46.lv
Sestdiena, 2024. g. 20. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Mirta, Ziedīte/ Данила, Георгий
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Atbalstīti 10 mazie kultūras un tūrisma projekti

Фото: Kultūras un tūrisma centrs / Anna Kuzmina
Noslēdzies ikgadējais pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” organizētais Mazo kultūras un tūrisma projektu konkurss. Šogad projektu konkursā bija iesniegti 34 projekti, no kuriem atbalstīti 10 un kopumā piešķirts finansējums 10 000 eiro apmērā, informē Maija Upeniece, pašvaldības aģentūras “Rēzeknes Kultūras un tūrisma centrs” reklāmas speciāliste.
Ņemot vērā projektu izstrādes kvalitāti un atbilstību nolikumam, ilgtspējas pamatojumu un izvirzītās prioritātes atspoguļojumu – Ceļā uz Latvijas simtgadi, Kultūras komisija nolēma atbalstīt 10 projektus.

Atbalstītie projekti:
  • Biedrības “Latgales Kultūras centra izdevniecība” projekts “Grāmata “Piemineklis un laiks”” – piešķirti 1000,00 EUR. Grāmatā tiks apkopoti daudzu autori raksti par Latgales atbrīvošanas pieminekļa “Vienoti Latvijai” tapšanu, divreizējus gāšanu un atjaunošanu. Tā būt noderīga skolēniem un studentiem kā mācību materiāls, kā arī citiem lasītājiem un tūristiem, kuri interesējas par mūsu valsts vēsturi.
  • Rēzeknes pilsētas pašvaldības iestādes “Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrs” projekts “Rēzekniešu sirdsdarbi – Latvijas simtgadei” – piešķirti 250,00 EUR. Projekta mērķis ir neformālā veidā stiprināt rēzekniešu pilsonisko un patriotisko apziņu savai valstij, iesaistot dažāda veida aktivitātēs un aicinot līdzdarboties vēsturiski nozīmīgu vietu sakopšanā un tradīciju izzināšanā.
  • Ingara Gusāna projekts “Latgaliešu dzeja alternatīvās mūzikas izpildījumā “Īt muna tauta”” – piešķirti 575,00 EUR. Projekta ietvaros Muzeju naktī Latgales Kultūrvēstures muzeja skvērā pie Antona Kūkoja pieminekļa notiks latgaliešu dzejas koncerts dzīvās alternatīvās mūzikas izpildījumā. Grupa “Sovvaļnīks” turpina popularizēt latgaliešu mūziku un dzeju, dziesmās izmantojot Latgales dzejnieku A.Kūkoja, A.Rancānes, M. Andžānes, V. Lukaševiča u. c. dzeju un iepazīstinot plašu publiku ar izciliem latgaliešu dzejniekiem, viņu darbiem un latgaliskajām vērtībām.
  • Ingūnas Zeiļas projekts “Izzinoša, interaktīva, ilustratīva krāsojamā grāmata bērniem par Rēzeknes un tās apkārtnes vēsturi, kultūru, izcilākajiem cilvēkiem “Ieskats Rēzeknes vēsturē. Lasi! Domā līdzi! Veic uzdevumus! Krāso!”” – piešķirti 1142,00 EUR. Paredzēts izdot izzinošu krāsojamo grāmatu jaunāko klašu bērniem par Rēzeknes un tās apkārtnes vēsturi, sekmējot bērnu lokālo patriotismu un radot interesi un izpratni gan par pilsētas vēsturi, sasaistot to ar Latgales un Latvijas vēsturi, gan par reliģiju, tautību daudzveidību un tradicionālo kultūras mantojumu.
  • Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas projekts “Starptautiskais plakātu konkurss “Ceļā uz Latvijas simtgadi”” – piešķirti 597,00 EUR. Plakātu konkurss veicinās jaunrades procesu attīstību Rēzeknē un sekmēs kultūras apmaiņu nacionālajā un starptautiskajā līmenī, kas noslēgsies ar augstvērtīgu mākslas plakātu izstādi Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā. Plakātus varēs izmantot Rēzeknes pilsētas noformējumos simtgades pasākumu laikā.
  • Biedrības “Excelsus” projekts “Rēzeknes pilsētas instrumentālā ansambļa “Excelsus” profesionālais ieraksts CD formātā “Veltījums dzimtajai pilsētai”” – piešķirti 1000,00 EUR. Projekta rezultātā tiks veikts ansambļa “Excelsus” profesionāls audio ieraksts, popularizējot  dažādu stilu un žanru skaņdarbus (no baroka līdz tango nuevo, rok- un popmūzikai (A. Vivaldi, J. S. Bahs, A. Hačaturjans, A. Pjacolla, ABBA, Metallica u.c.), kā arī latviešu oriģinālo un tautas mūziku) akordeonu skanējumā un veicinot to pieejamību plašākai sabiedrībai, dāvājot arī CD prezentācijas koncertu.
  • Andra Uškāna projekts “Šodienas Rēzekne vēsturiskajā fotogrāfijā” – piešķirti 515,00 EUR. Projekts paredz izveidot 10 šodienas Rēzeknes skatu kartīšu sēriju, kas izpildīta 20.gs. sākumam raksturīgā tehnikā (Talbota sāls) un vizuāli atgādinās pagājušā gadsimta skatu kartes, ļaujot šodien ierastas Rēzeknes ainavas ieraudzīt 20.gs. sāk. gaisotnē un daudzveidojot Rēzeknes reprezentējošo materiālu klāstu pilsētas tēla atainošanā. Projekts veidos tiltu starp pagātni un tagadni, parādot, kā vēsturiskā fotogrāfijas tehnika kontrastē ar mūsdienu Rēzeknes skatiem.
  • Rēzeknes Mākslas un dizaina vidusskolas projekts “Simpozijs “Likteņlaiva”” – piešķirti 1810,00 EUR. No 23. līdz 26. aprīlim simpozija laikā RMDV Tēlniecības un Metāla izstrādājumu dizaina programmu audzēkņi izveidos 4 vides objektus, kas tiks izvietoti J. Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas pagalmā kā simboli pie ēkas, kur 1917. gadā tika pieņemts vēsturiskais lēmums par Latgales, Vidzemes un Kurzemes apvienošanos. Vides objektu atklāšana paredzēta 27. aprīlī.
  • Biedrības “Latgalieši” projekts “Vitālijs Kalvāns Latvijas glezniecībā – veltījums Rēzeknei” – piešķirti 1570,00 EUR. Paredzētā grāmata atainos mākslinieka Vitālija Kalvāna – Latgales glezniecības virzītājspēka  20. gs. 20.–30. gados – ieguldījumu kultūras dzīvē. Grāmata ietvers pētījumu par mākslinieka radošo darbību, glezniecības virzienu ietekmēm un lomu Latvijas  un pasaules kontekstā, lielu uzmanību veltot viņa devumam Rēzeknei, veicinot Latgales glezniecības atpazīstamību un vērtību pieejamību plašai sabiedrībai.
  • Ilmāra Dreļa projekts “Tautas deju horeogrāfiju radīšana VPDK “Dziga” pie oriģinālmūzikas. Vidējās paaudzes tautas deju kolektīvu sadanča “Pār novadu zvani zvana” deju prezentācijas koncerta organizēšana un norise Rēzeknē, 2017. gada 10.  novembrī” – piešķirti 1541,00 EUR. Projekta realizācijas mērķis ir veicināt jaunrades procesu attīstību Rēzeknē, veidojot oriģinālmūziku un tautas dziesmu apdares, horeogrāfiski dejās atspoguļojot latgaliešu kultūrai raksturīgos soļus, paplašinot VPDK “Dziga” repertuāru un veicinot tradicionālā kultūras mantojuma saglabāšanu. Oriģinālskaņdarbu un jauno horeogrāfiju prezentācijas koncerts kapelas “Dziga” dzīvās mūzikas pavadījumā paredzēts 10. novembrī Rēzeknes kultūras namā, kurā dejos kolektīvi no Rēzeknes, Preiļiem, Daugavpils, Ludzas, Krāslavas, Balviem un Jēkabpils, asociatīvi apvienojot Latgales novadu un iezvanot Latvijas simtgadi. No Rēzeknes lai izskan pār Latviju!
Paldies šīgada kuplajam projektu iesniedzēju pulkam! Lai neapsīkst idejas un vēlme veidot Rēzekni interesantāku un aizraujošāku.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"