46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknē notiks III pasaules diktāta latviešu valodā rakstīšana

Фото: publicitātes foto
Sestdien, 7.oktobrī, plkst.12.00 Latvijā un visā pasaulē vienlaikus trešo gadu pēc kārtas norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu speciāli šim nolūkam ir radījis rakstnieks Nils Sakss. Diktāta rakstīšana klātienē notiks septiņās Latvijas pilsētās – Rīgā, Ventspilī, Liepājā, Valmierā, Daugavpilī, Jēkabpilī, Rēzeknē. 
Diktāta rakstīšana Rēzeknē notiks Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā (Atbrīvošanas alejā 115), 215. auditorijā. Diktātu lasīs Rēzeknes teātra „Joriks” latviešu teātra trupas aktieris Kārlis Tols. Lai rakstītu diktātu klātienē Rēzeknē, interesentiem iepriekš jāpiesakās mājaslapā www.raksti.org, savukārt rakstīt diktātu tiešsaistē varēs tajā pat vietnē bez iepriekšējas reģistrācijas. 
 
Iniciatīvas mērķis ir attīstīt latviešu valodas rakstītprasmi, audzināt cieņu pret dzimto valodu jau no bērnības, veidot ciešāku saikni ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, saliedēt sabiedrību, kā arī aicināt cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu. Diktāta rakstīšana ir brīvprātīgs bezmaksas pasākums, kas vienlaikus norisināsies visā pasaulē un kurā drīkst piedalīties jebkurš interesents. Turklāt to var rakstīt arī anonīmi, ja persona nevēlas norādīt savu vārdu.
 
Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no „Jāņa Rozes grāmatnīcas”, savukārt Jaunais Rīgas teātris labākajiem rakstītājiem no Rīgas dāvinās biļetes uz teātra izrādēm. 
 
2016. gada diktātu latviešu valodā tiešsaistē un klātienē dažādās valstīs kopā rakstījuši 789 cilvēki. Divi diktāti ir uzrakstīti bez kļūdām, trīs – ar vienu kļūdu, savukārt lielākais kļūdu skaits vienā darbā ir 234. Vidēji dalībnieki tekstā pieļāvuši 11 ortogrāfijas un 7 interpunkcijas kļūdas, turklāt vidēji sievietēm ir divreiz mazāk kļūdu nekā vīriešiem (attiecīgi 15 un 31). Jaunākā dalībniece bija 9 gadus veca rīdziniece, savukārt vecākais dalībnieks – 82 gadus vecs kungs no Salaspils. Kopā piedalījušies interesenti no 24 valstīm. Katrs piektais cilvēks rakstīja diktātu jau otro gadu pēc kārtas.
 
Iniciatīvu atbalsta LU HZF, Rīgas 40. vidusskola, Liepājas pilsētas dome, Ventspils Augstskola, Valmieras pilsētas pašvaldība, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Daugavpils Universitāte, biedrība Restart.lv, Jaunais Rīgas teātris, kā arī uzņēmumi „Jāņa Rozes grāmatnīca”, „Tribe”, „Antalis”, „Europrint”, „F64”, „Makonix”, „Cube” un „Data Security Solutions”.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"