46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 25. aprīlis 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Bārbala, Līksma/ Зиновий, Давид, Иван
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Sapņo nākotnē ražot iebiezināto pienu

Фото: rta.lv
Rēzeknes Piena konservu kombināts (RPKK), kuram 2017. gada novembrī apritētu apaļi 60 gadi, 2001. gadā finansiālu problēmu dēļ pārtrauca savu darbību. Tie laiki, kad kombināts ražoja savu produkciju, ko eksportēja arī uz citām valstīm, ir palikuši pagātnē, tomēr RPKK stāstam pavisam aiziet nebūtībā neļauj Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas (RTA) students Artūrs Āboliņš.
Artūrs ir absolvējis Rēzeknes 1. vidusskolu, RTA profesionālā bakalaura studiju programmu „Mehatronika”, šogad septembrī uzsāka studijas RTA, lai mācītos par pārtikas tehnologu. „Mans diplomdarbs mehatronikā ir saistīts ne tikai ar inženierzinātnēm, bet arī ar pārtikas tehnoloģiju. Izveidoju tādu interesantu iekārtu, kas ir ļoti unikāla – maza tilpuma vakuuma iztvaicētājs – kristalizators, kas paredzēts pārtikas produktu koncentrātu iegūšanai. Var ražot iebiezināto pienu, ļoti koncentrētus ievārījumus, sulas, biezzupas var taisīt. Tomēr galvenais šīs iekārtas mērķis ir ražot iebiezināto pienu,” stāsta Artūrs.
 
Artūra sapnis ir Rēzeknē ražot slaveno iebiezināto pienu. Arī par produkcijas iespējamo vizuālo ietērpu ir padomāts – Artūra draudzene Viktorija Loktionova ir datorgrafikas dizainere, kura šogad aizstāvēja diplomdarbu, radot vizuālu tēlu topošajam uzņēmumam – visas etiķetes, vizītkartes, veidlapas, mājaslapu. Artūrs plāno ne tikai uzsākt ražošanu, bet arī apvienot to ar tematisko izstādi (pateicoties Artūra iniciatīvai intervēt piena konservu kombināta bijušos darbiniekus un apsekojot bijušā RPKK telpas (pirms tam to saskaņojot ar ēku īpašniekiem), ir sakrāts daudz dažādu materiālu, ko varētu apkopot privātmuzejā.)
 
Šī gada aprīlī Artūrs piedalījās Sergeja Boļšakova vārdā nosauktā inovatīvo pētniecisko ideju konkursā, prezentējot ideju par iebiezinātā piena mājražošanu Rēzeknē, kas būtu iespējama, pateicoties viņa radītajai iekārtai. Žūrijas komisija jaunietim piešķīra konkursa galveno balvu – 1000 eiro. Puse summas jau laicīgi tika ieguldīta – Artūrs iegādājās jaudīgu vakuumiekārtu, slaukšanas iekārtas sastāvdaļu, kas tika uztaisīta tepat Rēzeknē, slaukšanas iekārtu rūpnīcā. Pēc konkursa viņš sadarbībā ar Rēzeknes Biznesa inkubatoru strādā, lai lēnām īstenotu savu sapni.
 
Savukārt oktobrī RTA notiekošajā tehnoloģiju hakatonā „Startup Slalom IT Rēzekne” Artūrs ieguva specbalvu no žūrijas locekļa Toma Šmita (Tom Schmit), kurš pārstāv uzņēmumu „Accelerance”. Jaunietis ar savu komandu prezentēja ideju par iebiezinātā piena ražotnes interaktīvo muzeju, un, pateicoties dalībai konkursā, saņems profesionālu mentoru atbalstu savas idejas turpmākai realizācijai.
 
Artūrs aicina – ja kādam mājās ir saglabājušies materiāli, kas saistīti ar Rēzeknes piena konservu kombinātu (etiķetes, iepakojumi, konvervi, kastes, foto, stāsti u.c), lūgums ar viņu sazināties, jo šie materiāli noderēs vēstures saglabāšanai un muzeja izveidei (tālr. 28367854).

 
Inga Kaļva-Miņina 
 

www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"