46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Dibina Nikodema Rancāna balvu Latgales pedagogiem

Фото: LSM.LV
Lai stiprinātu pedagoga profesijas prestižu, godinot izcilu veikumu pedagoģiskajā darbībā, latviskās un latgaliskās kultūras tradīciju ieaudzināšanu jaunajā paaudzē, kā arī lai godinātu izcilo katoļu garīdznieku un pedagogu, Latgales pirmās atmodas darbinieku, monsinjoru Nikodemu Rancānu, vēl līdz septembrim Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība viņa vārdā nosauktai gada balvai aicina pieteikt Latgales izcilākos pedagogus.
“Būtībā viņš bija ne tikai skolotājs, bet arī skolēnu aizbildnis, kas ļoti mudināja mācīties, apgūt zināšanas,” ar pašu izcilā pedagoga un garīdznieka Nikodema Rancāna personības aprakstu jaundibinātās viņa vārdā nosauktās Latgales izcilāko pedagogu gada balvas sakarā iesāk Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrības pārstāve Anna Rancāne. “Viņš bija gan baznīckungs, viņš bija skolotājs ar lielo burtu, arī skolu dibinātājs. Un tad, kad mēs jau gatavojāmies Franča Trasūna jubilejai, iedomājāmies, ka viņam bija arī daudz līdzgaitnieku un viens no tiem, varbūt pat viens no spilgtākajiem, bet diemžēl arī piemirstiem cilvēkiem ir Nikodems Rancāns.”
 
Nikodems Rancāns esot bijis vispusīgs cilvēks, kura darbība ir nenovērtējama, tādēļ šāda nakotnē, iespējams, tradicionāla ikgadējas balvas pasniegšana izvēlēta kā savdabīgs piemineklis darbīgajam latgalietim, stāsta Anna Rancāne.
 
“Gribējās atzīmēt arī tos skolotājus, kas Latgalēs strādā un tieši pie tām nozarēm, kur darbojās arī Nikodems Rancāns," norāda Anna Rancāne. "Pirmkārt, jau ar latgaliešu valodas un latgaliešu kultūrvēstures, tradīciju mācīšanu, kas it kā netiek atbalstīta un šobrīd atstāta katra skoltāja pašiniciatīvai. Tomēr viņus vajadzētu vairāk sabiedrībā parādīt un atzīmēt.”
 
Īpašo jaundibināto apbalvojumu, kā vienu no Latvijas simtgadei veltītajiem pasākumiem, kura ietvaros jau šoruden tiks godināti Latgales izcilākie pedagogi, atbalstījusi Kultūras ministrija un vairākas Latgales pašvaldības.
 
Līdz septembrim balvai pretendentus var pieteikt četrās nominācijās - par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novada mācības ieviešanā izglītības procesā; par inovācijām izglītības procesā; par mūsdienīgu un radošu pieeju skolēnu darba tikuma audzināšanai un amatu apmācībām; kā arī par veiksmīgāko jaunā pedagoga debiju.
“Pasākums notiks tieši Nikodema Rancāna dzimšanas dienā 13.septembrī un tieši arī viņa izlolotajā vietā - RēzeknesDskolotāju instiūtā  jeb Rēzeknes Augstskolā. Mēs ceram, ka šī tradīcija būs noturīga, jo skolotājs tiešām mūsu sabiedrībā tiek nepietiekami atbalstīts, ievērots un godināts, un sevišķi Latgales skolotājs,” - tā Anna Rancāne.
 
“Tas, ka tiek meklēti veidi, kā skolotāja prestižu sabiedrībā celt, ir ļoti apsveicami, kā bonuss par to, par ko gan valsts, gan mēs pašvaldība nespējam vai neesam iemanījušies novērtēt un arī samaksāt. Tas ir tas papildus, ko skolotājs dara ne tikai tā amata ietvaros, par ko viņam maksā,” savu viedokli par jaundibināto balvu pauž Rēzeknes novada Izglītības pārvaldes vadītāja, arī pretendentu žūrijas komisijas pārstāve Lilija Žukovska, atzīdama, ka šādu pedagogu Latgalē, kam balva pasniedzama, netrūkst.
 
Rēzeknes Latgaliešu kultūras biedrība cer uz Latgales izcilāko pedagogu apbalvojuma tradīcijas iedzīvināšanu nākotnē, 13.septembri turpmāk godinot kā Latgales Skolotāju dienu.
 
  
lsm.lv  

Комментарии (0-2/2)
Anna 04.08.2015 08:47
Malači! ļoti laba un apsveicama iniciatīva un noteikti arī dzīvotspējiga. Rēzeknes novada Izglītības pārvaldes vadītāja savus skolotājus prot novērtēt. Rēzeknes pilsētai tas gan nav raksturīgi.
Annai 04.08.2015 11:05
Rēzeknes novada Izglītības pārvaldes vadītāja savus skolotājus NePROT novērtēt. Varbūt ja nu vienīgi vīriešus,jo viss notiek caur gultu!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"