46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Alkohols nomā?

Tas ir nelikumīgi – šādi gan policija, gan Valsts ieņēmumu dienests raksturo Latvijā līdz šim vēl nebijušo biznesu, kas uzsākts Bauskā, kur vietējie alkohola tirgotāji atraduši veidu, kā ar līkumu apiet likumu par grādīgo dzērienu tirdzniecības aizliegumu pēc pulksten desmitiem vakarā. Tā vietā, lai to pārdotu, alkoholu piedāvā iznomāt, par atsevišķu samaksu to piegādājot arī uz mājām.  
Alkohola nomas darba laiks – no desmitiem vakarā līdz astoņiem rītā. Nomas pārstāvji pa telefonu skaidro, ka pasūtīt alkoholu var tikai pēc desmitiem vakarā, sortiments pieejams mājaslapā, pasūtīto dzērienu piegādās uz mājām, bet, ja nepieciešams oficiāls dokuments, būs aizpildīts aizdevuma līgums.
 
Kāds Bauskas iedzīvotājs, kurš veicis eksperimentu un ticis līdz pat nomas līguma parakstīšanai, stāsta – tas sastādīts tikai vienā eksemplārā, kas palicis pie piegādātāja.
 
Izrādās, nomājot alkoholu, tāpat kā jebkuru citu preci, jānorēķinās par piegādi, jāsamaksā nomas maksa, un arī nosacīta drošības nauda gadījumam, ja prece tiek sabojāta vai netiek atdota atpakaļ vispār. Tā kā jau mirklī, kad iznomāto pudeli atverat, tā skaitās sabojāta, skaidrs, ka drošības naudu atpakaļ saņemt nav iespējams, un to esat iegādājies ar krietnu uzcenojumu.
 
Lai arī pēc Civillikuma ir aizliegts izīrēt lietas, ko nevar lietot citādi, kā vien patērējot, Bauskas novada domē uzskata, ka pēc burta tirgotājiem izdevies ar līkumu apiet alkohola tirdzniecības ierobežojuma likumu, atzīstot – faktiski tas ir pārkāpts.
 
Bauskas domes priekšsēdētājs Raitis Ābelnieks skaidro, ka likuma ietvaros dome tik vien var darīt kā mazināt veiklo darboņu iespējas reklamēties.  „Mēs varam vienīgi savus cilvēkus sūtīt, lai noņem no šiem afišu stabiem, sabiedriskās kārtības nodaļa to varētu darīt,” saka pašvaldības vadītājs.
 
Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gan uzsver – aizliegums tirgot alkoholu nakts stundās nav vienīgais tirdzniecības ierobežojums.
 
VID Akcīzes pārvaldes direktors Artūrs Danilāns skaidro, ka šajā gadījumā pārkāpti vispārīgie tirdzniecības nosacījumi, kuri uzliek par pienākumu darījumus reģistrēt kases sistēmā, kases aparātā.
 
„Tātad, čeks, cik man ir zināms, netiek izsniegts, šis uzņēmums nav licenzēts, faktiski šis uzņēmums veic nelegālo darbību,” norāda Danilāns.
Paši tirgotāji gan jūtas brīvi – reklāmas izvietotas uz Bauskas ziņojumu stabiem, pa pilsētu braukā trafarētas mašīnas, un iedzīvotājiem tiek dalītas skrejlapas.
 
Tirgotāju atklātā darbošanās gan viņiem pašiem nākusi arī par sliktu - uzreiz piesaistīta policijas uzmanība. Pirmdienas vakarā tiek izdarīts jau otrais kontrolpirkums. Piegādātājs ierodas desmit minūšu laikā. Pasūtītais šampanietis gan šajā vakarā jau izpirkts, tā vietā atvests cits dzēriens. Lai iegūtu lietiskos pierādījumus, policistam atliek vien uzrādīt dokumentu un aizpildīt līgumu.
 
„Alkoclub” mašīnu policija aptur jau pārsimts metrus no pirkuma izdarīšanas vietas. Piegādātājs gan skaidro, ka ir tikai kurjers. Viņš gan uzvedas ļoti profesionāli – nekavējoties sazinās ar advokātu, policijai sniedz izvairīgas atbildes.
 
Par fiksētajiem pārkāpumiem jāatbild būs nevis pašam kurjeram, bet uzņēmumam, kam tiks noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par akcīzes preču tirdzniecības prasību pārkāpumu, kā arī tiks lemts par uzņēmuma licences anulēšanu.
 
Источник: lsm.lv
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"