46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

RTA Studentu teātris „ĶerRA” no 20.Latvijas studentu teātru festivāla pārved balvu

Фото: rezekne.lv

16. un 17. martā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) norisinājās XX Latvijas Studentu teātra dienas, kuru tēma šoreiz bija „Trijstūris”. Teātra dienās jau divdesmit gadus piedalās Latvijas augstskolu teātru un jauniešu studiju dalībnieki, kuru priekšnesumus vērtē profesionāla žūrija. Šogad tās sastāvā bija teātra zinātniece Zane Radzobe, aktrise Raimonda Vazdika, aktieris Toms Liepājnieks, RTU Kultūras centra vadītāja Asja Visocka, „Satori” redaktore Anna Andersone.

Teātra dienu dalībnieku iestudējumu fragmentu skatē piedalījās VEF Kultūras pils ansamblis „Rīgas pantomīma”, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) studentu teātris „ĶerRA”, RTU studentu teātris „Kamertonis”, biedrība „Buratino teātris”, Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas operstudijas „Figaro”, Latvijas Universitātes studentu teātris, Ķekavas Jaunatnes iniciatīvu centra (JIC) teātris „Apstāties aizliegts!”, Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentu teātris un RTU studentu teātris „Spēle”. Studējošos teātramīļus izrāžu parādes starplaikā šogad priecēja aktieru apvienības „Gapoljeri” atraktīvais un interaktīvais muzikālais sveiciens.

Nākamajā dienā, 17. martā, „ĶerRAs” dalībniekiem pirmo reizi, pateicoties RTU Kultūras centra iniciatīvai un RTA finansiālajam atbalstam, bija iespēja piedalīties meistarklasēs: skatuves dejas un kustības mākslā viņus enerģiski iesaistīja jaunā horeogrāfe Diāna Rutks, skatuves runas prasmēs aizrautīgi ievadīja aktieris Jānis Kronis, savukārt ar performances teoriju lietpratīgi iepazīstināja teātra kritiķe un LU docente Zane Radzobe.

Šoreiz galvenā balva – Sudraba āksta cepure – aizceļoja no ‘ĶerRAs” pie LLU studentu teātra, kura jauktā trupa (junioru un senioru) izrādīja divus no sešiem „Kjogenstāstiem” (japāņu anekdotes), kuru režisori ir Kalevs Kudu (Igaunija) un Astra Kacena. Žūrija atzina to par pārsteidzošu, humora pilnu un cilvēcīgu priekšnesumu. Balvu „Labākais aktieris” saņēma LLU studentu teātra dalībnieks Kaspars Žūriņš. „Labākās aktrises” balva šogad netika piešķirta. Ķekavas JIC teātris ieguva žūrijas Speciālo balvu „par radošu ieguldījumu, drosmīgiem formas meklējumiem, spēju dalīties stāstos un improvizācijas prasmēm”.

RTA studentu teātra „ĶerRAs” filozofiska skice „Akmens stāsti” ieguva studentu teātra dienas ikgadējās organizētājas, režisores, RTU Kultūras centra vadītājas Asjas Visockas favorīta diplomu, kas tika piešķirts „ĶerRAs” aktrisei Lolitai Mikijanskai par izteiksmīgo aktierspēli. RTA studentu teātris tika pie īpašas balvas – 10 biļetēm uz Dailes teātra izrādi „Ivanovs”.

A.Visocka atzina, ka žūrijas skatījumā šī gada festivālā bija trīs līderi – „ĶerRA”, Ķekavas jauniešu teātris un LLU studentu teātris. Rēzeknieši izcēlās ar oriģinālu un interesantu materiālu (Platona, Aristoteļa, Tomasa Hobsa, Frīdriha Šillera, Eriha Fromma un daudzu citu filozofu pārdomu par brīvību iedzīvinājums) un tā pasnieguma tehniku (dzelžainais dažādu mehānisku skaņu radīts ritms, tā izjukšana un atjaunošanās). A. Visocka atzīmēja „ĶerRAs” aktrišu spilgto mīmiku un žestus, nebrīvē saliektos stāvus, visumā padrūmo tērpu nozīmi (garās, uz muguras sasienamās piedurknes kā ierobežojuma zīme), viscaur ieturēto sižeta attīstības intrigu, kas ne brīdi neļauj novērst uzmanību. Ja esi sapratis un pieņēmis spēles noteikumus, tad ar aizrautību seko tam, kas būs tālāk. Vienīgi dzelžainā ritma, rutīnas uzturēšanai izmantoto situāciju atkārtojumu viņai šķitis par daudz.

Ķekavas JIC teātra „Apstāties aizliegts!” režisore Ilze Bloka nosauca „ĶerRAs” izrādi par intriģējošu stāstu, radošu pieteikumu, ko raksturo saistoši formas meklējumi. Ķekavieši pēc „Akmens stāstu” noskatīšanās ieslīga spraigā diskusijā par varas un indivīda attiecībām. Izrāde ar un caur akmens un cilvēku radītu skaņu un kustību ritmu rosina domāt.

Teātra kritiķe Zane Radzobe nosauca RTA studentu teātra veikumu par daudznozīmīgu semiotisku rituālu izrādi, taču viņai šķitis, ka spēles telpa ir nošķirta no skatītāja. Te gan jāatzīst, ka izrādes pamattēls ir ritms un skaņa, kas to rada, tā izplatās neierobežoti, pārvar telpu un tai var pievienoties ikviens šī rituāla vērotājs (plaukšķināt, piesist ar kāju vai kādu priekšmetu, ja akmens nav pie rokas). Publikas lielais atbalsts pēc izrādes un izrādes garā stilistiski ieturētās Āksta cepures nodošanas ceremonijā izpaudās šajā raksturīgajā ritmiskajā plaukšķināšanā, kas zīmīgi turpinājās arī brīdī, kad tika pasniegta festivāla galvenā balva.

LLU „Kjogenstāsti” bija interesanti ar svešas, eksotiskas kultūras, īpatna folkloras pasnieguma manieres reprezentāciju, izmantojot raksturīgus aksesuārus, skaņas un tērpus. Taču darbietilpīga neierastas formas kopija negarantē bagātu saturu. Stila atdarinājums stila atdarinājuma dēļ pilda lielā mērā informatīvu un izklaidējošu funkciju, bet nespēj neko jaunu un dziļu pateikt par cilvēciskumu vai cilvēka būtību, kas ir patiesi skaistā pamats mākslā.

Savukārt Ķekavas jauniešu teātris „Apstāties aizliegts!” izvēlējās citu ceļu.Viņi cilvēka būtību atklāja nepastarpināti, modernajā storytelling monoizrāžu formā un emocionāli, asociatīvi piesātinātā, reizēm dzirkstošas asprātības atjauktā – atklātā, intīmā, neatkārtojamā un tomēr katram atpazīstamā stāstu saturā. Citiem vārdiem – Ķekavas jauniešu teātra „Apstāties aizliegts!” improvizāciju izrādi „Jauns sākums” raksturoja svaiga forma un jauns, dzīvs saturs.

„ĶerRA” savos „Akmens stāstos” mēģināja atklāt cilvēka duālo būtību, viņa nepieciešamo dzīvi dabas mūžīgo likumu ierobežotībā un reizē no paša gribas atkarīgajā brīvības pasaulē. Cilvēks vienmēr atrodas izvēles priekšā – dzīvot vien instinktu un jutekliskuma varā vai tomēr arī paša gribas un prāta vadītam. Bars visbiežāk izvēlas pirmo, jo tad nav jādomā un jānes atbildības slogs. Dzīve pēc dzelžainiem likumiem, (sa)jūtu un instinktu pakļautībā diemžēl nešķir cilvēku no citām dabas būtnēm. Brīvas izvēles apziņa ļauj rīkoties neparedzami, izjaukt ierasto kārtību, pārvarēt instinktīvo. Ritms un tā izjaukšana ir galvenais šī priekšnesuma tēls, kuru veido cilvēkveidīgo būtņu soļi, sitieni, runa, plaukšķi u.tml. skaņas, kā arī cikliski atkārtojošās kustības. Tās palīdz atveidot vienkārši lauku akmeņi – sastingušā, mūžīgā simbols un reizē pirmais darbarīks cilvēkveidīgas būtnes rokās. Tikai cilvēks spēj ko mainīt un radīt no jauna, taču visbiežāk viņa uzvedību nosaka slieksme sekot autoritātei, ierastajam un tāpēc drošajam. Bailes būt brīvam un radošam bremzē cilvēkveidīgas būtnes pārtapšanu cilvēkā. Kultūras atslēga ir šo baiļu pārvarēšanā, par to ir „ĶerRAs” „Akmens stāsti”, ko pārējiem studentu teātriem un teātra lietpratējiem 16. martā Rīgā izstāstīja Laura Lejiņa, Renāte Pleša, Zane Siliņa, Diāna Drozdova un Amanda Spūle un L. Mikijanska. Izrāde ir diezgan mobila, 25 minūtes īsa, to var spēlēt pat skolas klasē, piemēram, vēstures stundā. Nepieciešama tikai gluda un cieta siena fonā. 

Pēc atgriešanās no Rīgas „ĶerRAs” dalībnieki jau strādā pie jauna projekta. 7. aprīlī plkst. 13.00 Lūznavas muižā notiks literārās sarunas ar Rēzeknē dzimušo un Rēzeknes Augstskolu absolvējušo dzejnieci, pedagoģi un politiķi Ivetu Ratinīku, RTA studentu teātris muzikālā kustību kompozīcijā „Sataustīt laiku” mēģinās atveidot viņas dzejoļu krājuma „tikko&tikai” (2018) mūžības un laika, atgriešanās un neatgriešanās, plūsmas un pārtraukuma metaforas. Tiekamies!

 

www.46.lv  

Комментарии (0-5/5)
Sergej 09.12.2019 12:02
Vīriešus! Atradu foršu iepazīšanās vietni, daudz pieejamu meiteņu un sieviešu no manas pilsētas! Varbūt noderēs kāds cits ---> russex.xyz
base dase 20.03.2023 13:08
Documents Cloned cards Banknotes dollar / euro Pounds IDS, Passports, D license, Utility bills, Social Security Cloned cards, Resident ,permit fullz and dumps visas Banknotes dollar / euro Pounds bank statement Certificates, Diplomas, Any documents etc . IELTS,TOEFL,ESOL,CHSK
Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762

Government Database System..Email ( lifiben@gmail.com ) We Produce Passports,Drivers Licenses,ID Cards,Birth Certificates,Diplomas,Visas,SSN,Marriage Certificates,Divorce Papers,US Green Cards,University Degrees,Counterfeit Money,SSD Chemical Solution And Activation Banknotes dollar / euro Pounds Powder Used For Cleaning Coated Black Money, And Other Documents Cloned cards, Resident fullz and dumps For A Number Of Countries
Email ( lifiben@gmail.com ) whatsapp +1540 2680762
FINANSĒJUMS autors CHARLY KERKIR 07.05.2023 14:23
FINANSĒJUMS autors CHARLY KERKIR
Sveiki visiem
Es bezgalīgi pateicos Dievam, ka viņš ir devis
CHARLY KERKIR manā ceļā.
Visām savām finansiālajām vajadzībām vai ja jums ir finansiālas grūtības, vienkārši sazinieties ar šo brīnišķīgo CHARLY KERKIR, un jūs būsiet pilnībā apmierināts.
Šis lieliskais vīrietis man tikko palīdzēja ar nelielu summu 55 000 eiro, un tas man ir vairāk nekā pietiekami.
Viņš ir sirds cilvēks, pateicoties šim brīnišķīgajam vīrietim, es varēju paaugstināt savu dzīves līmeni un parādu.
Ja jums ir nepieciešams neliels kredīts, sazinieties ar viņiem, un jūs nebūsiet vīlušies.
E-pasts: charlykerkir@gmail.com
Paldies

Piezīme
Ja neesi LATVIETIS, lūdzu atturēties
LOAN 06.12.2023 16:36
Dobrý den, můj dotaz ohledně získání úvěru na koupi domu z nemovitosti začal telefonátem, volal jsem do Davidson Albert Company, dnes jsem velmi šťastný a Bůh žehnej Davidson Albert Kontaktní e-mail: {Davidsonalbertloan@gmail.com }

Jmenuji se Marijana, jsem z CHORVATSKA, posledních pět měsíců jsem hledala tu správnou úvěrovou společnost, od které bych mohla získat půjčku, abych si mohla koupit dům, jaký jsem chtěla. Z dlouhodobého hlediska tam byla spousta podvodů, díky kterým jsem jim uvěřil a na konci dne mi vzali peníze, aniž by mi na oplátku něco dali, ani 1 euro na mé jméno, ztratil jsem veškerou naději, byl jsem zmaten a frustrovaný jsem nikdy nechtěl mít nic s online půjčkami, tak jsem si šel půjčit peníze od přítele. Řekl jsem vše, co se stalo, a ona řekla, že mi může pomoci najít úvěrovou společnost, která mi může poskytnout jakoukoli částku půjčky, kterou potřebuji, a za velmi nízkou úrokovou sazbu 3%, také mi řekla, že právě dostala půjčku od odkázali mi, jak požádat o půjčku, jak mi řekla, požádal jsem s nimi prostřednictvím e-mailu: (davidsonalbertloan@gmail.com) , nikdy jsem nevěřil, ale zkusil jsem to a k mému největšímu překvapení jsem dostal půjčku do 24 hodin, nemohl jsem tomu uvěřit, jsem opět šťastný a bohatý a děkuji Bohu, že takové úvěrové společnosti stále existují na těchto podvodech všude, poraďte všem, kteří si potřebují půjčit půjčku e-mailem (davidsonalbertloan@gmail.com). Nikdy tě nezklamou a tvůj život se změní stejně jako můj. Rychle kontaktujte (davidsonalbertloan@gmail.com) ještě dnes a získejte od nich půjčku. Ujistěte se, že pro svou půjčku kontaktujte DAVIDSON ALBERT LOAN COMPANY, protože jsem úspěšně získal půjčku od této společnosti bez jakéhokoli stresu. Navštivte jejich e-mail. (davidsonalbertloan@gmail.com)
Miss Veronica 01.02.2024 23:48
Pročitajte moje svjedočanstvo o tome kako sam dobio brzi zajam od pouzdane tvrtke. Pozdrav, ja sam gospođica Veronica iz Hrvatske. Bio sam u financijskoj situaciji i trebao sam kupiti kuću. Pokušao sam potražiti zajam od različitih kreditnih tvrtki, privatnih i korporativnih, ali nije išlo, a većina banaka mi je odbila kredit. Ali kako bi Bog htio, upoznali su me s privatnim zajmodavcem koji mi je dao zajam od 90,000 eura i danas imam svoju kuću i vlasnik sam tvrtke i trenutno mi je dobro, ako morate ići na tvrtka za osiguranje kredita. bez kolaterala, bez provjere kreditne sposobnosti, samo 3% kamatna stopa i supotpisnik s boljim planovima i rasporedom otplate, kontaktirajte Davidson Albert Loan (davidsonalbertloan@gmail.com). On ne zna da to radim, ali sada sam tako sretna i odlučila sam dati ljudima više informacija o njemu i želim da ga Bog još više blagoslovi. Možete ga kontaktirati putem njegove e-pošte. davidsonalbertloan@gmail.com
{WhatsApp: +38761545894}
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"