46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2016. gadā –Lūznavas muiža

Фото: luznavasmuiza.lv
Latvija pagaidām ir vienīgā starp Baltijas valstīm, kur jau ceturto gadu pēc kārtas tiek organizēts konkurss par ilgtspējīgāko jeb citiem vārdiem – vērtīgāko ēku. Konkursa „Ilgtspējīgākā ēka un projekts 2016” uzvarētāji tika paziņoti svinīgā ceremonijā Mazmežotnes muižā 2016. gada 22. septembrī. Par ilgtspējīgāko ēku 2016. gadā tika atzīta Lūznavas muiža, informē Rēzeknes novada pašvaldības portāls.
Ceremoniju pagodināja pārstāvji no EM, VARAM, KM, Latvijas Būvkonstrukciju Projektētāju asociācijas, Būvniecības Valsts Kontroles biroja, Jūrmalas domes, Ventspils domes, Rīgas domes, RISEBA, RCK, u.c.
 
Konkursa „Ilgtspējīgākā ēka un projekts” mērķis ir meklēt un izcelt objektus, kuru vērtība izpaužas ekonomiskos ekspluatācijas izdevumos, pietiekamā gaisa apmaiņas daudzumā un draudzīgumā videi un cilvēkam, ko nosaka kvalitatīvu materiālu izmantojums. Latvijā ir tādas ēkas un to pasūtītāji ir uzņēmēji, sabiedriskais sektors, kā arī privātīpašnieki. Konkursa devīze – ilgtspējīgs=pārdomāts=pamatots.
 
Labi būvēt nenozīmē būvēt dārgi, lielāka nozīme ir pārdomātiem risinājumiem. Saskaņā ar nekustamo īpašumu attīstītāju datiem, ilgtspējīgās jeb vērtīgās ēkas ir pievilcīgākas pircējiem un īrniekiem un izdevīgākas īpašniekiem.
 
Konkursam ir trīs nominācijas: “Ilgtspējīgākā ēka”, “Ilgtspējīgākais projekts”, “Ilgtspējīgākā studentu ideja. Kopumā tika saņemti 19 pieteikumi, pieteikumu sarakstā bija sabiedriskas ēkas, privātmājas, studentu idejas, ēku ieceres ar īpaši pārdomātiem risinājumiem un “zaļo tehnoloģiju” izmantojumu.
 
Nominācija „Ilgtspējīgākā ēka Latvijā 2016” 
 
Nominācijā iespējams pieteikt ēkas, kuras ekspluatācijā nodotas vismaz pirms gada un izturējušas vismaz vienu apkures sezonu.
 
1. vieta – Lūznavas muižas rekonstrukcija, pasūtītājs Rēzeknes novada pašvaldība, projekts “Ināras Caunītes arhitektu birojs”, būvnieks “R.A.J.”.
 
2. vieta – Jūrmalas Mākslas skola, pasūtītājs Jūrmalas dome, projekts “Skonto Būve”.
 
3. vieta – Austrumlatvijas pašvaldības radošo pakalpojumu centrs “Zeimuļs”, pasūtītājs Rēzeknes dome, projekts “SAALS”, būvnieks „RE&RE”.
 
Atzinību saņēma biroju komplekss “Mārtiņmuiža” par ilgtspējīgas ekspluatācijas metodikas izmantošanu ikdienā, kas arī pēc 8 gadiem ļāvis ēkai saglabāt sākotnējo vizuālo izskatu. Pasūtītājs un būvnieks “Selva būve”; projekts “AR4”, Andris Vītols, Ieva Spriņģe. Vēl viena atzinība tika piešķirta Liepājas bērnudāzam “Pienenīte” – par vēsturiskās substances saglabāšanu, paaugstinot ēkas siltuma noturību, un bērnudārza infrastruktūras modernizāciju, piebūvējot jaunu apjomu; pasūtītājs Liepājas dome, būvnieks “UPTK”.
 
Publiskās ārtelpas apakškategorijā atzinību saņēma vairāki objekti. Sparģeļu un Lienes ielas labiekārtojumiem atzinība tika piešķirta par saudzīgu attieksmi pret vēsturiskajiem būvmateriāliem, laika pārbaudi izturējušu tehnoloģiju pielietojumu un lielisku rezultātu; pasūtītājs Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, būvnieks “Tilts”.
 
Atzinība par izcili sakārtotu pilsētvidi un pārdomātu risinājumu izmantošanu tika piešķirta Ventspils Lielā laukuma rekonstrukcijai, pasūtītājs “Komunālā pārvalde”, projekts Deivids Kuks, būvnieks “Ostas celtnieks”.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"