46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija par teju trim miljoniem eiro izveidos modernu dienesta viesnīcu

Фото: lsm.lv / Lāsma Zute
Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā par teju trim miljoniem eiro plānots pārbūvēt dienesta viesnīcu mūsdienu prasībām. Šobrīd Tehnoloģiju akadēmijā studentiem piedāvā dzīvot vienā no pilsētas mikrorajoniem, kas no akadēmijas atrodas triju kilometru attālumā. Jauno dienesta viesnīcu plānots ierīkot blakus akadēmijas ēkai, kura savulaik jau celta dienesta viesnīcas vajadzībām. Ēku paredzēts pilnībā pārbūvēt, katrai istabiņai ierīkojot atsevišķu sanitāro mezglu ar dušu un labierīcībām. Uzlabot studentiem dzīves apstākļus pirmkārt  nepieciešams, lai varētu akadēmijā aktīvāk piesaistīt ārzemju studentus.

Blakus Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijai atrodas trīsstāvu ķieģeļu ēka, kuru paredzēts pārbūvēt par modernu dienesta viesnīcu. Ēka padomju laikos celta kā studentu kopmītnes, tomēr šobrīd tās vairs neatbilst mūsdienu prasībām.
 
“Tā kā viņa nodota ekspluatācijā 1959. gadā, viņa bija celta pēc tā brīža izpratnes un vajadzībām. Šobrīd šeit būs mūsdienīga plānojuma, mūsdienīgi iekārtota studentu dienesta viesnīca, ar labiekārtotiem numuriņiem, individuāliem sanmezgliem, ar aerobikas zāli apakšā, ar trenažieru zāli, ar saviesīgo telpu”, stāsta akadēmijas izpilddirektors Andris Skredeļs.

Pirms ēkā sāk strādāt būvnieki, tiek rīkota talka, lai telpas atbrīvotu no mēbelēm. Talkā piedalās arī akadēmijas studenti. Otrā kursa studente Egita šobrīd dzīvo dienesta viesnīcā, kas no akadēmijas atrodas teju trīs kilometru attālumā.
 
“Diezgan ērti, bet patālu no skolas, tāpēc domāju, ka šeit būtu labs variants, ja šeit sāktu dzīvot”, stāsta studente Egita.
 
Aptaujājot studentus, attālums šobrīd tiek minēts kā lielākais mīnuss dienesta viesnīcai. Taču kopumā studenti ar sadzīves apstākļiem viesnīcā ir apmierināti. Protams, uzlabojumi varētu būt.
 
“Manuprāt, pagaidām viss ir kārtībā. Cik dzīvojam, viss ir forši. Cilvēki ir ļoti jauki. Ir jauna virtuve ar elektriskajām plītīm un ir ledusskapis jauns, pagaidām problēmu nav,” atzīst studente Amanda.
 
“Mīnusi ir tajā, kad vajag iet uz tualeti uz citām telpām, uz virtuvi. Pagaidām es esmu apmierināta,” atzīst studente Agnese.
 
Kā uzsver akadēmijas rektors, par šā brīža dienesta viesnīcas kvalitāti vairāk iebilst ārzemju studenti, kas ir viens no iemesliem, kādēļ nepieciešams izveidot viesnīcā ērtas un komfortablas dzīvojamās telpas. Modernās dienesta viesnīcas izveide prasīs teju 3 miljonus eiro. Akadēmijai būs jāņem arī aizņēmums.
 
“Faktiski 2,9 miljoni bija tas kopējais cipars; par to sadalījumu - 200 tūkstoši eiro deputātu kvotas, kas ir atvēlēta mums uz šo gadu. Tālāk mēs iesniedzam Ekonomikas ministrijai tā saukto energoefektivitātes paaugstināšanas projektu, un tur mums bija vairāk nekā 440 tūkstoši. Pārējais ir aizdevums, kuru mēs ņemsim no Valsts kases”, stāsta rektors Edmunds Teirumnieks.
 
Aizņēmums neesot nepārdomāts lēmums.
 
Kā apliecina akadēmijas rektors, studējošo skaits pēdējo četru gadu laikā ir stabilizējies, tas svārstās no 1850 līdz 1880 studējošajiem. Arī ārzemju studentu skaits pieaug, šogad plānoti 170.
 
Ierīkojot dienesta viesnīcu blakus akadēmijai, pašreizējā dienesta viesnīca Maskavas ielā tiks nodota Valsts nekustamajiem īpašumiem.
 
“Tā nosiltināta, un maksa par apkuri ir kritusies, bet ir tā problēma, kad tie iekšdarbi, kas ir jāsakārto, tie ir ļoti milzīgi. Tas nav mūsu prioritārajos uzstādījumos, lai viesnīcu vēl uzturētu,”  atzīst rektors.
 
Pašreiz esošā dienesta viesnīca atrodas blakus sociālajai mājai, kā liecina līdzšinējā pieredze, tā nav pilsētā drošākā vieta:
 
“Mēs n-tās reizes arī policijā esam griezušies par izsistiem logiem, sašautiem logiem, arī mazkalibra šautenes lodes ir atrastas, tas ir tas moments, kurš lika izšķirties par to, ka mēs, kā bija domāts, attīstām šo [jauno] studentu pilsētiņu.”
 
Jaunajā dienesta viesnīcā paredzētas aptuveni 130 vietas. Šobrīd dienesta viesnīcā gada laikā vidēji dzīvo 160 studentu. Izveidojot kvalitatīvākus apstākļus, studentu maksa par dzīvošanu, iespējams, tiks palielināta, jo šobrīd akadēmija aptuveni 20 procentus no studentu dzīvošanas izdevumiem dotē no saviem līdzekļiem. Un šādu praksi vēlas pārtraukt. Pašlaik  akadēmijas dienesta maksa mēnesī vienam studentam ir no 55 eiro līdz 110 eiro. Summa atkarīga no dzīvotāju skaita istabiņā.
 
Jauno dienesta viesnīcu blakus akadēmijai plānots izbūvēt jau līdz nākamajam studiju gadam, tad Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā studiju process un studentu dzīvošana tiks koncentrēta vienuviet.
 
lsm.lv/ru  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"