46.lv
Piektdiena, 2024. g. 19. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Fanija, Vēsma/ Евтихий, Платонида, Ярема
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Vienā no lielākajām Latgales saimniecībām govju kompleksā strādā roboti

Фото: LTV video fragments
Piena lopkopības saimniecība “Sprūževa M” Rēzeknes novadā ir viena no lielākajām Latgalē. Un tagad tās govju uzturēšanās komplekss izceļas ar to, ka darbs šeit ir gandrīz pilnībā robotizēts un darbinieki lielākoties nepieciešami robotu uzraudzībai.


 “Sprūževa M” apsaimnieko gandrīz 2000 hektāru zemes. Paplašinoties piena lopu ganāmpulkam, uzņēmuma saimnieki papildus saviem līdzekļiem ieguldīja Eiropas Savienības finansējumu jaunas – modernizētas fermas būvē. Pirms gada, sākot pirmos celtniecības darbus, viņi nenobijās arī no piena cenu krīzes. Nupat jaunais slaucamo govju komplekss ir atklāts.       
 
Piens būs nepieciešams vienmēr, uzsver uzņēmuma “Sprūževa M” saimnieki, kas nupat Rēzeknes novada Griškānu pagastā vēra vaļā durvis modernizētai fermai, kas paredzēta 350 piena govīm.
 
Kopumā saimniecībai pieder vairākas fermas un ganāmpulks paplašināts līdz vairāk nekā 900 lopiem. Gada laikā govis apēd ap 20 000 tonnu skābbarības un, lai maksimāli mazinātu tās izmaksas, lemts par labu jauno kompleksu būvēt tuvāk apstrādātās zemes platībām.
 
SIA “Sprūževa M” valdes priekšsēdētājs Pāvels Melnis stāsta, ka lielā ferma bija vienā saimniecības stūrī, līdz ar to bija lielas transporta izmaksas.
 
Celtniecībā ieguldīti mazliet vairāk nekā 2 miljoni eiro, un darbs fermā gandrīz pilnībā robotizēts. Četri dažādi roboti nodrošina slaukšanu, barības piestumšanu un citas svarīgas funkcijas.
 
SIA “Sprūževa M” valdes priekšsēdētāja vietnieks Kaspars Melnis stāsta, ka kompleksam ir automātiskā kore, “kas pati atveras un aizveras ciet, ņemot vērā laika apstākļus un mikroklimatu iekšā”.
 
“Viss ir automatizēts maksimāli, visu var uzraudzīt caur datoru,” saka Kaspars Melnis.
“Principā cilvēku daudzums te ļoti mazs. Bet tomēr mēs te radījām 7 - 8 darba vietas. Tajā skaitā palielinājās apjomi mehanizatoriem,” piebilst Pāvels Melnis.
 
Gadu gaitā palielinājies arī piena apjoms un dienā vidēji izslauktas 22 tonnas piena, kas litrā vidēji izmaksā 27 centus. Lai saglabātu peļņu, pienu saimniecība nodod vairākiem pārstrādātājiem vienlaicīgi, un šodien tā cena svārstās no 26 līdz pat 34 centiem par litru.
 
Šobrīd gan salīdzinoši situācija piena nozarē, saimnieku ieskatā, ir stabila, taču cīnīties par augstāku samaksu ir tāpat kā iet pret vējdzirnavām.
 
“Tā ideja par kooperāciju, ka ideāls variants ir Vācija, kas gan ražo, gan pārstrādā. Tad tu vari kaut ko domāt un balansēt. Bet šinī momentā to cenu īsti ietekmēt nevar neviens. Kaut kur notiek Holandē kaut kādi plūdi vai vēl kaut kas, tad cena izmainās,” saka Kaspars Melnis.
 
Šogad blakus kompleksam būvēs vēl vienu tikpat lielu fermu un tranšejas skābbarības uzglabāšanai.
 

lsm.lv  

Комментарии (0-4/4)
Malači! 26.05.2017 15:38
Jauki, ka Latgalē ir par pāris uzņēmīgiem cilvēkiem vairāk, kuri domā par sava novada ļaužu dzīves labklājibu un attīsta ražošanu, radot jaunas darba vietas! Malači! Rēzeknes novads var lepoties ar tik nesavtīgiem un patriotiskiem savas zemes uzņēmējiem!
hm 26.05.2017 22:59
vai nesavtīgi ,tas ir jautājums, visi šo cilvēku zina, kāds viņš ir...... un neko labu nevar pateikt
Neizpratne 29.05.2017 10:48
hm 26.05.2017 22:59
vai nesavtīgi ,tas ir jautājums, visi šo cilvēku zina, kāds viņš ir...... un neko labu nevar pateikt
Vai tad viņi ir tik slikti cilvēki? No malas tīri sakarīgi izklausās. Darbavietas jaunas ir radījuši, attīsta uzņēmējdarbību.
Iveta 12.08.2022 18:38
Labdien griežos pie jums govju slaukšanas pieredze man ir 15 gadi stāžs jums strādnieki vajadzīgi
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"