46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Notiek Audriņu traģēdijas atceres pasākumi

Фото: rezeknesnovads.lv
4. janvārī notika tradicionālie piemiņas pasākumi, lai atcerētos 1942. gada traģiskos notikumus, kad nacisti nodedzināja Rēzeknes apriņķa Audriņu sādžu, Ančupānu mežā nonāvēja 215 sādžas iedzīvotājus, kā arī publiski pie Rēzeknes cietuma sienas nošāva 30 Audriņu vīriešus. Vēstures avoti liecina, ka traģisko notikumu iemesls bija nacistu vēlme sodīt Audriņu iedzīvotājus par to, ka vienā no ciemata mājām tika slēpti no Rēzeknes karagūstekņu nometnes izbēgušie sarkanarmieši.
Piemiņas pasākumi aizsākās pie pieminekļa Audriņos, turpinājās Ančupānu memoriālā un Rēzeknē. Pasākumos kuplā skaitā piedalījās gan vietējie iedzīvotāji, gan pārstāvji no Rēzeknes, Zilupes, Jūrmalas un Rīgas.
 
Audriņu pagasta pārvaldes vadītājs Einārs Aleksandrs Bindemanis uzsvēra, ka 1942. gada traģēdija izmainīja Audriņu likteni: “ Audriņu ciemats kā tāds tika izpostīts. Dzīvība tajā atgriezās tikai pēc kara, lielākā daļa māja ir celta pirms 70 gadiem. Jāatceras, ka visvairāk karos cieš civiliedzīvotāji. Mēs nedrīkstam aizmirst šos notikumus.”
 
Rēzeknes novada domes priekšsēdētāja vietniece Elvīra Pizāne pateicās visiem piemiņas pasākuma dalībniekiem, kuri tur godā savas dzimtās zemes vēstures skarbās lappuses: “ “Mūsu pienākums ir gādāt, lai netiktu aizmirsti tie, kuru dzīvības pārtrūkušas kara šausmās. Galvenais šos postošos notikumus atcerēties jaunajai paaudzei. Lai viņi vienmēr novērtē to, ka šī zeme viņiem ir atvēlēta caur asarām un sāpēm.”
 
www.46.lv  

Комментарии (0-1/1)
Burkhards 05.01.2018 14:53
http://lr1.lsm.lv/lv/raksts/siis-dienas-aciim/tragiskie-notikumi-audrinos-1942.-gada-janvari.a80211/
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"