46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Āfrikas cūku mēri jūlija pēdējā nedēļā konstatē 23 meža cūkām

Фото: Publicitātes Foto
Āfrikas cūku mēris (ĀCM) pagājušajā nedēļā ir apstiprināts 23 meža cūkām Latvijā, liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) publiskotā informācija.
Laikā no 25. līdz 29.jūlijam vīruss ir konstatēts sešām meža cūkām Gulbenes novada Stradu pagastā, kā arī pa divām meža cūkām Madonas novada Bērzaunes pagastā, Kokneses novada Kokneses pagastā un Krustpils novada Vīpes pagastā.
 
Tāpat ĀCM atklāts arī pa vienai meža cūkai Madonas novada Vestienas pagastā, Gulbenes novada Litenes pagastā, Alūksnes novada Pededzes pagastā, Viļakas novada Susāju pagastā, Ogres novada Meņģeles un Lauberes pagastos, kā arī Rēzeknes novada Audriņu pagastā un Pārgaujas novada Raiskuma pagastā. ĀCM atklāts arī pa vienai meža cūkai Rugāju novada Rugāju un Lazdukalna pagastos, kā arī Baldones novada Baldones pagastos.
 
Tādējādi ĀCM šogad Latvijā ir atklāts kopumā 667 meža cūkām 58 novadu 182 pagastos un divās pilsētās - Pļaviņās un Rēzeknē.
 
Savukārt kopumā Latvijā kopš 2014.gada jūnija ĀCM ir konstatēts 1932 meža cūkām.
 
Mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts 29.jūlijā Vārkavas novadā, kur PVD ir noteicis karantīnu - aizsardzības zonu trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zonu 10 kilometru rādiusā ap skarto novietni.
 
ĀCM ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. ĀCM nav bīstams cilvēkiem.
 
PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"