46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Zaļajai sinagogai – otrā atjaunošanas gadskārta

Фото: rezekne.lv
Šogad janvāra beigās aprit divi gadi kopš pēc restaurācijas darbu pabeigšanas tika atklāta Zaļā sinagoga, kas darbojas ne tikai kā koka arhitektūras mantojuma centrs un ebreju vēstures ekspozīcija.
Tā ir kļuvusi ne vien par Rēzeknes ebreju kopienas lūgšanu vietu, kur tiek svinēti Purima, Pesaha, Roš-a-šana (Jaunais gads) u.c. svētki, bet arī par izglītojošu centru, kurā videolekciju, ekskursiju un muzejpedagoģisko programmu formā apmeklētāji tiek iepazīstināti ar ebreju sakrālajām tradīcijām. Savukārt muzikāli akcenti palīdz emocionāli iepazīt un atklāt ebreju tradicionālo mantojumu. Aizvadītajā gadā lielisku koncertu Pesaha svētkos sniedza jaunizveidotais Rēzeknes mūziķu kolektīvs “L’Chaim”, Muzeju naktī sinagogas pagalmā koncertēja jau popularitāti ieguvušais “Rezekne klezmer band”, savukārt vasarā lielisku muzikālu sveicienu dāvāja Odesas klezmeru grupa no Ukrainas.
 
Meklējot jaunas formas izglītojošajā jomā, jūnijā rīkojām ebreju kulinārā mantojuma dienu. Muzeja “Ebreji Latvijā” direktora Iļjas Ļenska stāstījumu papildināja ēdienu degustācija. No dažādiem avotiem savācām ebreju virtuves receptes, padomu lūdzām ebreju kopienas pārstāvjiem (īpašs paldies R.Kukļai, S.Šeinkerei), iesaistījām arī kafejnīcas “Argo” pavārus pamēģināt pagatavot un tūristiem piedāvāt ebreju ēdienus. Iesākto turpināsim, jo gan muzeju naktī uz uguns gatavotais cimesa sautējums, gan uzkoda – foršmaka vairāki veidi tika atzinīgi novērtēti.
 
Tomēr galvenie sinagogas apmeklētāji bija un ir tūristi. Kopš atvēršanas to apmeklējuši vairāk kā 10 000 gan pašmāju, gan ārzemju tūristu. 2017.gadā   tūristu skaits pieaudzis vairāk nekā par 400. No visiem sinagogas apmeklētājiem 39,1% bija individuālie tūristi un ģimenes, bet 60,9% bija grupu apmeklētāji. Pavisam 2017.gadā sinagogu apmeklējušas 133 pieaugušo un skolēnu grupas (19 no tām – ārvalstu tūristu grupas, 22 – skolēnu grupas). No visiem apmeklētājiem - 90, 55% bija Latvijas pilsētu un novadu tūristi (līderos – Rīga), bet 9,45% bija ārvalstu tūristi. Visvairāk tūristu bija no NVS valstīm (Krievija, Baltkrievija), tradicionāli aktīvi bija tūristi no Izraēlas (viņu vidū – ap 80% – bijušie rēzeknieši vai tie, kuru dzimtas saknes ir šeit). Aktīva interese par sinagogu un ebreju vēsturi bija arī tūristiem no Norvēģijas, ASV, Polijas, pirmoreiz tūristu vidū bija arī interesenti no Spānijas, Austrālijas un pat Jaunzēlandes. Ārzemju tūristi, interesējoties par ebreju vēsturi, aktīvi iegādājās arī angļu valodā izdoto krājumu “Ebreju Rēzekne”.
 
Tūristu grupām atkarībā no to sastāva sagatavots vairāku tematisko ekskursiju piedāvājums gida vadībā. Vispopulārākās no tām – “Zaļā sinagoga – Aškenazu sakrālo tradīciju lieciniece”, “Zaļā sinagoga caur gadu un vēstures lokiem”, “Rēzeknes ebreju kvartālu īpatnības vēsturiskajā centrā un Zaļā sinagoga”. Daudzi interesenti vēlējās tuvāk iepazīt sinagogas restaurācijas procesa rezultātus, mūsdienu inovāciju izmatošanu ekspozīcijas veidošanā, lūgšanu zāles griestu dekorus, koka ansambļa īpatnības, kā arī sakrālo priekšmetu nozīmi. Izglītības iestāžu audzēkņu grupām atkarībā no vecuma sagatavotas un realizētas  muzejpedagoģiskās programmas ar interaktīvām aktivitātēm – “Ebreju svētki no Purima līdz Hanukai”.
 
Jaunākās novitātes – ekskursijās gida stāstījumu papildina no Izraēlas saņemtās videofilmas par macu cepšanu, kā arī seno Aškenazit lūgšanu dziedājumu ieraksti Vlada Šulmana un kora “Balsis” vīru grupas sniegumā. Savukārt Zaļās sinagogas ekspozīcija tika papildināta ar jauniem eksponātiem (Sukkot svētku rituālais pušķis – Arba minim, mājas lūgšanas teksts, šabata lūgšanu rituālie atribūti), bibliotēkas fondi papildināti ar nozīmīgām grāmatām un bukletiem. Interesenti var noskatīties dokumentālo filmu un videoklipu par Rēzeknes ebrejiem. Meklējam finansējumu, lai sadarbībā ar biedrību “Arayn” Muzeju naktī, kuras tēma šogad būs “Šūpulis”, uzaicinātu koncertēt klezmeru mūziķus no Lietuvas.
 
Atgādinām, ka sinagogas telpu un ekspozīcijas apmeklējums ir bezmaksas trešdienās un sestdienās 10.00-15.00, bet pēc iepriekšēja pieteikuma grupām no  5 personām – arī citās dienās.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"