46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzekniešu košā atbilde rudens pelēcībai – ar tamborējumiem izrotā kokus un pieturas

Фото: lsm.lv
Rēzeknē rokdarbnieces jau vairākus gadus Rēzeknes slimnīcā jaundzimušajiem dāvina pašu adītas zeķītes un segas. Savukārt šogad aktīvās sievietes realizējušas vēl kādu ideju – ar saviem tamborējumiem izrotājušas vairākus kokus un siltinājušas soliņus autobusu pieturās.
Ejot pa Rēzeknes galveno ielu – Atbrīvošanas aleju - pašā pilsētas centrā, blakus Latgales atbrīvošanas piemineklim “Vienoti Latvijai” garāmgājēju uzmanību piesaista košās krāsās aptamborēti koki.

Paejot uz pilsētas autobusa pieturas pusi, skatienu piesaista arī aptamborēti autobusu pieturvietu soliņi. Lielākoties uzrunātajiem gājējiem šāds jauninājums patīk.
 
Savdabīgās pilsētas rotājumu idejas autores un realizētājas ir Aļona Soldone un Solvita Jaundzema, kuras Latvijas Radio satiek, apskatot košajos tamborējumos tērptos kokus.

“Mēģināsim saglabāt līdz pirmajiem sniegiem, paskatīsimies, kā būs sniegu laikā. Pēc lielajām lietavām mazliet nobružāti izskatās. Papētīsim, paskatīsimies. Ja viss “OK”, lai stāv līdz Ziemassvētkiem,” secināja Aļona.
Viņa piebilda, ka ideja ar krāsainu dziju aptamborēt dažādus objektus – stabus, soliņus, kokus un pat transportlīdzekļus - pasaulē un arī Latvijā nav nekāds jaunums, taču daudziem rēzekniešiem tas bijis īsts pārsteigums, uz kuru reaģējuši arī dabas mīļotāji, kas satraucās, vai koka stumbram aptītā plēve zem adījumiem nebojā to.
 
Triju bērnu māmiņa Solvita, kurai arī atrodas brīvais laiks adīšanai un tamborēšanai, steidza skaidrot – dabai kaitējums netiekot nodarīts.
 
“Ir, protams, kuri vairāk uztraucas par dabu, ka koks varbūt cieš, bet mēs varam nomierināt, ka nekas viņam nenotiks, jo mūsu sedziņas šuvām uz agroplēves, kas elpo, un arī tas diedziņš nekaitē kokam,” mierināja Solvita.
 
Runājot par dzelzs soliņu aptamborēšanu, Solvita uzsvēra - sākumā bijis interesanti uzzināt, kā tad pilsētnieki uztvers to, ka sešās pilsētas autobusu pieturvietās soliņiem uzradīsies košs un silts rokām darināts pārklājs.
 
Bija bažas, ka tos varētu sabojāt huligāni, taču pagājušas nu jau divas nedēļas, un visi pārklājiņi joprojām atrodas savās vietās.
 
“Bija tāda runa, ka cilvēkiem salst sēdēt uz aukstiem soliem, un tāpēc radās ideja izmēģināt, kā tad tas būs, cik ilgi turēsies, cik ilgi kalpos. Mēs ar daudzām rokdarbniecēm tamborējām kvadrātiņus parastajā vecmāmiņas rakstā un šuvām kopā un tad uzlikām sešās pieturās,” stāstīja Solvita.
 
Savukārt Aļona atzina, ka, darot kaut ko neierastu, vienmēr ir bažas par to, kā tas tiks novērtēts. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai būtu palīgi un domubiedri.
“Mēs esam trīs dullās Paulīnes, kā mēs sevi dēvējam. Idejas jau vairāk rodas man, es esmu ideju ģenerators, bet man ir ļoti superīgas meitenes. Divas ir tādas, kas ir pastāvīgi ar mani kopā - Santa un Solvita. Pirmo koku mēs trijatā darinājām, otro un trešo mums jau bija pievienojusies Natālija. Bet pie pieturām mums plus mīnus 15 rokdarbnieces apvienojās,” stāstīja Aļona Soldone.
 
Koku dekorēšana un soliņu ietērpšana siltās ziemas drēbēs ir tikai viena no aktivitātēm, ko realizē Rēzeknes rokdarbnieces. Nu jau piecu gadu garumā sievietes rūpē dāvanas pilsētas jaundzimušajiem.
 
“Akcija “Radīsim sirds siltumu” ir tad, kad mēs darinām siltās lietas un dāvinām tās Rēzeknes dzemdību nodaļas jaundzimušajiem. Tās ir zeķītes, zābaciņi, pledi, cepurītes,”  stāstīja rokdarbnieces.
 
Rēzeknieši ir novērtējuši gan rokdarbnieču izdomu, gan uzdrīkstēšanos, gan ieguldīto darbu. Atbalstot pilsētas radošās un darbīgās sievietes, cilvēki nāk talkā, dāvinot dziju. Tāpēc ļoti iespējams, ka kādu dienu, visdrīzāk tas būšot pavasarī, rēzekniešus un pilsētas viesus gaidīs vēl kāds patīkams pārsteigums.
 
lsm.lv/ru  

Комментарии (0-1/1)
Rudens 16.10.2017 14:14
Interesanti, silti un priecējoši! Paldies!
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"