46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Strādājošo skolēnu vecākiem atņems nodokļu atvieglojumus

Pēdējā laikā gan valsts, gan pašvaldības atbalsta skolēnu vēlmi kādā no brīvajiem vasaras mēnešiem strādāt un kaut ko nopelnīt. Lai novērstu situāciju, ka vecākiem jāatmaksā bērna nodarbinātības laikā nepamatoti piemērotie nodokļu atvieglojumi, turpmāk, tiklīdz skolēns sāks darba attiecības, viņš tiks izslēgts no vecāku apgādības. Lai to atjaunotu, vecākiem pašiem būs ar iesniegumu jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā (VID).
Ar iesniegumu Valsts ieņēmumu dienestā būs jāvēršas arī skolēnam, lai saņemtu algas nodokļu grāmatiņu, taču tas nav obligāti.
 
VID Nodokļu pārvaldes pārstāve Inese Kemzāne skaidro -  ja bērns izņem nodokļu grāmatiņu, viņam ir tiesības piemērot neapliekamo minimumu 75 eiro, bet viņš nevarēs būt vecāku aizgādībā.
 
„Šeit jāparēķina, jo atvieglojums par apgādībā esošu personu ir 165 eiro. Jāskatās, vai nodokļu grāmatiņa vajadzīga,” saka Kemzāne.
 
No skolēna algas darba devējs maksā arī nodokļus. Iedzīvotāju ienākuma nodokli  24% apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas daļu, kas ir 10,5% no algas. Izņēmumi ir sezonas laukstrādniekiem.
 
Tie, kas iesaistījušies lauku darbos pie personām, kas maksā ienākuma nodokli, un līdz 18 gadiem turpina būt vecāku apgādībā, no šis apgādības automātiski izslēgti netiek,” skaidro VID pārstāve.
 
Daudzi vecāki no iepriekšējo gadu pieredzes secinājuši, ka strādājošs bērns viņiem izmaksā dārgāk nekā nestrādājošs. Bet, ja bērns nopelna mazāk par 165 eiro, tad strādāt var droši – vecāki nodokļu atvieglojumu saņems arī turpmāk.
 
Taču, ja skolēna alga ir lielāka, vecākiem pēc skolēna vasaras darba gaitu beigām būs jāsteidzas ar iesniegumu uz Valsts ieņēmumu dienestu, lai  bērnu atjaunotu apgādībā.
 
Источник: lsm.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"