46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes novada amatierteātri pulcējās Silmalā

Фото: rezeknesnovads.lv
18. februāra vakarā Silmalas kultūras nama pārpildīto zāli sildīja aplausi un smiekli, jo ikgadējā Rēzeknes novada amatierteātru parādē “Kaudzēm smieklu” skatītāju vērtējumam tika nodoti skeči un izrāžu fragmenti no 17 novada teātru kolektīviem.
Lai satiktos ar pārējiem kolektīviem, sevi parādītu, uz citiem paskatītos un veicinātu dramatisko kolektīvu iesaistīšanos novada kultūras dzīves apritē, amatierteātru festivāli Rēzeknes novadā notiek kopš 2004. gada. Šoreiz pasākumam arī savdabīga jubileja, jo tieši šogad aprit 10 gadi kopš amatierteātru parāde ieguvusi nebēdnīgo un bezrūpīgo nosaukumu “Kaudzēm smieklu”.
 
Amatierteātru parādi atklāja pats jaunākais Rēzeknes novada dramatiskais kolektīvs – Silmalas kultūras nama amatierteātris „Sylamola”, kas tika nodibināts vien šogad, kad silmalieši gatavojās pirmoreiz uzņemt pie sevis pārējos novada amatierteātrus. “Āķis ir lūpā, tāpēc noteikti turpināsim,” ar aizrautību teic jaunie aktieri. Jāteic, ka Rēzeknes novada iedzīvotāji ir īsti teātra mīļi – dramatiskais kolektīvs darbojas gandrīz katrā pagastā, dažos – kā Nautrēnos un Kaunatā – divi, bet Gaigalavā pat četri amatierteātri.
 
Skečos uz izrāžu fragmentos tika izspēlētas visdažādākās tēmas “iz dzīves”, kas tuvas un saprotamas ikvienam. Šogad skatītāji īpaši daudz varēja vērot atgadījumos no iepirkšanās veikalā, no ģimenes dzīves ainām un negaidītām tikšanās reizēm, kad pārpratumi rada arvien jaunus pārpratumus, līdz iznākums ir pavisam negaidīts un pārsteidzošs.
 
Pēc pasākuma īpaši daudz pateicības vārdus par brīnišķīgu uzņemšanu un augstā līmenī noorganizētu teātru saietu saņēma Silmalas kultūras nama vadītāja Natālija Stafecka. “Tas bija liels izaicinājums – pirmo reizi uzņemt tik daudz mākslinieku vienkopus, taču tajā pašā laikā arī liels prieks par to, ka mūsu kultūras nama telpas pieskandinās dzirkstošs latgaliešu humors,” teic kultūras nama vadītāja. Lai radītu atmiņā paliekošus svētkus, tika iesaistīti daudzi – cits cepis “žagariņus”, cits izgreznojis kultūras namu, cits sagaidījis aktierus, cits ierādījis vietas. “Nenovērtējami palīgi bija arī mūsu brīvprātīgie – Silmalas pagasta jaunieši, kuri labprāt iesaistījās un palīdzēja, kā nu varēja,” uzteic kultūras nama vadītāja. Liels paldies arī ziedu salonam “Latgales ziedi”, kas amatierteātru vadītājām dāvāja ziedus.
 
Kā pastāstīja Natālija Stafecka, pasākuma organizēšanā lieti noderējusi arī meistarklase par scenāriju veidošanu, pasākumu plānošanu un svētku režiju, ko janvāra beigās Rēzeknes novada kultūras darbiniekiem un pedagogiem vadīja pieredzējusī dažādu pasākumu un svētku režisore Anna Jansone.
 
Skeču parāde „Kaudzēm smieklu” ir viens no gada lielākajiem un gaidītākajiem amatierteātru pasākumiem Rēzeknes novadā, taču pagastu dramatisko kolektīvu sniegumu ikviens interesents teju ik nedēļu var vērot arī kādā no novada kultūras namiem.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"