46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Vairāki simti tirgoņu internetā nonāk VID uzmanības lokā

Фото: publicitātes foto
Ar interneta starpniecību notiekošā tirdzniecība jau kādu laiku ir nonākusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) uzmanības lokā. Tādēļ cilvēkiem, kas regulāri kaut ko pārdod, izmantojot dažādu interneta vietņu vai sociālo tīklu starpniecību, jārēķinās, ka šāda darbība var tikt kvalificēta kā saimnieciskā darbība, par kuru jāmaksā nodokļi.
 

No nākamā gada Valsts ieņēmumu dienestam piešķirtas pilnvaras stingrāk vērsties pret personām, kas nodarbojas ar komercdarbību internetā. Tiesības bloķēt interneta vietnes dienestam piešķirtas ar likumu grozījumiem, kurus Saeima pieņēma, lemjot par nākamā gada valsts budžetu.
 
Tomēr Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā ir ne tikai komersanti, bet arī iedzīvotāji.
VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane jau iepriekš Latvijas Radio atklāja, ka šopavasar dienests izveidojis īpašu nodaļu, kas uzrauga tieši komercdarbību internetā: „Mēs esam konstatējuši vairāk nekā 200 fiziskās personas, kas reklamējas internetā, piedāvājot savus pakalpojumus vai pārdodot preces, un aicinājuši arī viņas reģistrēt saimniecisko darbību.”
 
Dienesta uzmanības lokā nonāk arī tie iedzīvotāji, kas dažādas preces vai pakalpojumus piedāvā ar sociālo tīklu vai citu interneta platformu starpniecību.
 
Pirms mēneša pieņemtie likumu grozījumi šādiem cilvēkiem uzliks jaunus pienākumus.
„Mēs, protams, esam identificējuši arī darbību šajās platformās, kurās tiek piedāvātas dažādas preces un pakalpojumi, īres līgumi. Protams, šādas personas identificēt ir grūtāk. Tāpēc mēs piedāvājām regulējumu valdībai, lai personai būtu pienākums, darbojoties internetā, sevi identificēt, lai būtu sasniedzamas. 
 
Lai gadījumā, ja viņai šīs darbības rezultātā iestājas nodokļu nomaksas pienākums, valsts varētu viņu sasniegt," stāsta Bindemane.
 
Turklāt Valsts ieņēmumu dienestam jau tagad ir tiesības pieprasīt un saņemt informāciju no, piemēram, „Latvijas pasta”. Tā pārstāve Gundega Vārpa apliecina, ka
 
„Latvijas pasts” regulāri apkopo un sniedz VID tā pieprasīto informāciju.
„”Latvijas pastam”, protams, nav nekādas likumā noteiktas kompetences pārbaudīt personu saimniecisko darbību. Tā ir tikai un vienīgi Valsts ieņēmumu dienesta likumā noteiktā kompetence. Attiecīgi „Latvijas pasts”, Valsts ieņēmumu dienestam lūdzot sniegt informāciju par darījumiem, kas notikuši ar mūsu uzņēmuma starpniecību, šo informāciju Valsts ieņēmumu dienestam sniedz tādā griezumā, kādā Valsts ieņēmumu dienests to prasa," stāsta Vārpa.
 
Viņa vēl piebilst, ka „Latvijas pasts” spēj identificēt kā regulārus, tā neregulārus paciņu sūtītājus, kas par nosūtītajām paciņām saņem samaksu, izmantojot pasta norēķinu sistēmu: „Protams, visi darījumi, kur ir reģistrētie sūtījumi vai pēcmaksas sūtījumi, kur šī samaksa iet caur mūsu norēķinu sistēmu, visi šie darījumi ir identificējami un visas šīs personas ir identificējamas.”
 
Tādēļ iedzīvotājiem, kam dažādu mantu pārdošana, izmantojot interneta vietņu starpniecību ir ierasta lieta,
 
jārēķinās, ka kādā brīdī arī viņi var nonākt Valsts ieņēmumu dienesta redzeslokā un saņemt uzaicinājumu reģistrēt saimniecisko darbību. 
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"