46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » LATVIJAS ZIŅAS

Kārlis Streips: Vācieši izšāva

Фото: Flickr.com
Šodien LSM portālā vēstīts par "Vienotības" valdes locekli Ingu Priedi, kura vakar tviterī rakstīja, ka, runājot par Saeimas deputātes Ilzes Viņķeles darbu, "viena joma jau bija un … tikai homoseksuāļu likums prātā par kuru laukos visi šokā."  Jautāta, vai tad laukos geju nav, Kandavas novada domes deputāte atbildēja, "viņi ar to nelepojas, ir tomēr pamatvērtības." Un, atbildot uz konstatējumu no citas tvitera lietotājas, ka "nē, viņi bēg uz ārzemēm, kur homofobija nav norma," Inga Priede atbildēja: "Paldies dievam!  Vācieši savulaik izšāva. Uzlabosies dzimstība." 
 Vēstīts, ka vēlāk domes deputāte acīmredzot pārdomāja savu teikto un ierakstu par "vāciešiem" izdzēsa, vēl piebilstot:  "Aicinu pieturēties pie Kristīgām vērtībām." Protams, mūsdienās tas, kas nonāk internetā, turpat arī paliek, LSM portālā var aplūkot visu saraksti visā tās košumā.
 
Nemaz nezinu, kur te sākt. Sāksim ar to, ka piekrītu Ilzei Viņķelei, kura turpat tviterī rakstīja, ka "par šādu izteikumu Jūs varat tikt krimināli sodīta. Nepārprotams atbalsts vardarbībai."
 
Priecāties par to, ka nacisti kādu nogalināja? Geji, protams, Hitleram nebija galvenā "mērķauditorija," tie bija ebreji, bet laikā pēc 1933. gada nacisti apcietināja aptuveni 100 tūkstošus geju un (mazākā mērā) lesbiešu, daudzi no tiem nonāca koncentrācijas nometnēs un daudzi turpat arī gāja bojā.  Pirms kāda laiciņa noskatījos dokumentālo filmu "175. paragrāfs" (tā dēvētās sodomijas pants vācu likumdošanā). Producenti bija sameklējuši tos dažus cilvēkus, kuri bija izdzīvojuši, un sevišķi atceros francūzi, kurš filmā teica, ka intervētājs bija pirmais vācietis, ar kuru viņš bija sarunājies kopš kara beigām. Tas ir tas, par ko Inga Priede priecājas? 
 
Artis Kampars ir teicis, ka "Vienotības" valde šo jautājumu aplūkos. Ceru gan. Ceru, ka pēc "Vienotības" sēdes Inga Priede vairs nebūs ne "Vienotības" valdes locekle, ne arī "Vienotības" biedre.
 
Saprotu, ka arī "Vienotībā" domas par šiem jautājumiem dalās, bet šīs kundzes teiktais tomēr ir tālu garām veselā saprāta robežām. Vēl jo vairāk, ja, priecājoties par jēdzienu "vācieši izšāva," cienītā deputāte ir uzdrīkstējusies atsaukties uz "kristīgām vērtībām." Holokausts bija tik tālu prom no "kristīgām vērtībām," ka tālāk tas nevarētu būt. Vienkārši murgs.
 
Kas attiecas uz laukiem, droši vien, ka gados jauni geji un lesbietes, kuri mazpilsētā sev nevar atrast domubiedrus, pie pirmās izdevības dodas prom. Uz Rīgu vai ari uz minētajām ārzemēm. Tas tā ir arī citur pasaulē. Taču no tā neizriet, ka laukos geji nedzīvo vispār. Dzīvo. Nodarbojas ar lauksaimniecību un visu pārējo. Turklāt diez vai Inga Priede viņus visus ir aptaujājusi, lai nāktu pie secinājuma, ka viņi par sevi "nelepojas."
 
Ja gejs par sevi kaunas, tad tas nav viņa paša dēļ, tas ir apkārtējās sabiedrības īsta vai iedomāta noraidījuma dēļ. Ārpus tā gejs ir tieši tāds pats cilvēks kā visi pārējie. Latvietis vai krievs.  Lauksaimnieks vai ārlietu ministrs. Gados jauns vai vecs. Garš vai īss. Resns vai tievs. Un cita starpā arī gejs. Viss.
Vēl šodien vēstīts, ka ļaudīm, kuri ir centušies savākt parakstus referendumam par "geju propagandu," tas nav izdevies. Homofobijas centrālē, kāda ir "Neatkarīgā Rīta Avīze", šis fakts ir pasniegts zem virsraksta "Paraksti pret geju propagandu vēl var noderēt." Un tālāk: "Politiski aktīvo heteroseksuāļu mēģinājums ar likuma palīdzību pasargāt bērnus no iespējamas homoseksuālisma propagandas skolu vidē formāli ir cietusi sakāvi. Tomēr Saeimā šis pilsoniskās sabiedrības pieprasījums, iespējams, vēl tiks izskatīts."
 
Materiālā kā tādā citēta Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (Nacionālā apvienība) sakām, ka 12 tūkstoši esot "pietiekami nopietns iedzīvotāju skaits, lai to respektētu." Lai tā būtu, lai arī no 12 tūkstošiem no diviem miljoniem Latvijas iedzīvotāju vismaz man nekāda "pilsoniskā sabiedrība" nesanāk. Komisijas vadītāja tālāk citēta bilstam, ka "pirmkārt, jānoskaidro, vai skolu vidē patiešām notiek homoseksuālisma propaganda." Te nu es politiķei varu nākt palīgā:  Nē. Droši vien, ka kaut kur "skolu vidē" notiek saruna par to, ka Latvijā iedzīvotāji ir dažāda veida cilvēki, bet no tā nudien nesanāk "homoseksuālisma propaganda."
 
Tas, ka parakstu vākšanā ļoti aktīvs ir bijis bēdīgi slavenais Vladimirs Lindermans, liecina, ka vismaz daļēji šie "politiski aktīvie heteroseksuāļi" ir guvuši iedvesmu no līdzīga "bērnu aizsargāšanas" likuma kaimiņvalstī Krievijā.
 
Te jākonstatē, ka burtiski dažas stundas pēc likuma izsludināšanas tika aizturēts pirmais tā "pārkāpējs" Dmitrijs Isakovs, kura "grēks" bija publiski demonstrēt transparentu, uz kura bija teikts "Brīvību Krievijas gejiem un lesbietēm!" Vēl vairāk, likums ir "iedvesmojis" Krievijas neonacistus, kuri jau labu laiku ir sākuši medīt gejus, internetā it kā izvietojot piedāvājumu satikties, bet tad attiecīgo cilvēku piekaujot, nereti līdz nāvei. Un pēc tam to visu ieliekot internetā. Un piedevām to darot ar pilnu nesodāmības sajūtu, jo policija tur nemēdz iejaukties. Tāpēc, ka Krievijā ir šāds likums. Skarbi. 
 
Te jautājums ir pagalam vienkāršs. Atbalstīt cilvēka tiesības nav propaganda. Atbalstīt LGBT cilvēku tiesības nav propaganda. Cilvēka tiesības ir cilvēka tiesības. Krievijā likums par "bērnu aizsargāšanu" ir bijis vienkārši graujošs. Atšķirībā no Latvijas, kura ir Eiropas Savienībā un arī Šengenas zonā, Krievijas pilsoņiem nav iespējams no turienes aizmukt tāpat vien. Taču arī Latvijā ir skumji, ka cilvēki jūtas spiesti pamest savu dzimteni tāpēc, ka sabiedrībā it kā viņi ir "nepareizi." Ja reiz mums ir pašvaldības deputāte, kura bauda to, kas ar gejiem notika holokaustā, tad acīmredzot iemesls ir. Taču tas vienalga ir nožēlojami.
 
Es ceru, ka Latvijas skolās notiek sarunas par sabiedrības dažādību.
 
Es ceru, ka tur tiek atzīts, ka sabiedrībā ir arī geji un lesbietes. Protams, ne bērnudārzā (un te vērts pieminēt, ka grāmatiņā par Kārli un Karlīni, par kuru sacēlās tik milzīgs tracis, par homoseksualitāti vispār nebija ne vārda), bet vidusskolā gan. Jo vidusskolā geji un lesbietes sevi jau apzinās. Nav vajadzīga "propaganda," lai to atzītu. Homofobija būtībā ir infantila reakcija. Tai nav nekāda racionāla iemesla. Un tas, lūk, ir temats arī skolām.
 
lsm.lv/ru  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"