46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Riebiņos trūkst naudas ceļu uzturēšanai (video)

Фото: Publicitātes foto
Ik gadu, iesākoties ziemas sezonai, Riebiņu novada iedzīvotājus satrauc 25 km garā ceļa posma Riebiņi-Viļāni uzturēšana. Šoziem pārvietošanās apstākļi kļūs vēl sarežģītāki, jo valdība ir lēmusi pazemināt šīs ceļa uzturēšanas klasi: tas nozīmē, ka pārvietošanās pa to kļūs vēl apgrūtinošāka un ļoti iespējams - kādu periodu pat neiespējama, vēsta LSM.
Autoceļš P58 Viļāni-Preiļi-Špoģi savieno Riebiņu novada centru ar lielāko daļu no savā pārvaldībā esošajiem pagastiem. Ik dienu aptuveni 820 automašīnas izmanto posmu Riebiņi-Viļāni savu galamērķu sasniegšanai. Tomēr autoceļa uzturēšana ziemas periodā atbilst pat samazinātai - C klases kategorijai.
 
„Šo ceļu izmanto gan Varakļānu, gan Viļānu karjeri, kas būvmateriālus vadā pa visu Latgali, gan autobusu satiksme tiek nodrošināta,  un arī pašvaldība  bērnu pievešanai novada skolām. No Preiļiem līdz Riebiņiem 8km kopj,  un tālāk ir slidens ceļš, neizbraucams. Tas apdraud visu dzīvību, un ir notikuši negadījumi,” zina stāstīt  Riebiņu novada domes priekšsēdētājs Pēteris Rožinskis.
 
Sandra ik dienu mēro ceļu uz darbu no Galēnu pagasta uz Riebiņiem, un katru reizi tas ir izaicinājums:
 
„No rītiem satiekam kolēģus un tad notiek pārrunas, kad ir apledojums - paldies dievam, esam laimīgi nokļuvuši šeit darbā, braucām lēni, bet tik un tā bija bailīgi. Tās ir tās kolēģu sarunas no rītiem. Un vakarā, kad ir jābrauc atpakaļ no darba, tad jau laimīgu ceļu viens otram novēlam, jo tiešām nezinām, kā mēs līdz mājām tiksim. Drošības nekādas.”
 
Lai gan jau pirmsvēlēšanu laikā, tiekoties ar satiksmes ministru, tika pārrunāta autoceļu klasifikācija, neredzot progresu situācijas uzlabošanā, atkārtoti lūgts risinājums šajā jautājumā, norāda Rožinskis:
 
„Tāpēc tapa šī vēstule Ministru prezidentei, gan Satiksmes ministrijai, ka solījumi ir jāpilda. Ja nevar uzlabot ceļa segumu , kurš ir paredzēts 2016.gadā, vismaz nodrošiniet atbilstošu ceļu uzturēšanu atbilstoši B kategorijai.”
 
Tomēr, kā norāda „Latvijas Valsts ceļu” Preiļu nodaļas vadītājs Raitis Griķis  - lai gan reģionālo ceļu uzturēšanas izmaksas ir mainīgas un tieši atkarīgas no laika apstākļiem, vidēji gadā tas ir 2800 eiro, kur aptuveni 45% tieši veido uzturēšana ziemā.
 
„Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem 2.2.4. 5 punktam - ja trūkst finanšu līdzekļu, tad autoceļu klase var tikt pazemināta.  Tāds stāvoklis ir daudz kur pa Latviju,” saka Griķis.
 
Līdz iespējai būtiski uzlabot Riebiņu novadā esošo valsts ceļu stāvokli jau maijā Satiksmes ministrija solījusi nodrošināt regulāru autoceļu ikdienas uzturēšanas darbu izpildi. Tomēr Riebiņu novada iedzīvotājiem aizvien atliek tikai gaidīt solītos uzlabojumus.
 
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"