46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Latgalē uzieta lielākā najādas atradne pasaulē

Фото: Delfi.lv
Latvijā, Sīvera ezerā, šogad ir konstatēta reta ūdensauga - smalkās najādas - lielākā atradne pasaulē, informē Dabas aizsardzības pārvaldē.
Līdz šim pasaulē bija zināmas tikai 25 vietas, kur aug smalkā najāda, un Sīvera ezerā šī suga atklāta pirmo reizi, turklāt atklātas ir 28 atradnes. Līdz ar to šis ezers ir uzskatāms par bagātāko šīs sugas atradni pasaulē.
 
Ezerā ir sastopama arī lokanā najāda, kas ir Eiropas mēroga retums. Pēc lokanās najādas populācijas lieluma Sīvers ir uzskatāms par bagātāko šīs sugas atradni Eiropā.
Kā skaidro dabas aizsardzības speciālisti, viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc Sīvera ezerā ir sastopamas šīs retās ūdens augu sugas, ir tā dzidrais un tīrais ūdens.
 
Drīzumā par veiktajiem apsekojumiem plānots pabeigt pārskata ziņojumus. Tajos būs apkopota vispusīga informācija par teritoriju biotopiem, sastopamajām sugām un citām nozīmīgām dabas un vēstures vērtībām. Tāpat raksturoti un analizēti apdraudējumi dabas vērtībām un iespējamie risinājumi to saglabāšanai.
 
Smalkā najāda ir līdz 20 centimetriem augsts ūdensaugs, kas aug tīros ezeros un iesāļos jūras seklūdeņos. Smalkā najāda ir viens no nedaudzajiem Ziemeļeiropas augiem - endēmiem, tas ir, augiem, kas sastopami ļoti nelielā teritorijā. Pēcleduslaikmetā tā ezeros bijusi plaši izplatīta.
www.delfi.lv  

Комментарии (0-1/1)
Linda 14.12.2014 14:42
labāk būtu zelta atradne!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"