46.lv
Piektdiena, 2024. g. 29. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Agija, Aldonis/ Трохим, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Rēzeknē joprojām nav pabeigta Latgales kongresa simtgadei veltītās piemiņas vietas izbūve

Фото: lsm.lv
Rēzeknē vēl joprojām nav pabeigts izbūvēt Latgales kongresa simtgadei veltītās piemiņas vietu, kas oficiāli atklāta jau pirms mēneša. Solīto betona plākšņu, granīta pakāpienu un soliņu vietā apkārtējo teritoriju klāj dolomīta šķembas. Papildus jau piešķirtajiem 670 tūkstošiem eiro piemiņas vietas iekārtošanas pabeigšanai Rēzeknes dome piešķīrusi vēl 10 tūkstošus.
5.maijā svinīgi, klātesot valsts augstākajām amatpersonām, Rēzeknē atklāts piemineklis "Latgales kongresam - 100". Jau uz to brīdi bija skaidrs - ja pats piemineklis ir pabeigts un uzstādīts, tad teritorija ap to daudzos raisīja neizpratni: to labiekārtoja steigā, apzaļumošanu veica vien dažas dienas pirms atklāšanas pasākuma, bet balto un pelēko betona plākšņu, granīta pakāpienu un simbolisku staru vietā apkārtējo laukumu vienkārši nobēra ar sīkām šķembām. Solīto strūklaku gan izbūvēja.
 
Piemiņas vietas iekārtošana vecā automobiļu stāvlaukuma vietā bija jāpabeidz līdz aprīļa vidum, tomēr arī šodien – jūnija sākumā - situācija pie pieminekļa joprojām nav mainījusies.
 
Izrādās, šīs idejas realizēšanā atbildīgo pušu ir daudz. Par paša pieminekļa projektēšanu un uzstādīšanu atbildību uzņēmās biedrība “Latgalīši”. Tās pārstāvis Pēteris Keišs uzsver, viņi savu projekta daļu ir realizējuši.
 
Savukārt teritorijas sakārtošanu ap pieminekli uzņēmās Rēzeknes pašvaldība. Savu darbu ir paveicis uzņēmums “Latgales baseini”, ar ko noslēgts līgums par strūklakas izveidi turpat pieminekļa pakājē.
 
“Te nācās papildu meliorācijas sistēmu izbūvēt. Bija, bija te grūtības,” stāsta uzņēmuma īpašnieks Uldis Lielpēteris, kurš arī steidz piezīmēt, ka pašlaik, kad teritoriju klāj šķembas, cilvēki tās metot baseinā un tādējādi to piegružo.
 
“Tagad, kad ir samestas iekšā dolomīta šķembas, ir netīrs. Turpmāk jau būs tīrāks un smukāks. Paskatieties, ko tik tur nav sametuši. Es nezinu, akmeņi - no kurienes tie ir atnesti? Viss kaut kas te ir samests.”
 
Lielākais darbu kavētājs ir iepirkumu konkursā uzvarējušais vietējais būvuzņēmums SIA “Riviera L”.
 
Pēc līguma nosacījumiem, teritorijas labiekārtošanas darbus bija paredzēts pabeigt aprīļa vidū, bet arī mēnesi pēc pieminekļa atklāšanas te vispār nekas nenotiek.
Kā skaidro Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvaldes vadītājs Georgijs Orlovs, jau projekta realizēšanas sākumstadijā atklājušās ģeotehniskās teritorijas izpētes laikā pieļautās nepilnības.
 
“Būvniecības laikā mums parādījās problēmas ar gruntsūdeņiem un projektētājiem bija dots uzdevums papildus uzprojektēt drenāžas sistēmu. Tas aizņēma zināmu laiku un prasīja papildu līdzekļus.”

Vietējo iedzīvotāju un pilsētas viesu neizpratni izsauc laukuma sīko šķembu segums. Pa to nav ērti pārvietoties kājām, kur nu vēl ar bērnu ratiņiem vai skrituļdēli. Izrādās, ka projektā bija ieplānots pavisam cits – baltā un pelēkā betona plākšņu segums. Pēc pašvaldības teiktā, tādu Latvijā ražo tikai viens uzņēmums, kas no pasūtījuma izpildes atteicās.
 
“Un tad mēs bijām spiesti vērsties jau pie kompānijas, kuru mums norādīja arī projektētāji – Igaunijas betona ražotne, kas pēc domes un būvnieka pasūtījuma atveda pirmo kravu. Tika izsaukti projektētāji, tika aicināts arī pasūtītājs, būvuzraugi un mēs konstatējām, ka materiāla kvalitāte neatbilst mūsu prasībām. Bija pieņemts lēmums attiekties no šī materiāla, un viena pilna krava tika nosūtīta atpakaļ uz Igaunijas rūpnīcu.”
 
Tagad pašvaldība ir pieņēmusi lēmumu laukumu apkārt Latgales simtgadei veltītajam piemineklim vienkārši noklāt ar bruģi. Darbus paredzēts pabeigt līdz 1. augustam.
 
Jāpiezīmē, ka kopējās Latgales kongresa simtgades pieminekļa izbūves un teritorijas labiekārtošanas izmaksas sasniedza 670 000 eiro, turklāt vienā no pēdējām domes sēdēm piemiņas vietas izbūves pabeigšanai papildus piešķirti vēl 10 000 eiro.
 
 
lsm.lv/ru  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"