46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 18. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Jadviga, Laura/ Платон, Федора
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Nav ārsta un pienācīgas aprūpes! Nelegālā pansionātā pie Rēzeknes vārgst sirmgalvji

Фото: TV3 video fragments
Rēzeknes novadā vairākus gadus darbojas nelegāls veco ļaužu pansionāts, kurā darbinieki tiek pieņemti “no ielas” bez sanitārajām grāmatiņām, stāsta bijusī darbiniece. Ziņo arī par bezatbildību attiecībā uz sirmgalvju aprūpi, vēsta TV3.
Divstāvu nams pie lielceļa Rēzeknes pievārtē. Vecs reklāmas stends vēsta, ka šeit ir motelis, bet patiesībā tā sen tur vairs nav. Saimnieki iekārtojuši nelegālu veco ļaužu pansionātu. Bijusī darbiniece, kura pansionātā nostrādājusi divas dienas, nevēlas klusēt par attieksmi pret sirmgalvjiem.
 
“Kad atnācu strādāt, man teica: “Ja strādāsi nakts maiņā, pulksten 22.00 izslēdz gaismu. Ja pat viņi [sirmgalvji] bļauj vai sauc, tu atrodies savā istabā, nereaģē. Ja tu viņus pieradināsi skraidīt, viņi tev sēdīsies uz galvas!” Teica, lai atceros to, ka neesmu kaut kāda aukle,” stāsta bijusī darbiniece.

Tāpat sievieti neapmierina ēdiens, ko pagatavo sirmgalvjiem. Kā pati saka, “es to pat suņiem nedotu”.
 
Bijusī darbiniece: 90 gadus vecu sievieti ieslēdz istabā un ļauj sačurāties
 
Viens no pacientiem – gados ļoti veca sirmgalve – tiekot ieslēgta istabā, lai būtu mazāk klapatu, stāsta bijusī darbiniece.
 
“Viņi sievieti iespundē, jo viņai patīk staigāt. Tā vietā, lai kopā ar viņu pastaigātos, vieglāk viņu iespundēt. Kad mēs pie viņas iegājām, redzēju, ka viņa mēģina noģērbt bikses. Viņa bija apčurājusies. Es citai darbiniecei teicu, ka viņa ir apčurājusies un grib pārģērbties. Kolēģe teica: “Viņa pati pārģērbsies!”, bet viņai ir 90 gadu. Darbinieces man stāstīja, ka, reiz sirmgalvji vienreiz nomazgāti, ja kaut kas viņām tur atgadās, dienas laikā viņas mazgā, ja nav slinkums.”
 
Bijusī darbiniece uzskaita vairākus lietas, kas viņu satrauc: viņasprāt, neatbilstošu pārtikas uzglabāšanu, nevīžīgu telpu uzkopšanu un citus. Sieviete uzskata, ka iestādē sirmgalvjiem draud briesmas. Cita bijusī darbiniece viņai stāstījusi, ka darba laikā sirmgalvju uzraudzes mēdzot lietot alkoholu.
 
“Tur guļ viens opītis, kuram ir insults. Lai viņām nebūtu jāskraida pēc šļircēm, tās tiek paslēptas zem sedziņas gaitenī, kur puķes novieto. Viena šļirce oranža, otra – zila. Vienu lieto no rīta, otru – vakarā. Viņas injicē insulīnu bez spirta, spirta salvetēm. Es par to ļoti nobrīnījos. To dara nevis kāds mediķis, bet tās pašas darbinieces. Šļircēm nevajadzētu stāvēt uz palodzes zem sedziņas,” sašutusi ir bijusī darbiniece.

Meklē turīgākus sirmgalvjus
 
Sieviete stāsta, ka iestādes saimnieki paši meklējot sirmgalvjus ar vismaz 250 eiro pensijām. Saimnieki tās iekasējot par apšaubāmo servisu. Tomēr bijušo darbinieci satrauc, ka, par spīti regulāriem ienākumiem, saimnieki taupot uz ēdināšanu. Viņa stāsta, ka pārtiku sirmgalvjiem no mājām nes pat darbinieces.
Tāpat darbinieki saņemot aplokšņu algas un nevienam neesot sanitārās grāmatiņas.
 
“Tur nāk cilvēki no ielas. Nekas netiek pārbaudīts. Varbūt kāda darbiniece tur slima ar kaut ko. Neviens nezina,” satraukta ir bijusī darbiniece.
 
Bez Tabu uzzina, ka šajā iestādē atrodas 90 gadus veca sieviete, bijusī skolotāja. Uzdodoties par viņas bijušo audzēkņu atvasēm, žurnālisti apciemo sirmgalvi un pārliecinās arī par citu pensionāru klātesamību.
 
Sociālā dienesta apšaubāmais gribasspēks
 
Vēlāk gan saimnieki melo, ka sirmgalvju nav ēkā, apgalvojot, ka aprūpe netiekot sniegta. Tāpat nespēj atbildēt, vai darbiniekiem ir veiktas veselības pārbaudes un kāpēc iestādē nav mediķa, kas varētu sniegt nepieciešamo palīdzību.
 
Rēzeknes novada sociālā dienesta vadītāja ir informēta par šo iestādi, atzīst, ka tā ir nelegāla, tomēr reāla cīņa ar saimniekiem nenotiek.
 
“Novada teritorijā neviens privātais pakalpojumu sniedzējs nav reģistrēts. Tas ir kaut kāds nelegālais. Mēs stāstām un brīdinām, kādas sekas var būt saistītas ar aprūpes kvalitāti. Tur var būt draudi veselībai un dzīvībai. Mēs nevaram ar varu no turienes aizvest cilvēkus uz mūsu sociālās aprūpes iestādēm,” teic Rēzeknes novada sociālā dienesta vadītāja Silvija Strankale.
 
Sarunas beigās gan domniece saka, ka “tūlīt pat noorganizēsim visu šo situāciju, lai cilvēku varētu šodien būt drošā vidē, drošos apstākļos.” Tomēr tas izrādās blefs, jo pēcāk domes sabiedrisko attiecību pārstāve jau atkal paziņo, ka ar varu nevienu nevar pārvietot. Turklāt stāsta, ka, tā kā iestāde nav reģistrēta kā sociālās aprūpes, formāli šie cilvēki atrodas nevis pansionātā, bet ciemos pie kāda.
 
“Mēs taču nevaram atnākt ciemos pie kāda un aizvākt viņu kaut kur!” situācijas nopietnību neapzinās domes sabiedrisko attiecību speciāliste Madara Bērtiņa.

Veselības inspekcija aicina nevilcināties
 
Veselības inspekcija (VI) sola pārbaudīt nelegālo pansionātu, tomēr aicina pašvaldību un Labklājības ministriju rast iespēju aizliegt nodarboties ar aprūpi, kamēr iestādi saimnieki nereģistrē un nenodrošina tajā visu nepieciešamo.
 
“Ja tiek nodrošinātas veco cilvēku pamatvajadzības, ir jāskatās pēc būtības. Tā ir sociālā aprūpe, neskatoties uz to, kā šis objekts tiek pozicionēts. Uz to arī attiecas visas prasības, kas attiecas uz sociālās aprūpes sniegšanu. Tai ir jāreģistrējas. Ja nē, tā nedrīkst darboties. Tai ir jāievēro visas prasības, tai skaitā arī higiēnas prasības.

Prasības ir telpām, to platībai, aprīkojumam, jābūt arī personu [darbinieku] medicīniskajām grāmatiņām. [..] Vispārējās prasības sociālo pakalpojumu sniegšanai nosaka, ka ir jābūt arī ārstniecības personai,” nelegālā pansionāta saimniekiem un atbildīgajiem par sirmgalvju likteni atgādina Solvita Muceniece, VI Sabiedrības veselības uzraudzības nodaļas vadītāja.
 
lat.46.lv  

Комментарии (0-4/4)
tana 20.03.2017 10:16
kāpēc nepārbaudīt privāto pansionātu uz Vipingas ielas (kurš darbojas daudzus gadus)- tur situācija nav labāka
pāvels 20.03.2017 10:25
Jaunāki12Vecāki
Pāvels
0 0 0
Pāvels
Pēc visa sižeta noklausīšanās ,izrādas ka viss raksts balstās tikai uz bijušās darbinieces safantazētajiem izteikumiem,par zālēm pret insultu ,kaut tas ir pret diabētu un man pazīstamais jau mājās,ar ārsta norādijumiem, injice pats sev vairākus gadus,paldies ka tur tās zāles pērk ,atved un vēl injicē,protams viņa tika atlaista no darba par to ka negribēja injicēt tās zāles, tāpēc noskaitās un izsauca bez tabu,žurnālisti arī vēlas sensācijas ,bez visādiem morāles apsvērumiem un saskaņošanas ar saimnieku raujas iekšā privātīpašumā,bez atļaujas filmē,tad atbrauc īpašnieks rodas skaidrošanās un uz emocijām balstīts strīds,bet nav nevienas sūdzibas no iemītniekiem,ja tas cilvēks labprātīgi tur uzturas siltumā,paēdis un vēl zāles dod,jāsaka paldies tam privātīpašniekam,bet nevis izsūkt no apvainotā pirksta melus un no mušas izveidot ziloņi,starp citu nevajag slēpties aiz bijušā darbinieka, bet dodot tādas apvainojošās liecības no trešās personas norādiet arī uzvārdu ,lai varētu griezsties tiesā un aizstāvēt savu godu....
dv 20.03.2017 16:35
Ja valstī pensionāri saņemtu pienācīgas pensijas, tad vecumdienās varētu sev nodrošināt privāto aprūpētāju. Bērniem nav ko pārmest, viņi strādā, un katrs zina ko šodienās nozīmē darbs, tu nevari no darba aiziet kad vien gribi. Bet ja vecus cilvēkus nevar atstāt vienus, tad vienīgā izeja meklēt, kas aprūpē vai arī pats ej no darba un sēdi uz vecāku pensijas, bet pēc tam pats paliec bez darba un iztikas līdzekļiem. Valsts aprūpes iestādēs ir jāmaksā par aprūpi vairāk kā 400eiro mēnesī. Kur izeja, kur ņemt tādu naudu? Te viss ir rūpīgi jāizvērtē, bet nav jātaisa no tā šovs.
pa 21.03.2017 10:06
Daudziem ir pensija no 100-250 eiro,ja dzīvo viens,apmaksājot komunālos maksājumus,seviški ziemā apkures maksājumus un zāles tik dārgas,produktiem nepaliek pāri,zāles pie mums dārgākas kā Anglijā,ar katru gadu viss paliek dārgāks,ieviešot brīvo tirgu sadales tīklos: elektrība,ūdens,namu apsaimniekotāju pakalpojumi,tagad no aprīļa optimizēs Latvijas gāzi,paugstināsies apkures izmaksas karstais ūdens un viss pārējais,tad kāpēc indeksējot pensijas vienu reizi gadā valsts pieliek 7 eiro un vēl nodokļus atskaita,kur man iet,ja es pie paziņas nevaru mitināties uzreiz klāt bez TABU,dažādu instanču inspekcijas,ja tā reaģētu uz visiem vientuļajiem-trūcībā mītušajiem pensionāriem,apsekojot pensionāru dzīves apstākļus, korupciju,aplokšņu algām,miljonos nenomaksātiem nodokliem,vecumdienās nevajadzētu dzīvot pusbadā, mēnešiem gaidit ar ģimenes ārsta norīkojumu uz tomogrāfu pārbaudi, ja maksā lielu naudu rindas nav, un aiziet uz citu pasauli, to nesagaidot....
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"