46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

RTA Konfūcija klases audzēkņi un brīvprātīgā skolotāja Zhao Qian piedalījās ķīniešu tradicionālajos svētkos

Фото: ru.lv
22. janvārī Rīgas Latviešu biedrības nama lielajā zālē pulcējās dažāda vecuma un tautību cilvēki, lai kopā svinētu galvenos ķīniešu tradicionālos svētkus – Pavasara festivālu jeb Ķīniešu Jauno gadu, kas apzīmē ķīniešu lunārā kalendāra sākumu.
Svētku koncertā uzstājās gan Latvijā dzīvojošie ķīnieši, gan arī ķīniešu valodas apguvēji no dažādām Latvijas pilsētām. Blakus telpās varēja izbaudīt arī ķīniešu papīra griešanas mākslu un citas rokdarbu meistarklases, kas saistītas ar ķīniešu kultūras tradīcijām, kā arī iegādāties dažādus ķīniešu virtuves ēdienus. 
 
Bet par īsto pasākuma kulmināciju kļuva ķīniešu tradicionālās mūzikas kameransambļa uzvedums, kas speciāli ieradās no Ķīnas, lai piedalītos šajās svinībās. Šis kolektīvs tika dibināts pavisam nesen – 2016. gada septembrī, daļa no tā dalībniekiem ir beiguši Pekinas Centrālo Ķīnas konservatoriju, bet citi gan ir neatkarīgie muziķi, kopā šajā kameransamblī spēlē astoņi cilvēki. Īpaši unikāli ir tas, ka viņi spēlē senos Ķīnas tautas instrumentus, un tie ir: bambusa flauta, pipa – 4 stīgu instruments, erhu jeb divstīgu vijole un yangqin (cītaras paveids). Patiesi burvīgās šo unikālo instrumentu skaņas prasmīgo jauno muziķu rokās lika klātesošajiem ieraudzīt Senās Ķīnas ainavas, kā arī senas ķīniešu Jaunā gada svinības. Tas tiešām bija neaizmirstami.
 
Savukārt 11. februārī LU Datorikas fakultātes lielajā zālē norisinājās vēl vieni ķīniešu tradicionālie svētki – Laternu festivāls. Konfūcija klašu audzēkņi no visas Latvijas kopā ar saviem ķīniešu valodas skolotājiem ieradās, lai piedalītos jautrās un interaktīvās, ar ķīniešu valodu un kultūru saistītās, spēlēs. Visi šo spēļu dalībnieki tika sadalīti trijās lielās komandās, katrai komandai bija sava krāsa – rozā, dzeltenā un zaļā. Pasākumā valdīja draudzības, vienotības, azarta un konkurences pilna atmosfēra. Spēles-stafetes bija ļoti dažādas – gan spalvu bumbiņu atsišana, gan konfekšu pārlikšana ar ēdamkociņu palīdzību no viena trauka uz otru, gan dateļu padošana ar ēdamkociņiem, gan “divi cilvēki – trīs kājas” – spēle, kur diviem cilvēkiem bija jāskrien no punkta A līdz punktam B ar kopā sasietām kājām.
 
Vēl viena ne mazāk interesanta “uzticības” spēle bija – ”Tu esi manas acis”, kur bija jāsadalās komandās pa divi – vienam dalībniekam ir aizsietas acis un rokās ir priekšmets, otrs viņam/viņai saka (ķīniešu valodā): priekšā, aizmugurē, pa labi, pa kreisi, norādot vietu, kur jāiet un jānoliek priekšmets (kas bija jāieliek traukā).
 
Bija arī viena spēle, kur ķīniešu valodas skolotājiem bija jāuzmin frazeoloģismi, kurus sauca ķīniešu valodas apguvēji, turklāt runājot katrs savu frazeoloģisma daļu vienlaicīgi. Līdz ar to savas spējas bija jāparāda ne tikai ķīniešu valodas apguvējiem, bet arī viņu skolotājiem. Visas spēles-stafetes bija uz laiku. Komanda, kurā bija Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) Konfūcija klases pārstāvji (trīs cilvēki no 2. semestra grupas un divi cilvēki no 4. semestra grupas), ieņēma otro vietu. Beigās
 
Noslēgumā visi triju lielo komandu dalībnieki saņēma balvas attiecīgi ieņemtajai vietai, un pirms došanās mājas gan spēļu žūrija, gan ķīniešu valodas skolotāji, gan viņu audzēkņi izbaudīja ķīniešu ēdienu, lai atjaunotu savu enerģiju.
 
lat.46.lv  
 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"