46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes siltumapgādes uzņēmums tiesas ceļā atgūst miljonu eiro

Фото: lsm.lv
Beidzoties astoņus gadus ilgušajai tiesvedībai pret lietuviešu uzņēmumu “Latgales enerģija”, kas savulaik nodarbojās ar Rēzeknes pilsētas siltumapgādi, Rēzeknes pašvaldība atguvusi parāda atmaksu vairāk kā miljona eiro apmērā. Šos līdzekļus plānots ieguldīt uzņēmuma turpmākā attīstībā un siltumtrašu remontā. Tikmēr rēzekniešu parāds par piegādāto siltumenerģiju šobrīd pietuvojies 1,5 miljoniem eiro. Pašiem iedzīvotājiem maksa par apkuri šķiet par dārgu un komunālo maksājumu slogs – par smagu.
Ar 1,3 miljonu eiro peļņu pagājušo gadu noslēdza Rēzeknes pašvaldības siltumapgādes uzņēmums „Rēzeknes siltumtīkli”. Ievērojamā peļņa saistīta ar pērn noslēgto tiesvedības procesu pret lietuviešu firmu “Latgales enerģija”, no kura Rēzeknes uzņēmums atguvis vairāk nekā miljonu eiro.
 
2005. gadā visi uzņēmuma „Rēzeknes siltumtīkli” aktīvi uz 30 gadiem tika iznomāti SIA „Latgales enerģija”, taču šis lēmums pašvaldībai prasīja ilgus astoņus tiesāšanās gadus, jo lietuviešu kompānijas darbība tika atzīta par nelikumīgu, skaidro uzņēmuma "Rēzeknes siltumtīkli" vadītājs Aldis Mežals:
 
“2007. gadā „Rēzeknes siltumtīkli” cēla prasību pret SIA “Latgales enerģija” par nomas maksas līgumsoda, parāda par nesamaksāto gāzi piedziņu un nomas līguma atzīšanu par izbeigtu. Viens no galvenajiem argumentiem, kāpēc tika uzsākta tiesvedība, bija sakarā ar to, ka viņi rupji pārkāpa izsniegtās licences nosacījumus un regulators atņēma licenci “Latgales enerģijai”, un līdz ar to mēs uzsākām tiesvedību un arī pārņēmām to savās rokās.”
 
Toreiz pašvaldībai pat bija jāņem kredīts un jāatmaksā darbinieku algu parādi, valsts nodevas, parādi par gāzi. Vien nesen tiesāšanās process noslēdzās, un Rēzeknes pašvaldībai radās iespēja saņemt atpakaļ kādreiz ieguldītos līdzekļus, saka Aldis Mežals:
 
“Nauda ir uzņēmuma kontos, un mēs no šīs naudas ziemā maksājām par gāzi. Nauda nekur nepazudīs. Tāpat tā tiks izmantota arī uzņēmuma attīstībā. Kaut kādos remontos, siltumtrašu remontos.”
 
Tikmēr par aizvadīto apkures sezonu rēzeknieši uzņēmumam „Rēzeknes siltumtīkli” parādā palikuši gandrīz pusotru miljonu eiro, tas gan esot par 130 tūkstošiem mazāk nekā gadu iepriekš. 300 parādnieku lietas aizvadītajā apkures sezonā nonākušas līdz tiesai.
 
“Mēs no sākuma rakstām brīdinājumus, saucam uz pārrunām, ļoti daudzi cilvēki noslēdz ar mums vienošanos. Ja cilvēkam ir parāds, tad viņš var noslēgt vienošanos uz trīs mēnešiem, uz sešiem mēnešiem. Ja parāds ir ļoti liels un cilvēks tiešām var pierādīt, ka ir bijuši parāda izveidošanās nopietni apstākļi, tad mēs varam noslēgt vienošanos līdz pat 12 mēnešiem. Un cilvēks katru mēnesi atmaksā parāda summu plus tekošo rēķinu,” stāsta Aldis Mežals.
 
Uzrunātie Rēzeknes iedzīvotāji atzīst - apkures rēķini ir lieli un ar katru gadu norēķināties ir aizvien grūtāk.
 
“Šī ziema nebija nekāda aukstā, tāpēc vidēji par dzīvokli maksājam ap 90 eiro. Kādu mēnesi bija 70 eiro, bet kādu visi 100 eiro. Bet, piemēram, dažas manas draudzenes maksā par apkuri pakāpeniski, jo uzreiz samaksāt nevar. Atstāj maksāšanu uz vasaru un tikai tad ar parādiem tiek galā.”
 
“Apkure dārga. Esam jau pieraduši, ka sākumā maksājam par dzīvokli un tikai tad, kas paliks - tas sev.”
 
“Es maksāju visu, es neatstāju parādus. Es sarēķinu to naudiņu, kas man ir, bet pa priekšu es samaksāju par siltumu, par komunālajiem, tad tas, kas pāri paliek, no tā arī dzīvoju.”
 
Tiesas ceļā atgūties līdzekļi apkures maksas samazināšanos iedzīvotājiem nesekmēs, skaidro uzņēmuma "Rēzeknes siltumtīkli" vadītājs Aldis Mežals, norādīdams - iedzīvotāji sajust izmaiņas varēs vien tad, kad pazeminās cenu par gāzi.
 
Jāpiebilst, ka „Rēzeknes siltumtīkli” vērsušies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā ar jaunu siltumenerģijas tarifu projektu, kas paredz apkures tarifa samazinājumu par 2%.
 
lsm.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"