46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » LIKUMS UN KĀRTĪBA

Cilvēku izkūpināja gaisā. Rēzekniešus šokē jaunieša nežēlīgā slepkavība

Фото: La.lv
Jānis Kalvāns, 25 gadus vecais Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Kapiņu sādžas iedzīvotājs, 3. maijā burtiski izkūpēja gaisā. No viņa pāri palika čupiņa pelnu un kaulu fragmenti, lielākie tikai pāris centimetru. Policija turpina izmeklēšanu, bet viņa nāvē iespējamie vainojamie atrodas apcietinājumā: tie ir Jāņa bijušās draudzenes 41 gadus vecās Ingas dēli Jānis, 18 gadu vecs, un Mārtiņš, 22 gadus vecs. Viņi atzinušies, ka Kalvāna līķi ir sadedzinājuši un mēģinājuši slēpt, raksta "Latvijas avīze".
Kā meklēja un atrada
 
“Sestdien, 2. maijā, ap sešiem vakarā sazvanījos ar dēlu – viņš teica, ka mājās būšot vēlāk. Viņš tikko bija dabūjis traktorista darbu pie kāda zemnieka un bija ļoti priecīgs. Dēls dzīvoja pie mums ar māti, vienmēr bija sazvanāms, nekad ilgāk par divām dienām nekur projām nedzīvojās. Tā bija pēdējā mūsu saruna,” stāsta Jāņa tēvs Antons Kalvāns. Dēls bijis normāla rakstura, aizrāvies ar tehniku, savu jau paveco auto “Mercedes 300″.
 
Nākamajā dienā Jāņa vecāki sākuši uztraukties, jo dēla mobilais telefons bijis izslēgts. Tad Antons vērsies pēc palīdzības un padoma pie kaimiņa Edvīna Žogotas, uzņēmēja, SIA “Latgales mežs” valdes locekļa.
 
“Jānis bija normāls latgaļu puisis. Nekad viņu piedzērušos nebiju redzējis. Drīzāk tāds kluss un mierīgs. Tāpēc sākām uztraukties. Apzvanījām draugus, paziņas, pirmdien Jāņa tētis uzrakstīja iesniegumu policijai, un mēs aizbraucām arī uz 15 kilometru attālo Rogovku pie Ingas, kur Jānis kādu laiku dzīvoja. Turp devāmies arī tāpēc, ka pirms tam tēvs bija saņēmis kādas anonīmas sievietes zvanu par to, ka Jānis Ingas mājās ir piekauts. Tas, ka jauns puisis un četrdesmitgadīga piecu bērnu māte draudzējas, gan šķita nedaudz dīvaini,” spriež Edvīns. Kad aizbraukuši uz Ivulānu sādžu, kas atrodas pie pašas Rogovkas ciema robežas, Inga ar dēliem iznākusi viņiem pretim. Ģimenes tābrīža versija – jā, Jānis esot naktī bijis, piedzēries un uzmācies, dēli viņam iesituši, Jānis braucis projām un iestūrējis grāvī, pēc tam gan ticis no tā ārā un aizbraucis.
  
“Mēs sākumā noticējām: varbūt patiešām Jānis kaut kur tagad lāpa paģiras. Bet nākamajā dienā viņa telefons joprojām klusēja, un tas jau bija nopietni. Policija sāka meklēšanu, liecinieku aptaujāšanu, un arī mēs sākām meklēt,” stāsta Edvīns, kurš noorganizējis sešu cilvēku grupu – viņš un Jāņa tēvs un vēl arī Māris Trimalnieks, Andris Strauts, Kaspars Kivlāns un Dainis Žogota. Vīri atstājuši ikdienas darbus, rūpes, paņēmuši līdzi ēdamo un sākuši meklēt. Tā kā aizdomas kritušas uz Ingu un viņas dēliem, nolēmuši viņus neizbiedēt. Kartē novilkuši iegarenu apli ap viņu māju – uz ziemeļiem Rogovkas centra virzienā aptuveni desmit kilometru rādiusā, uz dienvidrietumiem, kur mazāk māju un ceļu, bet vairāk purvu un mežu – lielāku 20 kilometru rādiusā. Meklēt sākuši no apļa ārmalas uz iekšu.
 
“Kur tad ar lielu, vecu mersedesu var iebraukt? Nekur diži. Tāpēc skatījāmies mazus meža un lauku ceļus, stigas, vai kaut kur nav vilkšanas pēdu, sliežu zālē, vai kaut kur pēdas neiet kādā ezerā. Mums bija tiešais kontakts ar policiju,” turpina stāstīt Edvīns.
 
Loks pamazām savilcies ap Ingas māju, līdz 9. maijā aptuveni divus kilometrus no mājas M. Trimalnieks pamanījis ugunskura vietu. Man šo vietu nerāda, jo policija tur veic ekspertīzi. Ugunskura vieta bijusi rūpīgi noslēpta ar skujām un kārkliem. Tomēr visus pelnus nav bijis iespējams nobēdzināt, tie nesti pa apkārtējiem meža ceļiem, bērti ceļa grambās. Tur arī atrastas sīkas (lielākās tikai trīs centimetru lielas) sadegušas automašīnas un kaulu daļiņas.
Dedzināts ar autogēnu
 
Policija vēl veic izmeklēšanu, kā viss noticis, bet civilajiem meklētājiem ir sava versija. Visticamāk, Jānis nosists pie mājas, un tad nolemts, ka līķis kopā ar automobili jānobēdzina. Vai “Mercedes” dedzināts kopā ar Jāni vai katrs atsevišķi, nav zināms, bet skaidrs, ka tas darīts ar metināmā aparāta autogēnu. Edvīns lēš – lai sadedzinātu cilvēku ar autogēnu, tā ka pāri gandrīz nekas nepaliek, tas jādara pa gabaliņam un prasa vairākas stundas.
 
Pēdas vedušas arī uz puskilometru netālo dīķi. Meklētāji un ugunsdzēsēji ar sūkņiem izsūknējuši no tā ūdeni un atraduši mersedesa dzinēju kopā ar ātrumkārbu un citas nelielas detaļas, tāpat Jāņa mobilo telefonu un cepuri.
 
Automobilis ar autogēnu sagriezts daļās, un tās bēdzinātas tuvējos grāvjos, dīķos un ezeros – kāda detaļa atrasta pat 15 kilometrus no notikuma vietas.
 
Svētdien Jānis un Mārtiņš tika arestēti un esot atzinušies. Apcietināts tika arī fermas strādnieks, kurš tagad gan izlaists brīvībā.

Vai patiesi Adamsu ģimene?
 
“Nu baigi nostrādāts! Īsta Adamsu ģimene! Vietējie priecīgi, ka puiši aiz restēm – no viņiem baidījušies, tādi atsaldētie bijuši, zaguši arī. Veikala pārdevēja ievērojusi, ka pirmdien pēc notikušā abi puiši priecīgi un neparasti draudzīgi pirkuši aliņus un jaunākajam bijušas melnas rokas. Pārdevēja nodomājusi – laikam pēc traktora remonta…” teic Edvīns un saka paldies arī policijai, ar kuriem lieliski sastrādājušies un sadraudzējušies.
 
Zemnieks Jāzeps Sviklis gandrīz katru dienu Rogovkas apkārtnē skrien garus krosiņus. Arī tajās dienās. “Man kā skrējējam ir laba oža, un parasti es izbaudu dabas aromātus, bet todien smirdēja kā cūku bērēs, oda tā kā pēc svilinātas gaļas, pēc vecu salmu dūmiem. Domās lādējos: kāds dedzina atkritumus, nevar citādi nokopt! Ingas puikas braukāja apkārt zagdami, viņiem nebija laba slava. Tas, ka strādāja savas mātes fermā, vēl neko nenozīmē. Svarīgi ir, kā strādā un kā dzīvo,” skarbs ir J. Sviklis.
 
Rogovkiešu domas par vainīgo puišu ģimeni dalās. Nautrēnu pagasta pārvaldniece Līvija Plavinska neuzskata, ka tā būtu pelnījusi lielus pārmetumus. Jā, varbūt ar savām dīvainībām, bet kuram gan tādas neesot. Dēli bijuši samērā noslēgti, māte – aktīva zemniece, rakstījusi dažādus projektus. Kopš L. Plavinska strādā pašvaldībā (no 1989. gada), pagastā tā esot vienīgā slepkavība.
 
Pārējie rogovkieši, ar kuriem runāju, savus vārdus lūdza neminēt. Kāda bērnudārza darbiniece atceras, ka Inga par saviem bērniem vienmēr rūpējusies, tomēr varējusi būt kārtīgāka. Jā, īpatnēja, bet ne dzērāja. Ar labu galvu, savulaik rakstījusi dzeju, kādu lugu pat bērnu teātris iestudējis.
 
“Inga ir ļoti strādīga, iet kā tanks, taču arī bērnus ļoti nostrādina. Dēls Jānis, kam tagad 18 gadu, jau 6. klasē skrēja prom no stundām, lai fermā pieņemtu teliņu dzemdības vai remontētu traktoru. Bija sevī vērsts, slikti mācījās, taču ne agresīvs. Uz viņa pleciem pēdējā laikā balstījās visa saimniecība. Vecākais dēls vairāk apkārt dauzījās. Man tagad visvairāk žēl abas Ingas meitiņas, tās pavisam mazas,” saka kāda skolotāja.

“Negribēja jau nogalināt”
 
Ingu satieku pie fermas. Sieviete teic, ka advokāts aizliedzis viņai runāt ar žurnālistiem, tomēr īsa saruna notiek. Viņa apgalvo, ka dēli neesot vēlējušies Jāni nogalināt, bet tikai piekaut. Piekautais iekāpis mašīnā, iebraucis turpat grāvī un bijis pagalam. Kad atklājies, ka Jānis miris, dēli nolēmuši slēpt pēdas, nenoliedz Inga.
 
Sievietei par notikumiem līdz slepkavībai ir sava versija. Trijos naktī pie viņas ielauzies piedzēries Jānis Kalvāns un esot gribējis viņu izvarot. Dēls Jānis māti aizstāvējis, no savas mājas kaimiņos palīgā atsteidzies arī vecākais dēls Mārtiņš. Inga pati aizgājusi gulēt, jo piecos bijis jāceļas slaukt govis. Pašu nāves brīdi Inga neesot redzējusi un sākumā par to neko neesot zinājusi.
 
“Tagad ir tik daudz salauztu cilvēku likteņu, bet neviens jau ļaunu negribēja…” saka sieviete. Viņas vecākais dēls, kas audzis bez tēva, varbūt nav gribējis, ka arī viņa bērns, kas drīz nāks pasaulē, izaug bez tēva. Tāpēc centies izvairīties no iespējamā soda un noslēpis līķi, pieļauj māte. Viņa nenoliedz, ka abiem vecākajiem dēliem bijušas problēmas ar likumu: apzaguši kādu māju, jo “brauca ar folksvāgenu, bet gribēja nopirkt bembi”. Inga nenoliedz arī to, ka pagājušajā gadā četrus mēnešus Jānis Kalvāns dzīvojis pie viņas. Gribējis februārī atgriezties, taču Inga nevēlējusies: esot daudz dzēris un fermā arī neesot strādājis. Kā viņa tagad iztikšot bez dēliem saimniecībā, kurā ir 16 slaucamas govis, 100 hektāri zemes un 100 000 eiro kredīts bankā (par ko 500 eiro ikmēneša maksājums bankai), viņai grūti iedomāties. Strādniekus arī būšot grūti dabūt, jo visā apkaimē par viņiem runājot kā par slepkavniecisku ģimeni.
 
Izmeklēšana turpinās
 
Kā jau minēts, policija turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, kas klasificēts pēc Krimināllikuma 117. panta 10. punkta – par slepkavību personu grupā. Par šādu sevišķi smagu noziegumu vainīgajām personām paredzēts mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem. Sīkākus komentārus policija nesniedz.

Комментарии (0-10/26)
Jumis 29.05.2015 11:44
Kas tas par argumentu ,tā sanāca...nogalināt.Pat pieļauju domu , ka kautiņā var nosist, bet dedzināt apzināti!......Tie vairāk nav cilvēki un nekad arī nebūs .Bez sirds un dvēseles.
666 29.05.2015 11:57
I.Kuzmane nav dīvaina,viņa ir slima.Un šīs mātītes trakie dēliņi pastrādāja tādu noziegumu,ka šausmu filmu autori pat klāt nestāv.Tādiem kropļiem tik mūža ieslodzījumu vai nošaut.
tu 30.05.2015 10:27
Kaa ar sutirini,tas tiesam nebij lidzdalibnieks?
rogovkietis. 30.05.2015 11:02
Nostrādāts īsteni rogovkiešu tradīcijās.
yyyea 30.05.2015 19:36
as tok sacieju ,ka Sutirins nav vaineigs pi sissonis,jis kaut ku tik nazieleigu nikod nadaratu,jam dusis napitiktu.JU pispide ,jam nikas cits naatlika kai pazaklautis banditim,a Kuzmaniti nav ko zalot nav ko audzet banditus i ogrok vajadze dumot par iznokumu,zino, ka vinolga Kalvanu biutu mekliesi,dumo ka nuklapes i nivins namekles....
yyyea 30.05.2015 20:23
as tok sacieju ,ka Sutirins nav vaineigs pi sissonis,jis kaut ku tik nazieleigu nikod nadaratu,jam dusis napitiktu.JU pispide ,jam nikas cits naatlika kai pazaklautis banditim,a Kuzmaniti nav ko zalot nav ko audzet banditus i ogrok vajadze dumot par iznokumu,zino, ka vinolga Kalvanu biutu mekliesi,dumo ka nuklapes i nivins namekles....
6 30.05.2015 20:32
Sutirinu piespieda kko dariit!smiekligi,ja butu strokis pie galvas pielikts tad saprotu,bet ar draudiem,da nu butu kajas par pleciem licis.
!!!! 31.05.2015 13:04
Inga,izbeidz melot,tavam Mārtiņam jau ir viena meita Saļnevā kurai ir nepilns gadiņš un kura aug bez tēva!Pasāsti kaīsdzini no mājas savu tēvu,kā isdzini savu tēvoci,kura celtaja`mājā tagad dzīvo,lai tikai pievāktu viņu īpašumus!Kā par zagšanu Mārtiņa tēvs tika cietumā!Ja cilvēks raksta projektus un kopj savu saimniecību tad viņam NAV TIESĪBU ZAGT UN SLEPKAVOT!INGA,tevi sodīs D I E V S!!!!
Dievs 31.05.2015 20:34
Jūs te visi gudri runāt, bet ja pašu bērniem nejauši sanāktu nogalināt cilvēku, jūs zvanītu policijai un teiktu savāciet manu dēlu vai meitu? Un, ja jūs visi te būtu tik godīgi, tad tā vietā, lai spriestu, kurš labs un kurš švaks, jūs pievērstos savai privātajai dzīvei, un jums te nepietiktu laika gudrēties.
Dievs 31.05.2015 20:37
Jūs te visi gudri runāt, bet ja pašu bērniem nejauši sanāktu nogalināt cilvēku, jūs zvanītu policijai un teiktu savāciet manu dēlu vai meitu? Un, ja jūs visi te būtu tik godīgi, tad tā vietā, lai spriestu, kurš labs un kurš švaks, jūs pievērstos savai privātajai dzīvei, un jums te nepietiktu laika gudrēties.
123
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"