46.lv
Otrdiena, 2024. g. 16. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Alfs, Bernadeta, Mintauts/ Никита, Феодосия
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Vēlas aizliegt tirdzniecību brīvdienās uzņēmumos, kuros ir vairāk nekā 2000 strādājošo (video)

Фото: Publicitātes Foto
Latvijas Tirgotāju asociācija atbalstīs tirdzniecības aizliegumu svētku dienās tirdzniecības uzņēmumos, kurā ir vairāk nekā 2000 strādājošo. Tas ļaus 12 000 cilvēku šādās dienās būt kopā ar savām ģimenēm.
To raidījumam "4.studija" norādīja asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.
 
Turklāt šāds lēmums ļaus ne tikai cilvēkiem būt ar savām ģimenēm, bet arī mazajiem uzņēmumiem izdzīvot sīvajā konkurencē ar diviem lielākajiem Latvijas mazumtirzniecības ķēžu veikaliem "Rimi" un "Maxima".
 
Pircēju domas šajā jautājumā - vai veikaliem brīvdienās un svētku dienās ir jābūt slēgtiem - ļoti atšķiras.
 
"Ja normāls veikala apmeklētājs, tad visu iegādājas pirms svētkiem, nevis svētku dienā," norāda Mārtiņš, kurš atbalsta mazos veikalos.
 
Līdzīgi domā Arnis. "Esmu šur tur bijis ārzemēs un manījis, ka veikali tur ir ciet. Cilvēki vienkārši atpūšas un velta laiku sev," saka Arnis. Savukārt Olga norāda, ka ļoti pārdevējiem ir ļoti smags darba laiks.
 
Tomēr ir arī pretēji viedokļi. "Manuprāt, tā ir ļoti apgrūtinoša lieta, ka svētdienās veikali nav vaļā. Tad viss ir jāpagūst sestdienā, jo no pirmdienas līdz piektdienai tu strādā," norāda Zane, kas ikdienā dzīvo Vācijā. Līdzīgi uzskata Rigonda un Kristīne, kuras uzsver, ka pārdevējas nestrādā septiņas dienas nedēļā, jo viņām ir maiņu darbs.
 
Dažs labs mazais veikaliņš jau šobrīd svētdienās nestrādā. "Mēs jau to sen praktizējam. Svētdien un pirmdien mums veikals ir ciet. Svētdiena kā svētku diena - lai cilvēki atpūstos, jo sestdien var pietiekoši iepirkties. Pirmdiena vienkārši kā atslodze, lai cilvēkiem būtu vismaz divas dienas," stāsta veikaliņa īpašnieks Jānis.
 
Mazie veikalnieki paši var noteikt sev darba laiku, bet tie tirgotāji, kas īrē telpas lielajos tirdzniecības centros - nevar.
Tā atzīst, piemēram, izdevniecības "Zvaigzne ABC" īpašniece Vija Kilbloka.  Viņa neslēpj, ka ir žēl to pārdevēju, kas svētku dienās nevar būt kopā ar savām ģimenēm.
 
Pārtikas un tirgotāju asociācija un ekonomisti iepriekš noraidīja argumentu, ka lielveikali brīvdienās un svētku dienās būtu jāslēdz ciet.
 
Sociālantropologs Klāvs Sedlenieks un tirdzniecības centra "Spice" pārstāve Mudrīte Grundule iepriekš pauduši, ka nav nekāda pamata uzskatīt – ja cilvēki neies uz veikalu, tad viņi obligāti pavadīs laiku kopā ar ģimeni.
 
Ziņots, ka Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) un Latvijas Tirdzniecības darbinieku arodbiedrība (LTDA) izstrādā priekšlikumus likumdevējiem, lai svētkos slēgtu veikalus, tādējādi nodrošinot, ka veikalu darbinieki savu laiku pavadītu ar ģimeni.


 
lsm.lv  

Комментарии (0-1/1)
Vietejais 24.08.2016 07:23
Tos ekonomiskos okupantus, lielveikalus, ar likumu vispaar jaasleedz ciet. Vieteejam tirdzniecibas biznesam ir auzas. Galvenais ka pelņa aiziet velns viņ zin kur, bet tik ne paliek Latvijā.
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"