46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Stikls un koks izstādē „Gaismas laiks”

Фото: rezekne.lv
Trešdien, 7. februārī plkst. 15.00 Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102) notiks Latvijas valsts simtgadei veltītās Līvānu stikla kausēšanas darbnīcas izstādes „Gaismas laiks” atklāšana.
Izstāde Rēzeknē apskatāma no 7. februāra līdz 3. martam.
 
Izstādi caurvij gaismas tēma, kas risināta stikla un koka materiālos. Izstādē skatāmi koktēlnieka Jāņa Ziemeļa kokgriezumi un stikla mākslinieces Ingas Salmiņas stikla kausējumi. Abi mākslinieki nāk no Latgales.
 
Jānis Ziemelis audzis un mācījies Preiļos. Kokgriešanas pirmās iemaņas guvis no tēva jau pamatskolas laikā. Mācības turpinājis Rēzeknes Lietišķās mākslas koledžā koktēlniecības nodaļā. Latvijas Mākslas akadēmijā Rīgā studējis funkcionālā dizaina nodaļā – gan bakalaura, gan maģistra darbi veidoti koka materiālā. Nozīmīga bijusi arī aptuveni 10 gadus ilgā sadarbība ar uzņēmumu „Latvijas Finieris” dizaina izstrādē. Tas arī bijis laiks, kad ieinteresēja bērza saplākšņa pielietošana ne tikai būvniecībā, bet arī dizainā. Pirmās saplākšņa gleznas tapušas 2003. gadā. Šobrīd Jānis Ziemelis savā darbnīcā turpina strādāt ar dažādiem koka veidiem, savos izstrādājumos izceļot koka materialitāti un faktūru.
 
Ingai Salmiņai bērnības zeme ir Daugavpils novada Nīcgalē, bet nu jau ilgāku laiku par savu pilsētu viņa sauc Līvānus. Mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas koledžā trikotāžas modelēšanas nodaļā. Pēc tam sekoja studijas un iegūta izglītība dažādās jomās – pedagoģijā (Rīgā), ekonomikā (Rēzeknes Augstskolā), projektu vadībā (Jelgavā). Strādājot vairāk nekā 10 gadus Līvānu mākslas skolā, iegūta laba pieredze. Pirmā aizraušanās joprojām ir gleznošana, iepriekš strādājusi arī ar tekstilu, bet pēdējos gados stikls kļuvis par otro lielo aizraušanos. Ja dzīvo Līvānos, tad gandrīz pašsaprotami ir izvēlēties strādāt ar stiklu. Līvānos stikls nav vienkārši materiāls, tas pat nav tikai vēsture, stikls te vienkārši IR. Stikla kausēšanas darbnīca „Stikls no Līvāniem” izveidota 2011. gadā, sadarbojoties ar Latgales Mākslas un amatniecības centru. Inga Salmiņa ar stiklu mācījusies strādāt pārsvarā Čehijā pie brīnišķīgiem čehu meistariem, šobrīd strādā savā darbnīcā Līvānos, kā arī māca gleznošanu un stikla apstrādi Līvānu bērnu un jauniešu centrā.
 
Pēdējā pusotra gada laikā abiem māksliniekiem izveidojusies aizraujoša sadarbība, eksperimentējot ar materiāliem un veidojot oriģināla dizaina darbus – stikla un koka gaismas objektus. Balstoties uz stabilām pamatvērtībām, pārdomātu kompozīciju, iespaidus smeļoties dabā un krāsās, iedziļinoties gan mikro, gan makro pasaulē, nepārtraukti no jauna eksperimentējot un meklējot jaunas variācijas un risinājumus, top arvien jauni darbi.
 
Darbu radīšanas procesā abi mākslinieki kopā attīstīta jaunas idejas, katrs pārzinot un līdz niansēm izjūtot savu materiālu, un veido mākslas darbus, meklējot līdzsvaru un apvienojot funkcionalitāti un estētiku.
 
Izstāžu ciklu „Gaismas laiks” organizē radošā apvienība „Perspektīva”, izstāde ceļos tālāk – martā tā būs skatāma Preiļu Vēstures un lietišķās mākslas muzejā, jūnijā – Latgales mākslas un amatniecības centrā Līvānos. Izstādi atbalsta VKKF un Latgales reģiona attīstības aģentūra.
 
Lai vairāk gaismas apkārt un katra sirdī!
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"