46.lv
Ceturdiena, 2024. g. 28. marts 46.lv на Twitter 46.lv на Facebook
Vārda diena: Ginta, Gunda, Gunta/ Александр, Денис
lat.46.lv/ru/ » RĒZEKNES ZIŅAS

Latvijas studentu teātru skatē „ĶerRA” atkal ir labākā

Фото: rta.lv
17. martā Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mazajā zālē, Kaļķu ielā 1, notika 19. Latvijas Studentu teātra diena, kas šogad tika veltīta Zemes tēmai.
Augstskolu un jauniešu trupu iestudējumu skatē piedalījās RTU studentu teātris „Spēle” ar fragmentu no izrādes „Īsa pamācība mīlēšanā”, RTU studentu teātris „Kamertonis” ar epizodi no izrādes „Pārmaiņu vējš”, pagājušā gada festivāla debitanti un laureāti, jauniešu teātris „Apstāties aizliegts” ar performanci „Zemeslauks”, Rīgas Pantomīma ar etīžu ciklu „Jaunā zeme”, Latvijas Lauksaimniecības universitātes studentu teātris ar poētiskās skices „Iedvesmojoties no Pirosmani” pirmizrādi un Latvijas Universitātes teātris ar izrādes fragmentu „Aplamā mīla”. Pasākuma īpašie viesi bija Latvijas Kultūras akadēmijas Teātra režijas kursu studenti ar improvizētiem monologiem un latviešu tautas pasakas iestudējumu.
 
RTA studentu teātris „ĶerRA” kāpa uz skatuves ar psiholoģisku skici „Snieg” pēc Dāvida Samoilova poēmas „Sņegopad” motīviem. Atbilstība festivāla organizētāju pieteiktajai tematikai atklāta rēzekniešu izrādes moto: ja uz zemes krīt sniegs, laiks paliek siltāks; ja uz zemes karo, laiks paliek dārgāks. „ĶerRAs” izrāde sajūsmināja skatītājus un žūriju ar īpašo, ārēji lirisku, bet iekšēja dramatisma piepildītu skatienu un pieskārienu mēmo spēli.
 
„ĶerRA” šoreiz ieguva divas galvenās balvas no trim: Lielā Balva un ceļojošā Sudraba Āksta cepure („ĶerRAi” tā ir jau ceturtā pēdējo sešu festivāla gadu laikā), kā arī Labākās aktrises balva, kas tika piešķirta RTA bakalaura studiju programmas „Tiesību zinātne” 4.kursa studentei Lindai Loginai. Žūriju aizkustināja Lindas atveidotā tēla – nogurušās, mīļoto vīrieti karā zaudējušās sievietes garīga un fiziska pārtapšana un pakāpeniska atvēršanās jaunām jūtām, atjauktām ar bezbailīgu mātišķu aizsargāt tieksmi, tas viss atklāts gandrīz tikai ar mīmikas, žestu un skatienu zemtekstiem, aukstuma un siltuma priekšstatu miju dekorācijā. Kā atzina žūrijas pārstāvji, sekojot Lindas tēlotā rakstura attīstībai, visas izrādes garumā nav bijis iespējams atraut acis no viņas izteiksmīgajiem vaibstiem, to secīgās maiņas detaļām.
 
Teātra dienu izrāžu skati vērtēja, kā ierasts, kompetenta žūrija: režisors, skatuves mākslas pedagogs Pēteris Krilovs, teātra zinātnes doktorantūras studente, interneta žurnāla „Satori” ziņu redaktore Anna Andersone un teātra nozares interneta žurnāla Kroders.lv redaktore Kristiāna Tīlika, kas pagājušogad piešķīra „ĶerRAi” savu simpātiju balvu, un RTU ilggadējā Studentu kluba vadītāja Asja Visocka.
 
Režisors P. Krilovs, pasniedzot „ĶerRAi” festivāla Lielo Balvu, atzina, ka izrāde „Snieg” pārliecināja ar savu īpašo noskaņu, stilistisko tīrību (laikmeta un tā tipu atveidojums), uzbūves vienotību un skaidrību, ar iespaidīgu, pārdomātu kvalitatīva video materiāla izmantojumu (īpašs paldies RTA video speciālistam Mārim Justam!) – paralēlās darbības atveidei un laika spēlēm. P. Krilovs RTA studentu teātra aktieriem izteica piedāvājumu piedalīties Latvijas Kultūras akadēmijas jauno režisoru diplomdarbu (filmu) tapšanā. „ĶerRAs” dalībnieki tiks iekļauti aktieru datu bāzē. Dažu diplomdarbu filmēšana tiek plānota Latgalē.
 
Žūrijas pārstāvji bija pārsteigti par materiāla izvēli iestudējumam. „ĶerRAs” vadītāja un režisore Olga Senkāne pirms trīs gadiem studēja filozofiju Imanuela Kanta universitātes (Kaļiņingrada, Krievija) aspirantūrā un regulāri apmeklēja vietējo teātri, tur reiz paveicies noskatīties krievu režisora, aktiera, teātra „Satirikon” vadītāja Konstantīna Raikina monoizrādi, kurā izskanējusi D. Samoilova poēma „Sņegopad” (skat. https://www.youtube.com/watch?v=-RyyI-AUsO8). Trīs gadus tika lolota ideja parādīt šo aizkustinošo nepiepildītu cerību stāstu uz skatuves. Atgriežoties no filozofijas studijām Vācijā, tas kļuva iespējams.
 
Poēma rosina aizdomāties par cilvēciskas brīvības un nepieciešamības robežu uz laika vai laikmeta nereti nežēlīgā fona. Ir apstākļi, kas nosaka izvēli, un ir izvēle, kas nosaka apstākļus. Izvēle pastāv vienmēr, jo cilvēks tikai daļēji pieder dabai un tās dzelžainajam diktātam, arī tam bezierunu nosacījumam, ko saucam par LAIKU.
 
Studentu teātra „ĶerRA” režisore pateicas RTA un saviem aktieriem – Lindai Loginai, Iļjam Lobanovam, Ivitai Klagišai, Diānai Drozdovai, Amandai Spūlei, Zanei Siliņai, Lolitai Mikijanskai un Lienei Narcis par lielisko sadarbību, drosmīgām, rosinošām idejām, pašaizliedzību un atbalstu šīs izrādes tapšanā.
 
Interesentus lūdzam sekot informācijai, jo izrādi varēs redzēt arī Rēzeknē.
 
www.46.lv  
Pievienot komentāru
Vārds:
Komentārs:
Foto:
Links uz video (Youtube,Vimeo):
  Apliecinu, ka esmu iepazinies un pieņemu komentāru izvietošanas noteikumi


 

Profesiju aprakstu katalogs
Amatu aprakstu paraugi


Powered by "Esteriol Design Studio"