46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļi dod iespēju Latgalē baudīt profesionālo mākslu

Фото: lsm.lv
Lai dotu iespēju reģionos baudīt profesionālo mākslu, Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF), izsludinot projektu konkursu, arī šajā gadā kopumā ir piešķīris 850 000 eiro Latvijas reģionu attīstības centru kultūras iestādēm. Tostarp fonds līdzekļus atvēlējis Latgales vēstniecībai ''Gors'' un Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. Abas iestādes atzīst, ka šis finansējums ir vitāli nepieciešams, lai apmeklētājiem spētu piedāvāt plašu, daudzveidīgu un profesionālu mākslu par pieejamām un saprātīgām cenām.
Valsts kultūrkapitāla fonda finansējumam ir būtiska nozīme profesionālās mākslas piedāvājuma daudzveidībai. Koncertzālē katru mēnesi ir pasākumi, kurus iespējams atvest uz reģionu, vien pateicoties finansiālajam atbalstam.
 
“Teikšu atklāti - bez Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļiem, bez valsts atbalsta mēs nevarētu runāt par tādu programmu, kāda viņa ir šobrīd. Kā mēs ar kolēģiem esam dažkārt runājuši - gandrīz jau durtiņas ir jātaisa ciet,” saka Latgales vēstniecības ''Gors'' vadītāja Diāna Zirniņa.
 
Šogad Latgales vēstniecība ''Gors'' no VKKF ir saņēmusi finansējumu - 185 tūkstošus eiro.
 
Salīdzinājumā ar citiem tā ir vislielākā summa. Līdzekļi dos iespēju apmeklētājiem, par biļetēm maksājot saprātīgu summu, baudīt profesionālo mākslu kvalitatīvā koncertzālē.
 
“Šajā gadā Marina Rebeka būs uz mūsu skatuves (operas ''Marija Stjuarte'' koncertiestudējums), mēs sagaidīsim šajā sezonā orķestri ''Sinfonietta Rīga'', redzēsim arī Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Dailes teātri, Jauno Rīgas teātri, plānojam sadarbību ar Latvijas Nacionālo operu un baletu,” par gaidāmajiem pasākumiem un viesiem stāsta Diāna Zirniņa.
 
Latgalē Valsts kultūrkapitāla fonda līdzekļi vēl ir piešķirti Daugavpils Marka Rotko mākslas centram.
 
“Vispār tas finansējums ir vitāli nepieciešams, jo uz viņa turas visa programma,” atzīst Marka Rotko mākslas centra pārstāvis Valentīns Petjko.
 
Tāpat kā pērn arī šogad
 
Marka Rotko mākslas centrā uz piešķirtajiem fonda līdzekļiem, kas ir vairāk nekā 160 tūkstoši eiro, balstās visa mākslas un kultūras programma.
“Tajā programmā iekšā ir gan visas mainīgās ekspozīcijas, kas būs skatāmas gada garumā, gan pastāvīgās ekspozīciju nodrošinājums. Tāpat tur ir ikgadēji rīkotie simpoziji, radošās darbnīcas, meistarklases, koncerti,” atklāj Valentīns Petjko.
 
Lai gan pirms četriem gadiem, atklājot gan Marka Rotko mākslas centru, gan Latgales vēstniecību ''Gors'', bija bažas par apmeklētāju skaitu, šobrīd gada griezumā statistika ir pārsniegusi sākotnēji cerēto rezultātu.
 
“Plūsma nedaudz pieaug katru gadu, bet viņa nav bijusi zemāka par 90 -95 tūkstošiem. Arī pagājušajā gadā tie bija vairāk par 100 tūkstošiem. Mēs ar katru gadu cenšamies piesaistīt arvien vairāk un vairāk apmeklētāju, gan piedaloties tūrisma izstādēs ārvalstīs, gan arī šeit pat uz vietas Latvijā,” saka Valentīns Petjko.
 
“Runājot par statistiku, izskatās, ka viņa ir vairāk nekā iepriecinoša, joprojām mēs redzam, ka apmeklētāju interese nesarūk. Šobrīd ir 160-170 tūkstoši, kas varētu būt apmeklējuši šīs kultūras norises,” atklāj Diāna Zirniņa.
 
Gan Latgales vēstniecības ''Gors'', gan Marka Rotko mākslas centra ēku uzturēšanu, ietverot saimnieciskas izdevumus, komunālos pakalpojumus, darbinieku algu, apmaksā vietējās pašvaldības. Tomēr bez papildu finansējuma no valsts un projektu līdzekļiem iestādes nespētu nodrošināt tik daudzveidīgu profesionālo mākslas klāstu kā viesmākslinieku koncertus, izrādes, izstādes, filmu skates, izglītības programmas, meistarklases un festivālus.
 
lsm.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"