46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Jurim Galerijam Vidiņam – 80!

28.06.2018
Фото: publicitātes foto
Ilggadējais Strūžānu un Rēzeknes slimnīcas galvenais ārsts Juris Galerijs Vidiņš ar savu darbību Latvijas cilvēktiesību aizstāvības grupā Helsinki 86 jau pirms atmodas ieguvis disidenta slavu un zaudējis galvenā ārsta amatu, tagad vada nelielo Viļānu slimnīcu. Šodien, Juris Galerijs Vidiņš svin savu 80 gadu jubileju.
Kad Jura tēvs 1954.gadā tika atbrīvots no ieslodzījuma Kemerovas apgabalā, kur bija nosēdējis 13 gadu, viņš kopā ar dēlu atgriezās Latvijā. Toreizējās Veselības aizsardzības ministrijas lēmums bija strikts — strādāt drīkst tikai Latgalē Rēzeknes slimnīcas tuberkulozes nodaļā. 
 
"Kad atbraucu, man jau bija septiņpadsmitais gads, tā mēs te Rēzeknē palikām. 1.vidusskolas direktore Eleonora Mītniece bija dikti labestīga pret mani, politiski neuzticamu, kas, pufaikā ģērbies, pēdējā semestrī atnāca uz skolu. Viņa man sarīkoja speciālu eksāmenu latviešu valodā, jo bija šaubas, vai es varēšu tikt līdzi pārējiem skolēniem, bet es šo eksāmenu labi izturēju un varēju mācīties. Vienīgi padomju konstitūcijā dabūju četrinieku, tāpēc nedabūju medaļu, taču Medicīnas institūtā iestājos. Tēvs nomira 1962.gadā. 1963.gadā Rīgā es sapazinos ar Mariju. Atbraucām šeit, vispirms strādāju Strūžānu slimnīcā, tad Rēzeknē. Tā nu mēs te esam — kurzemnieks un latgaliete.
 
Atceros, tēvs teica tā — mūsu dzimta var lepoties, ka mēs nevienam muguru neesam locījuši. Kuršu ķoniņiem 1503.gadā iedeva muižnieka tiesības, laikam tā iekšējā nelokāmība ir no tiem laikiem. Vectēvs studējis Pēterburgā kopā ar Stučku. Viņi abi kopā esot paņemti ciet par kaut kādiem studentu nemieriem un aizvesti uz policijas iecirkni, policisti esot likuši uz ceļiem nolūgties, tad atlaidīšot vaļā. Stučka esot nolūdzies, bet vectēvs ne, tad nu viņam nācies nosēdēt to laiku," stāsta avīzei Diena Juris.
 
1988. gada 27. janvārī viņš tika atbrīvots no galvenā ārsta amata, neskatoties uz to, ka Rēzeknes pilsētas un rajona mediķi nostājās J. Vidiņa aizstāvības pozīcijā. Zaudējot administratīvo darbu, ārsts J. Vidiņš izveidoja savu individuālo terapeita praksi un turpināja darbu divus gadus. Atmodas laikā dakteris aktīvi iesaistījās cīņā par Latvijas valsts neatkarību, rīkoja piketus, sapulces, piedalījās manifestācijās utt.
 
Vēlāk kļuva par vienu no Latvijas Nacionālās neatkarīgās kustības dibinātājiem un partijas biedriem, bet 2008. gadā pats no tās izstājās. Ir kandidējis Saeimas vēlēšanās un divas reizes ievēlēts par deputātu. Pēc 6. un 7. Saeimas deputāta krēslā pavadītiem gadiem Juris Vidiņš atgriezās ārsta darbā.
 
Kopš 2005. gada strādā Viļānos un ir SIA «Viļānu slimnīca« valdes loceklis. Neskatoties uz pensijas gadiem, dakteris ir enerģijas pilns. Šajos gados viņš daudzkārt uzlabojis slimnīcas un poliklīnikas materiālo bāzi. Veicis kapitālo remontu, iegādājies atbilstošu aparatūru, ieviesis jaunākās slimnieku izmeklēšanas metodes, uzlabojis personāla darba apstākļus.
 
Joprojām ir aktīvs politiskās dzīves veidotājs. Ir partijas “Vienotība” biedrs un partijas Viļānu nodaļas vadītājs, arī Viļānu novada domes deputāts.
 
1963. gadā Juris Galerijs Vidiņš apprecēja Mariju. Viņi ir divu bērnu vecāki: dēls Kaspars un meita Ilze (tagad Viņķele) - Latvijā labi zināma politiķe, vairāku Saeimu deputāte, bijusī labklājības ministre un Saeimas izglītības, kultūras un zinātnes komisijas locekle.
 
Vidiņi savulaik ar mīlestību un gaumi iekopuši un apzaļumojuši savas individuālās mājas daiļdārziņu klusajā Rēzeknes mikrorajonā Vipingā. Te savas brīvdienas vadījuši gan bērni, gan mazbērni - Jēkabs, Antons un Juris.
 
Juri Galeriju Vidiņu sirsnīgi sveic ar skaisto jubileju bijušie un esošie kolēģi! Novēl labu veselību un lai izdodas viss iecerētais! 
 
www.46.lv  

Комментарии (0-2/2)
Ezis 28.06.2018 09:08
Malacis !Tā turēt
Juris 02.07.2018 22:16
Apsveicu no visas sirds,vectevs Nikolajs, nu litavnikim,vienmer teica,stingrs cilveks. Vinjam ari nacas izbaudit sibirijas priekus.
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"