi) 1.vieta – Anita Lipinika, J.Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas 8. klases audzēkne, ped. Veronika Ivanova; 2. vieta – Ņikita Afanasjevs, Ludzas Mūzikas pamatskolas 6. klases audzēknis, ped. Irina Kigitoviča; 3. vieta – Rihards Liepa, P.Jurjāna Rīgas mūzikas skolas 7. klases audzēknis, ped. Lauma Prūse; Atzinības raksts – Viktorija Guščina, J.Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas 8. klases audzēkne, ped. Ineta Lontone.
 
Speciālā balva par Jura Karlsona skaņdarbu labāko izpildījumu – Adele Stafecka, NMV Rīgas Doma Kora skolas 3. klases audzēkne, ped. Sarmīte Ārenta.
Speciālā balva par Jāņa Ivanova skaņdarba labāko izpildījumu – Anita Lipinika, J.Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolas 8. klases audzēkne, ped. Veronika Ivanova. Latgales vēstniecības GORS simpātijas balva arī Anitai Lipinikai. Tika atzīmēts, ka Anitai ir muzikālas rokas, konkursante ir brīva pie klavierēm un vienlaicīgi arī muzicē. Un tas ir svarīgi, ka sejā var redzēt, ka ir iekšā mūzikā un tajā brīdī arī tā jūt. Viņa pārliecina savos priekšnesumos.
 
Ventis Zilberts uzsver, ka nav vienkārši spēlēt Jāni Ivanovu: “Ja pavērtē viņa pirmos skaņdarbus, ko komponists ir radījis 19. gadsimta 20. gados, jauneklis būdams, jau tur komponists ir ielicis saturu un, ja mēs šo saturu neatklājam, tad arī muzicējot tas nav jūtams. Konkursā dzirdētie skaņdarbi, Jāņa Ivanova skicējumi, ir ļoti nopietna mūzika. To var salīdzināt ar mazu daļiņu no kādas Jāņa Ivanova simfonijas. Konkursantiem ir jāturpina iesāktais, neskatoties, ka godalgotas vietas ir tikai dažas, ieguldītais pedagogu un audzēkņu darbs vienmēr atmaksājas”.
 
Noklausoties sniegumu, var droši teikt, ka katram konkursantam ir izdevies radīt stāstu uz klavierēm. Žūrijas vērtējumā jaunajos pianistos ir labi iedīgļi, kurus attīstot, talants un muzicēšana uzplauks. Nākošreiz “Latgales skicējums” Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolā jaunos pianistus gaidīs Latvijas simtgadē – 2018. gadā. Projektu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"