46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latgalē vēl par divām skolām mazāk (video)

Фото: Publicitātes Foto
Reģionālo skolu slēgšanas jautājums ir sāpīgs, tomēr arvien vairāk skolu, kas atrodas tālu no reģionu centriem, tiek slēgtas nepietiekama skolēnu skaita dēļ. Pēdējā laikā daudzas izglītības iestādes aizvērtas vai reorganizētas tieši Latgalē. Šogad 1.septembra zvans neskanēs vēl divu Krāslavas novada skolu gaiteņos.

Krāslavas novadā kopumā ir astoņas skolas un divas pirmsskolas izglītības iestādes. Pēdējo sešu gadu laikā slēgta skola Aulejā un Skaistas pamatskola reorganizēta par sākumskolu.
 
Bet šajā mācību gadā Skaistas un Kalniešu skolu skolēni mācību uzsāks citās iestādēs – abas skolas durvis vērušas ciet nepietiekama skolēnu skaita dēļ. 
 
Krāslavas novada domes izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Lidija Miglāne  skaidroja, ka pašlaik novadā ir 1334 izglītojamie, kas ir par 3% mazāk, nekā pagājušajā gadā, “nu bet diemžēl tā situācija ir tāda, ka mums skolēnu skaits iet mazumā”.
 
“Svarīgākais, kāpēc tomēr pašvaldībā tika pieņemts lēmums par skolēnu skolu slēgšanu, ir tas, kad nav mazo bērnu. Tātad Kalniešu pamatskolā sākumskolā skolēnu skaits minimāls, un pirmsskolas grupā bija tikai četri piecus un sešus gadus veci bērni,” stāstīja Miglāne.
 
Skaistas sākumskolā bija vien 14 izglītojamie. Kalniešu pamatskolā – 40.  Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis ( “Vienotība”) pedagogu seminārā Daugavpilī minēja, ka sākumskolā, lai pastāvētu un spētu nodrošināt skolotāju atalgojumu pēc jaunā modeļa, jābūt vismaz 50 izglītojamajiem, pamatskolā – 100.
 
Bez darba palikušajiem pedagogiem gan ir iespējas turpināt strādāt savā arodā blakus novados – Dagdas un Daugavpils.
 
“Lielākajai daļai pedagogu tomēr ir izdevies atrast darbu, jo daudzi pedagogi mazajās skolās nestrādā vienā skolā, bet nu vismaz divās. Skaistā tiek saglabāta pirmsskolas izglītības programmas realizācijas vieta, reāli viņi darbosies kā pirmsskolas izglītības iestādes “Pienenīte” struktūrvienība,” stāstīja Lidija Miglāne.
 
No abu skolu pedagogiem bez darba ir palikuši četri skolotāji.
 
Aktuāls jautājums ir arī bijušo skolas telpu izmantojums. Skaistas sākumskola atradās vienā ēkā ar Skaistas pagasta pārvaldi, bāriņtiesu un sociālo dienestu. Skolas telpās darbosies arī pirmsskolas izglītības iestādes struktūrvienība. Bet Kalniešu pamatskolas ēkas liktenis nav skaidrs.
 
“Šīs ēkas ir ļoti žēl, bet pašvaldība mēģina rast idejas, risinājumus, lai šo ēku saglabātu un izmantotu, jo Kalniešu pamatskolas ēka ir savā laikā celta kā Ulmaņlaiku skola - tāda pamatīga, siltināta ēka,” sacīja Lidija Miglāne.
Skaistas iedzīvotāji ir pret skolas slēgšanu. Daudzas ģimenes jau pametušas pagastu un pārvākušās un Krāslavu, kur ir lielāka iespēja atrast darbu un izglītot bērnus. Vislielāko uztraukumu izraisa tieši sākumskolas bērnu nogādāšana līdz skolai un atpakaļ.
 
Skaistas iedzīvotāja Ludmila stāstīja, ka viena viņas mazmeita šogad ies trešajā klasē, otra - pirmajā klasē ies, “un mazajiem bērniem tomēr ļoti grūti būs braukāt, es uzskatu tā - kaut līdz tai pašai ceturtajai, piektajai klasītei varēja jau tās skolas saglabāt”.
 
“Slikti, bērniem nav kur iet, tagad jābraukā uz Krāslavu, citi pārvācās tur dzīvot. Bēdīgi tas viss ir,” sacīja Skaistas iedzīvotāja Jevģēnija.
 
Krāslavas novada domē jau pieņemts lēmums arī par Sauleskalna skolas slēgšanu nākamajā gadā, kur šobrīd ir vien 16 izglītojamie. No vienas puses mazās skolas slēgtas nepietiekama skolēnu skaita dēļ, bet šis skaits nemaz nevar pieaugt, ja mazās apdzīvotās vietās nav darba iespēju un, vēl jo vairāk, skolu.
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"