46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Starptautiskā konference un izstādes atklāšana “Atgriešanās. Janopoles Romeru mantojums”

Фото: rezekne.lv
Ceturtdien, 6. septembrī Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102) plkst. 11.00 notiks starptautiskā konference un plkst. 15.00 izstādes atklāšana par vērtībām, kas atgriezušās Latvijā “Atgriešanās. Janopoles Romeru mantojums”.
Svinot Latvijas simtgadi, kāds stāsts par atgriešanos mājās, par nesenu vēsturi, bet tik šķietami tālu un aizmirstu, nezināmu un iepazīstamu. Ir tikai laiks. Tūlīt un tepat.
 
Pētnieciskais darbs par poļu muižnieku Romeru dzimtu, kura dzīvoja Rēzeknes novada Janapolē no 1811. līdz 1939. g., Latgales Kultūrvēstures muzejā (LKM) aizsākās vairāk nekā pirms 10 gadiem, kad prof. H. S. de Romers piedāvāja LKM iegādāties viņa pētījumus (5 sējumi) par Romeru dzimtu, kura dzīvojusi Janopoles muižā, kur kāda no ēkām un muižas parks joprojām saglabājušies.
 
Romeru dzimtas pētījumā īpašu uzmanību piesaistīja Henrika Severīna de Romera mātes, muižnieka Antonija Kazimira Romera (Antoni Kazimierz Römer, 1889–1973) sievas Annas Soltanes-Romeres (Anna Sołtan Römer, 1895–1974) mākslinieciskā darbība. 20. gs. 20.–30. g. māksliniece A. Soltane-Romere bija pazīstama gan Latvijā, gan visā Eiropā. Viņa daudz ceļoja un eksponēja savus darbus lielākajās Eiropas pilsētās. Lietuvas muzejos sakomplektētas nozīmīgas viņas kolekcijas, kas pētāmas un iepazīstamas nākotnē.
 
2016. gadā pēc Romeru dzimtas nesavtīgas gribas, Latgales Kultūrvēstures muzejs Rīgā, LR Ārlietu ministrijā, sadarbojoties ar Latvijas vēstniecību Kanādā, saņēma apjomīgu Romeru dzimtas dāvinājumu – vairāk kā 200 vienības, kas iekļauj gan mākslinieces Annas Soltanes-Romeres gleznas, gan dzimtas relikvijas u. c. materiālus. Unikālās vērtības un stāsts, kas atgriezušies Latvijā, izzināms un prezentējams kā lepnums, turpinot tā dziļāku pētniecību. Izstādes sadarbības partneri – Lietuvas Nacionālais muzejs piedāvās iepazīt sešas A. Soltanes-Romeres gleznas no sava krājuma.
 
Starptautiska izstāde un konference būs gan kā apliecinājums aplim, kas noslēdzies – relikvijām atgriežoties mājās, gan pirmo reizi Latvijā iepazīstinās plašāku sabiedrību ar unikālo dzimtu un viņu mantojumu, kā arī iezīmēs aizsākumu turpmākiem starptautiskiem projektiem un pētījumiem par minēto dzimtu un mākslinieci A. Soltani-Romeri, viņas darbību.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"