46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » KULTŪRA

Izglītojoši izzinoša spēle “Aspazijas un Raiņa saules rits” un Dzejas diena muzejā

Фото: Laiki.lv
Latgales Kultūrvēstures muzejā jaunāko un vecāko klašu skolēniem tiek piedāvāta izglītojoši izzinoša spēle “Aspazijas un Raiņa saules rits”, kas sastāv no vairākām aktivitātēm un radoši izzinošiem uzdevumiem. 18.septembris aizritēs Aspazijas un Raiņa 150.jubilejas zīmē, kad izskanēs uzvedums Rainis: „12 mēneši” un notiks literāras konsultācijas par dzeju, informē Inese Ločmele-Jansone,Latgales Kultūrvēstures muzeja muzejpedagoģe.
 Spēles “Aspazijas un Raiņa saules rits” nosaukumā ietverts abu autoru daiļdarbos sastopamais apļa-saules simbols, bet rits – saules, pausto ideālu un dzīves ritējums, kas ir bezgalīgs un turpinās mūsdienās.
 
Vecāko klašu skolēniem paredzēto spēles daļu veido Latgales Kultūrvēstures muzeja un Rakstniecības un mūzikas muzeja krājuma materiāli par Aspazijas un Raiņa daiļradi, sabiedrisko darbību – fotogrāfijas (portreti, personīgo lietu relikvijas), manuskripti, vēstules rokrakstā un mašīnrakstā, daiļdarbu nosaukumi, audio ieraksts ar Aspazijas atmiņām.
 
Spēles norise:
 • skolēni noskatās fotoprezentāciju par Aspazijas un Raiņa dzīves un daiļrades 30 interesantiem faktiem un noklausās 5 min. audio fragmentu, kurā Aspazija stāsta par savas daiļrades inspirācijas avotiem;

• darbošanās 2 komandās “Rainis” un “Aspazija”. Uz spēles laukuma (banera 160×80 cm) atbilstoši jāsavieto 30 fakti par Raini un Aspaziju. Komandu darbs var noritēt ar/bez laika kontroles un/vai grupām savstarpēji mainoties.
 
• glītrakstīšana ar tinti un spalvaskātu, iedvesmojoties no Aspazijas un Raiņa darbu paraugiem.
 
Ieguvumi:
 
• zināšanu papildināšana ar 30 saistošiem faktiem par Raini un Aspaziju;
 
• darbs individuāli un komandās;
 
• iespēja iegūt papildus punktus vērtējumam mācību priekšmetos “Literatūra” vai “Latvijas vēsture” (skolēni izzina ne vien daiļrades faktus, bet mācās atpazīt un analizēt dažādus vēstures avotus);
 
• dzejnieku “autogrāfs” katram spēles dalībniekam un iespēja piedalīties mūsdienu rokrakstu paraugu kolekcijas veidošanā;
 
Norises laiks un ilgums: visu gadu, 60-80 min.
 
Mērķauditorija: 6.-11.klase
 
Izbraukumā skolā nepieciešams: galds vai siena ar iespēju izvietot 160×80 cm baneri, lai tam var brīvi piekļūt komandas. Projektors, dators, skaņas pastiprinātājs.
 
Papildus iespēja: fotoprezentācija “Raiņa iela Rēzeknē”. Apmeklējot muzeju septembrī un oktobrī, apskatāmi 19.gadsimta latgaliešu autoru, grāmatu pārrakstītāju rokrakstu paraugi, 20.gadsimta mācību grāmatas, liecības, fotogrāfijas, formastērpi, Bruno Jugana 800 pildspalvu kolekcija.
 
Iepriekšēja pieteikšanās: vismaz 3 dienas pirms apmeklējuma pa tālr.64622464
 
Jaunāko klašu skolēni izzinās Aspazijas un Raiņa daiļradi, iesaistoties radošos uzdevumos. Turklāt lieliski palīgi būs krāsaini dzejoļu tēli. Figūriņas gluži kā no debesu juma, pasaku valstības mālā atveidojuši Latgales podnieki Tatjana un Viktors Pankovi.
 
Norises laiks un ilgums: visu gadu, 60 min.
 
Mērķauditorija: 1.-5.klase
 
Iepriekšēja pieteikšanās: vismaz 3 dienas pirms apmeklējuma pa tālr.64622464.
 
Spēle „Aspazijas un Raiņa saules rits” sagatavota ar Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas „Raiņa un Aspazijas gads” atbalstu.
 
18.septembris muzejā būs dzejas diena. Plkst. 13:00 notiks literāri muzikāls uzvedums „12 mēneši”, kurā izskanēs 15 Raiņa sarakstītie dzejoļi, dziesmas. Uzvedumā piedalīsies Rēzeknes 5.v-sk. 5.klases skolēni, režisore skolotāja Rūta Dortāne – XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku skolēnu skatuves runas un mazo formu uzvedumu konkursa godalgoto vietu ieguvēji pilsētā un republikā. Uz pasākumu īpaši gaidīti jaunāko klašu skolēni. Notiks konkurss ar iespēju balvā iegūt jaunāko Inetas Atpiles-Juganes dzejas grāmatu „Otkon giunu sapynus”. Varēs saņemt Raiņa un Aspazijas „autogrāfus”.
 
18.septembrī plkst. 10:00-16:00 individuālas literāras konsultācijas par dzeju ar dzejnieci Inetu Atpili-Jugani. Ja ir vēlme rezervēt konkrētu laiku, lūgums pieteikties iepriekš pa tālr. 64622464.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"