46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Jūlijā novērojams cenu kritums precēm

Фото: delfi.lv
Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem šī gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, patēriņa cenu līmenis Latvijā samazinājās par 0,3%. Precēm tas samazinājās par 1,1%, bet pakalpojumiem palielinājās par 1,6 procentiem, informē Ekonomikas ministrijas ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente Ieva Šnīdere.

Jūlijā patēriņa cenu līmenim ir tendence samazināties, ko ietekmē sezonāli faktori.
 
Lielākā pazeminošā ietekme jūlijā saistībā ar izpārdošanām, kas sezonāli notiek katru gadu, bija cenu kritumam apģērbiem un apaviem (samazinājums par 9,7%), kas kopējo patēriņa cenu līmeni attiecīgi samazināja par 0,5 procentpunktiem un bija straujākais kritums jūlija mēnesī kopš 1998. gada.
 
Cenas jūlijā samazinājās arī gāzei, ko ietekmēja dabasgāzes tirdzniecības cenu kritums saistībā ar pasaules naftas cenu dinamiku. Cenas gāzei samazinājās par 8,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Akciju ietekmē cenas samazinājās arī alkoholiskajiem dzērieniem par 1,4 %, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu.
 
Degvielas cenām Latvijā mēneša laikā bija vērojams kritums par 1,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Jūlijā pasaules naftas cenas samazinājās vidēji par 11% un jūlija beigās bija nokritušas līdz zemākajam līmenim pēdējo trīs mēnešu laikā - līdz 41 USD par barelu saistībā ar ziņām par jēlnaftas krājumu apjoma pieaugumu ASV.
 
Pārtikas cenām mēneša laikā bija vērojams neliels kritums par 0,2%. Vislielākā ietekme bija cenu kritumam dārzeņiem. Pasaules pārtikas cenas jūlijā samazinājās pēc kāpuma iepriekšējos piecos mēnešos. Jūlijā, salīdzinot ar jūniju, tās samazinājās par 0,8%. To ietekmēja cenu kritums graudaugiem un augu eļļām, kas bija straujāks par cenu pieaugumu piena produktiem, gaļai un cukuram.
 
Lielākā palielinošā ietekme jūlijā bija cenu kāpumam pakalpojumiem - par 1,6%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem. Straujākais kāpums bija vērojams mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem. Mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem cenas pieauga par 6,8% saistībā ar 21% PVN likmes piemērošanu no š.g. 1. jūlija, kas kopējo cenu līmeni palielināja par 0,3 procentpunktiem. Cenas pieauga arī telekomunikāciju pakalpojumiem par 1,5%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu.
 
Citās preču un pakalpojumu grupās cenu svārstības aizvadītajā mēnesī kopējo cenu līmeni būtiski neietekmēja.
 
2016. gada jūlijā, salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, patēriņa cenas pieauga par 0,1%. Gada vidējā inflācija bija negatīva -0,3 procenti.
 
2016. gadā inflāciju turpinās ietekmēt pasaules naftas un pārtikas cenu dinamika. Pēc pasaules cenu pieauguma šī gada februārī-jūnijā, jūlijā bija vērojams cenu kritums gan pasaules pārtikas, gan naftas cenām un turpmāk straujš to kāpums netiek prognozēts, tādēļ kopumā šogad gada vidējā inflācija varētu būt tuvu nullei.

lat.46.lv
 
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"